NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Een correcte oppervlaktebehandeling kan veel problemen voorkomen
Packo Surface Treatment uit Diksmuide is gespecialiseerd in de behandeling van rvs. Elektrolytisch polijsten is nog steeds de hoofdactiviteit, maar er zijn al heel wat andere oppervlaktebehandelingen beschikbaar.

Een correcte oppervlaktebehandeling kan veel problemen voorkomen

Toch is er meestal wel een oplossing: zowel herstellend bij gebruikt materiaal als voorkomend bij nieuwe constructies. Packo Surface Treatment is gespecialiseerd in de behandeling van rvs. De firma uit Diksmuide begon in de jaren 70 met het elektrolytisch polijsten van melkmachineonderdelen, maar biedt nu een breed gamma oppervlaktebehandelingen voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Tekst: Johan Debaere  Beeld: Packo Surface Treatment

Elektropolijsten, één van de meest performante afwerkingen van rvs, is op vandaag nog steeds de hoofdactiviteit van Packo Surface Treatment, maar er zijn intussen ook al heel wat andere oppervlaktebehandelingen voor rvs. “We zijn in 1974 gestart met het elektro­lytisch polijsten van rvs onderdelen voor melkmachines. Ammoniak en chloor zorgden immers in de melkstallen na enkele weken al voor corrosie van het rvs. Elektrochemisch polijsten loste het probleem van corrosie en dat van reinigbaarheid ineens op”, vertelt manager Marc Quaghebeur. “We werden al gauw benaderd door fabrikanten uit andere sectoren die met rvs soortgelijke problemen hadden, bijvoorbeeld de farmaceutische sector en de bouw. Intussen worden onze diensten in de meest uiteenlopende sectoren gebruikt en zijn ook de mogelijke oppervlaktebehandelingen gevoelig uitgebreid met onder meer de-rouging, refurbishment, ontzwarten, micro-ondulatie, non-fingerprint afwerking, E-polidur verharding, beitsen, stralen, coaten …”

In de voedingssector krijgen ze hoofdzakelijk te maken met zwartafgifte en aankleefproblemen bij rvs.

Elke sector heeft zijn eigen problemen

Corrosie, rouging en andere verkleuringen, bramen, schilfers, zwartafgifte, wrijvingsweerstand, slijtage, ruwheid, smaak- en geurbederf, bacteriën … het zijn enkele voorbeelden uit de lange lijst van problemen. De behandeling wordt steeds afgestemd op het probleem dat bij een bepaalde toepassing optreedt. Zo voortkomt elektropolish in de farmaceutische sector dat metaalschilfers injectienaalden blokkeren en moet rvs bij veel toepassingen in de voedingsindustrie ontzwart worden. “Die voedingssector krijgt echter vooral af te rekenen met aankleef­problemen. Het is dan ook best om de onderdelen vooraf te laten behandelen, zodat nadien stilstand vermeden wordt”, vult de manager aan. “Elektrolytisch polijsten zorgt ervoor dat rvs elementen in zwembaden niet door chloor aangetast worden en verhogen de corrosieweerstand bij speciale rvs legeringen voor vliegtuigonderdelen. Elektrolyse voorkomt eveneens dat kalk zich vasthecht bij toepassingen met water en in chemische toepassingen worden stofexplosies vermeden omdat de wrijving vermindert.” 

Anti-bacteriële behandeling

De meest recente ontwikkeling is een bacteriewerende finish, die zeer populair is in zorginstellingen. “Een bacterie heeft water nodig en met deze behandeling lossen we net de waterstof in de bovenste laag van het rvs op, waardoor de bacterie zich niet kan ontwikkelen en vasthechten”, sluit Quaghebeur af. “Eén ding moet duidelijk zijn: klanten kunnen met elk probleem bij ons terecht en de kans is bovendien groot dat we hen kunnen helpen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details