NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Een breder draagvlak voor PBM’s

Een breder draagvlak voor PBM’s

Op de werkvloer is het een ander verhaal. Daar dragen werknemers hun persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) vaak niet consequent. Werkgevers en leidinggevenden kunnen actief inzetten op een breder draagvlak voor beschermende kleding binnen het bedrijf.

Werknemers die hun PBM achterwege laten? Vaak is de tijdsdruk, een te laag risicobewustzijn of slecht draagcomfort de schuldige. Ook psychologie speelt een rol: als teamcollega’s de PBM’s niet mooi of stijlvol vinden, haalt de anders zo plichtbewuste medewerker er allicht ook zijn neus voor op.

Waarop letten bij uw keuze

Beschermende kleding moet steeds conform de geldende normen gecertificeerd zijn. Maar qua draagcomfort en design zijn er wel vaak grote verschillen. Michael Ballermann, hoofd Veiligheid op het Werk bij MEWA: “Door moderne hightechstoffen te combineren met een ergonomische pasvorm en de kledingstructuur te veranderen zit beschermende kleding tegenwoordig een stuk comfortabeler. Bovendien kan de beschermende uitrusting worden afgestemd op de uitstraling van het bedrijf.” De nieuwe generatie PBM’s valt beduidend beter in de smaak bij de werknemers. Voorts is gebleken dat medewerkers beschermende kleding sneller aanvaarden als ze inspraak krijgen in het keuzeproces. Ballermann: “Dan beseffen ze: Het gaat hier om mij!”

Waar PBM’s vereist zijn, moeten ze gedragen worden

Beschermende kleding dragen is verplicht als de risicobeoordeling dat voorschrijft. Maar in de dagelijkse bedrijfsrealiteit is het zo goed als onmogelijk om te na te gaan of iedereen zich aan de voorschriften houdt. Daarom richt gedragsgeoriënteerde veiligheid op het werk zich op motivatie. Ballermann: “Je moet elke werknemer helder uitleggen wat het nut is van PBM’s.” Beschermende kleding dragen zou integraal deel moeten uitmaken van de bedrijfsveiligheidscultuur. Leidinggevenden en directieleden kunnen daarbij een geloofwaardige voorbeeldrol spelen, volgens het hoofd Veiligheid op het Werk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details