NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Een echte allrounder voor freesprocessen
Het freessysteem van HORN wordt gebruikt bij het maken van splines bij aandrijfassen voor grote motoren.

Een echte allrounder voor freesprocessen

Het rondfreessysteem van Paul Horn GmbH is een echte allrounder voor de meest uiteenlopende freesprocessen. Sleuven frezen, afkortfrezen of tandwielfrezen – dit zijn maar drie mogelijke toepassingen, maar het gereedschapsprogramma binnen dit systeem kan ook voor verschillende andere freesprocessen ingezet worden. Zo kan het gebruikt worden vanaf een binnendiameter van 8 millimeter voor nauwkeurige boorbewerking, sleuffrezen van smalle groeven met een breedte van 0,2 millimeter of het frezen van splines: Het systeem is dus een probleemoplosser in talrijke standaardvarianten én in speciale vormen op maat.

Het schijffreessysteem van HORN wordt gekenmerkt voor een grote keuze aan diameters, verschillende aantallen tanden en snijbreedtes.

Kiezen voor het rondfreessysteem van HORN is kiezen voor kwaliteit, snelheid, betrouwbaarheid en een goede afwerking van het oppervlak. Dit gereedschap, dat op een spiraalvormige baan geleid wordt, steekt onder een hoek of ondiep in het materiaal. Hierdoor kan bijvoorbeeld schroefdraad van hoge kwaliteit geproduceerd worden. In vergelijking met het bewerken met indexeerbare beitelplaatjes voor grotere diameters of volhardmetalen frezen voor kleinere diameters, is rondfrezen over het algemeen economischer. Bovendien hebben circulaire frezen een breed toepassingsgebied. Ze bewerken staal, speciaal staal, titanium of aluminium en speciale legeringen. De precisiegereedschappen zijn bijzonder geschikt voor het frezen van sleuven en T-sleuven, circulair frezen, draadfrezen, profielfrezen en tandwielfrezen. Ze maken echter ook indruk bij speciale toepassingen, zoals het frezen van afdichtingsgroeven of het bewerken van drijfstangen. 

Het rondfreessysteem van HORN kan dus bij veel toepassingen ingezet worden. Het wordt gekenmerkt door flexibiliteit in het ontwerp van de snijkanten, een nauwkeurige interface tussen het inzetstuk en de schacht, een ruime keuze aan diametervarianten, en verschillende aantallen tanden per inzetstuk. Hierna gaan we dieper in op twee toepassingen, met name het frezen van splines bij aandrijfassen en van sleuven voor onderdeel uit de kleppentechnologie.

Een overzicht, met vlnr. de volhardmetalen frees met een diameter van 0,1 tot 20 mm de circulair frees voor snijbreedtes van 0,2 tot 10 mm en groefdieptes tot 14 mm het speedforming systeem voor smalle en diepe groeven de sleuffrees voor diepe groeven tot 70 mm met een breedte vanaf 3 mm de afkortfrees voor verschillende materialen en een snijbreedte vanaf 1,2 mm.

Splines frezen bij aandrijfassen voor motoren

Voor de constructie van grote motoren worden aandrijfassen aangewend met een lengte van bijna 5.000 mm, een diameter van 200 mm en een gewicht van ongeveer 600 kg. Het maken van de splines bij deze assen kon geoptimaliseerd worden. De gebruiker liet de vertanding door een externe firma vervaardigen. HORN stelde voor om de vertanding in dezelfde opspanning te frezen als het draaien. Het HORN 635 rondfreessysteem werd gebruikt, waarbij het speciale profiel van de zes tanden van het gereedschap overeenkomt met het nominale profiel van de tandflanken van het werkstuk. De trillingsdempende volhardmetalen schacht zorgt ervoor dat het gereedschap niet vibreert. Alle gereedschapshouders voor schijffrezen van HORN zijn uitgerust met een interne koelmiddel­toevoer. De nauwkeurige interface tussen de drager en de snijkop maakt een micronauwkeurige radiale en axiale uitloop van de snijkop mogelijk bij het wisselen. Voor- en nabewerken gebeurt met hetzelfde gereedschap. Naast de aanzienlijk snellere productietijd en het wegvallen van een externe productie, is ook de kwaliteit van de geproduceerde tandwielen verbeterd.

Sleuven frezen bij onderdelen uit de kleppentechnologie

Ook bij de productie van een onderdeel uit de kleppentechnologie wordt nu het schijffreessysteem van HORN gebruikt. Het gaat om een werkstuk met een diameter van 1,6 mm en een lengte van ongeveer 3 mm, waar in het oppervlak een sleuf van 0,3 mm breed en 0,5 mm diep gemaakt moest worden. Die wordt dan gebruikt voor de klepafstelling. De gebruiker freesde de sleuf met een fijn HSS-zaagblad, maar de stabiliteit bij dit proces was niet optimaal. HORN loste dit probleem op met het 606 freessysteem. Het zeskantige snijelement met een snijbreedte van 0,3 mm gaf de gebruiker betrouwbaarheid bij het frezen. 

HORN heeft zijn schijffreessysteem verder uitgebreid met gereedschappen voor het frezen van smalle groeven. Daardoor kunnen gebruikers ook bij deze toepassing op kostenintensieve bewerkingsprocessen besparen. De gereedschappen zijn bij HORN standaard verkrijgbaar in snijbreedtes van 0,25 mm tot 1 mm, afhankelijk van de diameter. De maximale freesdiepte tmax ligt tussen 1,3 mm en 14 mm. Afhankelijk van het te bewerken materiaal zijn de beitelplaatjes verkrijgbaar met verschillende coatings. De volhardmetalen gereedschaphouder zorgt dankzij zijn massa voor trillingsdemping tijdens het frezen. Alle schachtvarianten zijn uitgerust met een interne koelmiddeltoevoer.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details