NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Een ERP-systeem voor de metaalbewerkingsindustrie

Een ERP-systeem voor de metaalbewerkingsindustrie

Wat zijn de belangrijkste functionaliteiten van een ERP-systeem voor bedrijven in de metaalverwerkende industrie? We bekijken deze functies en leggen uit waarom ze moeten worden overwogen bij de implementatie van een ERP.

Materiaalbeheer

Materiaallevering is een van de meest gebruikte voor de metaalverwerkende industrie. Naast het vaststellen van de benodigde hoeveelheden en artikelen en de bestemming daarvan, moeten goederenontvangsten worden gecontroleerd, opgeslagen en getransporteerd. Met geschikte ERP-software houdt men het hele materiaal en de waarde stroom in een bedrijf in verschillende gebieden bij. Bovendien kan het magazijn optimaal worden beheerd via de software en kunnen de goederenbewegingen en de betreffende voorraden worden gevolgd en vastgelegd. Hiertoe worden alle voorraadwijzigingen, evenals het materiële verbruik en de nog beschikbare voorraden, in real-time toegewezen aan financiële boekhouding en kostenberekening. Op dezelfde manier kan op elk moment via een geïntegreerd batch- en serienummerbeheer worden getraceerd welke componenten of groepen in welk product zijn geïnstalleerd.

Warehouse management

Duidelijke suggesties tijdens het picken van goederen kan werknemers tijd en dus geld besparen. De juiste opslagplaatsen kunnen sneller worden gevonden en beheerd, zelfs als meerdere magazijnen op verschillende locaties worden beheerd. ERP-systemen ondersteunen ook tijdens inventarisatie. De wettelijke inventarisatie wordt aanzienlijk vereenvoudigd en kan optioneel worden uitgevoerd op een permanente of referentiedatumbasis. Tegelijkertijd blijven de magazijnprocessen en de boekingen parallel lopen, zodat de bedieningsprocedures niet worden verstoord. Alle gegevens die in het materiaalbeheer via het ERP-systeem worden verzameld, kunnen ook worden geëvalueerd en geanalyseerd, zodat processen kunnen worden geoptimaliseerd.

Planning

Het begeleiden van materiaalbeheer, evenals alle andere processen in een metaalbewerkend industrieel bedrijf, is het absoluut naleven van deadlines. Naast het vereiste materiaal moeten de juiste tools en het juiste personeel beschikbaar zijn op het geplande tijdstip. Dit optimaliseert niet alleen de productietijden maar ook hun kosten. ERP-systemen helpen bijvoorbeeld bij het plannen van leveringsdatums en doorlooptijden. Dit gebeurt via multi-resource planning, waarbij het systeem niet alleen wijst op een schaarse of overbelaste resource, maar ook oplossingen inbrengt in de vorm van geprioriteerde jobs of alternatieve resources.

Demand planning

Het systeem helpt ook om optimaal te reageren op fluctuaties of dalingen van de vraag. Dit creëert een flexibel plan dat beter aansluit op de feitelijke productiesituatie en helpt knelpunten te voorkomen. Als gevolg hiervan wordt het productieproces veel flexibeler en heeft het naast uitbestede werkorders ook eigen parallelle processen en wijzigingen in schema’s in zicht.

Bovendien kunnen complexe afhankelijkheden van processen worden gevisualiseerd, waardoor inzichtelijk wordt hoeveel tijd nodig is, waar en voor welke stap, voordat de volgende kan worden gestart. Bovendien is de planning van het productieprogramma gericht op alle lange termijn behoeften van het bedrijf, zodat een betrouwbaar afleveringsschema door het systeem kan worden afgerond. Uiteindelijk kan de synchronisatie van al deze gebieden al vanuit de klantorder een betrouwbaar datumoverzicht worden.

Calculatie

Om de winstgevendheid van uw bedrijf adequaat en goed onderbouwd te kunnen beoordelen, zijn geavanceerde analysetools vereist. Met behulp van een controller kunnen ERP-systemen snel en nauwkeurig alle benodigde bedrijfsgegevens analyseren, zodat het management beslissingen kan nemen op basis van gefundeerde cijfers. Hoe meer modules er in één ERP-systeem zijn geïntegreerd, hoe beter het systeem dergelijke evaluaties kan uitvoeren en hoe nauwkeuriger de cijfers die helpen bij de besluitvorming. In dit geval kan een dergelijke winstgevendheidanalyse op verschillende dimensies worden gemaakt. Of het nu alleen voor deelgebieden is of voor het hele productieproces, het management krijgt feiten en cijfers die de basis vormen voor een gedetailleerde berekening.

Rapportage

Deze analyses kunnen op ad-hoc basis worden gemaakt en bieden een up-to-date overzicht op basis van real-time gegevens – en in het hele bedrijf. Door eenmaal gegevens in te voeren en te synchroniseren met alle andere gebieden en systemen worden fouten voorkomen. Ook kunnen gegevens van andere systemen eenvoudig worden geïntegreerd en verwerkt in het nieuwe systeem. Dit bespaart niet alleen een lager foutenpercentage maar ook enorme tijd. Gedetailleerde kostenberekening illustreert op transparante wijze de kosten- en opbrengstensituatie en zorgt voor een effectieve planning. Bovendien worden rapporten gemaakt die de bedrijfsprocessen helpen beheersen.

Als u meer informatie wilt over een ERP-systeem voor de metaalbewerkingsindustrie of, in het algemeen, meer over de toepassingsmogelijkheden van ERP-software, bezoekt u ons op www.erpoverzicht.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.