Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Een betrouwbare en duurzame energieoplossing

Jurgen Doom

Tekst | Evi Husson

Beeld | Primagaz

17 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

(bio)Propaangas is daarbij dé energieoplossing voor bedrijven die geen aardgasaansluiting hebben.

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar duur­zamere alternatieven om hun productieprocessen aan te sturen. “Propaangas is een duurzame energiebron met een lage impact op het milieu. Het gas stoot heel weinig fijnstof uit en ook de CO2-voetafdruk is aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld ruwe olie. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan kiezen voor biopropaan, waarvan de CO2-uitstoot in vergelijking met andere fossiele brandstoffen tot 80% lager ligt. Wij zijn de enige leverancier in België die dit kan leveren. We verwachten de komende jaren bovendien een sterke vraag naar biopropaan. Daarom investeren we hier sterk in, onder meer door de uitbouw van onze productielocatie.” Aan het woord is Guido Tupitti, sales manager van Primagaz België. Het bedrijf met hoofd­kantoor in Tessenderlo levert al meer dan zestig jaar energie, warmte en comfort aan onder meer industriële en middelgrote bedrijven voor hun verwarming of productieprocessen. 

Oplossing op maat

Tupitti: “Een continuïteit van de productie en dus ook van de levering van energie is in veel metaalbedrijven cruciaal. Die continuïteit kunnen wij leveren.” Hij legt uit hoe dit mogelijk is. “De energiebehoefte is erg product- en bedrijfsafhankelijk waardoor een oplossing op maat nodig is. Samen met klanten gaan we in gesprek om te bepalen welke energiebron (propaan, biopropaan of LNG), welk type tank (bovengrondse of ondergronds), met welk volume geschikt is afhankelijk van hun noden en behoeften. Ook bespreken we zorgvuldig het logistieke proces om een veilige en betrouwbare gaslevering te kunnen garanderen. We willen klanten zoveel mogelijk service bieden, zodat ze zich 100% kunnen concentreren op hun corebusiness en zich geen zorgen hoeven maken over hun gasvoorraad. De meeste ­bedrijven kiezen daarom voor een geautomatiseerd meetsysteem. Een telemetriesysteem controleert het niveau van de gastank(s) en stuurt een signaal naar ons hoofdkantoor zodra de voorraad is gedaald tot onder een bepaald niveau. Ons team zorgt er vervolgens voor dat er tijdig vrachtwagens de gasvoorraad aanvullen.” Primagaz is landelijk aanwezig waardoor een snelle service mogelijk is. “Het in eigen beheer houden van het verbruik is eveneens een optie. Sommige bedrijven kiezen hiervoor omdat hun verbruik periodiek sterk kan variëren. Zodra ze meer inzicht hebben wanneer een piekperiode zal aanbreken, benaderen ze ons, zodat onze vrachtwagens stand-by staan met voldoende volume om hen tijdig te kunnen bedienen.”

Onderhoud 

De gasleverancier regelt ook het onderhoud aan de gastanks- en installatie. “Inspectie­diensten voeren jaarlijkse en vijfjaarlijks controles uit waarbij ze alles conform wet- en regelgeving documenteren. Veiligheidskleppen worden eens in de tien jaar vervangen, tenzij eerdere vervanging noodzakelijk is. Daarnaast voeren onze chauffeurs bij elke levering een visuele inspectie uit bij bovengrondse tanks. Merken zij roest, krassen of slijtage op, dan melden ze dit meteen zodat we vroegtijdig de nodige acties kunnen ondernemen.”

Voor de hand liggende keuze

Propaangas is voor steeds meer bedrijven een voor de hand liggende keuze. “Het is dé oplossing voor wie geen verbinding kan maken met het aardgasnetwerk maar toch energie wil produceren op basis van installaties die op gas werken. Zo hebben we een aantal ­bedrijven in ons klantportfolio die constant grote hoeveelheden energie nodig hebben, maar niet verbonden zijn met het aardgasnetwerk. Dit is voor hen dé ideale oplossing.” Andere bedrijven kiezen bewust voor biopropaan, omdat het bij hun filosofie past om milieuvriendelijker te produceren. En weer anderen zien voordelen in de hoogcalorische waarde van propaangas, de leveringsbetrouwbaarheid of komen vanuit financieel oogpunt voor­deliger uit dan andere alternatieven. Kortom, er zijn voldoende redenen om te kiezen voor propaangas”, besluit Tupitti. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details