Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Verspaning

Een feilloze afwerking steeds belangrijker

Metal grinding technology

Tekst | Tekst: Valérie Couplez Beeld: iStock

9 februari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De trend gaat zelfs meer en meer richting afronden. Hoe dat dan precies moet gebeuren, hangt af van uw productieproces. Het gaat van manueel schuren of slijpen tot automatische machinale verwerking. Een overzicht.

Bramen zijn een veel voorkomend neven­effect van metaalbewerkingen. Bij zogenaamde koude bewerkingen kan er aan de rand van het bewerkte metaal een opstaand kantje ontstaan. De reden daarvoor vinden we terug in de fysica achter de bewerkings­processen. De plastische deformatie zal zich vooral concentreren vooraan op de snijkant van uw gereedschappen. Dit effect treedt evenzeer op bij bewerkingen met warmteontwikkeling, maar daar komt nog extra uitdaging bij dat de bramen door de warmte versmolten worden met het materiaal en ze dus moeilijker te verwijderen zijn. Toch is dat net wat uw klanten verwachten. Bramen doen visueel afbreuk aan het door u geleverde werk. Maar wanneer de werkstukken naar een volgende montagestap moeten, kunnen bramen voor problemen zorgen, wanneer niet alles perfect meer past. Ook wanneer er nog een coating op het materiaal moet, zijn bramen niet aan te bevelen. Op die plaatsen zal de laagdikte van de coating immers verschillen.

Van volledig manueel tot handgereedschappen

Redenen genoeg dus om werk te maken van ontbramen. Dat beseffen ook de fabrikanten van bewerkingsmachines die inspanningen leverden om braamvorming tot een minimum te beperken. Toch doet u er goed aan een kwaliteitscontrole in te voegen om u ervan te vergewissen dat er geen bramen meer te zien zijn op uw werkstukken. Het eigenlijke verwijderen gebeurt klassiek op een volledig handmatige manier. De operator ging aan de slag met schuurpapier of vijlen om het oppervlak weer volledig effen te krijgen. Een intens en tijdrovend karwei. Ze kregen de voorbije decennia wel al mechanische assistentie van handgereedschappen om de tijd te beperken en de consistentie in kwaliteit van het geleverde werk te verhogen. De meest geschikte kandidaten zijn de slijpmachine en de poliermolen. Belangrijk daarbij is voor het juiste schuur­materiaal te kiezen in functie van het materiaal. Men kan kiezen voor coated, bonded of non-woven materiaal of borstels of een combinatie. Ook de korrelgrootte houdt rekening met het materiaal. De algemene stelregel luidt hoe zachter de legering, hoe fijner de korrel. Om de consistentie nog verder te verhogen kunnen handgereedschappen gecombineerd worden met een robot of cobot.

Naar volledig automatische installaties

Voor wie nog een stapje verder wil gaan in het automatiseren van zijn ontbraamwerkzaam­heden, bestaan er ook gespecialiseerde machines voor het ontbramen van werkstukken. Zij combineren verschillende media en technieken in een flow om het werkstuk tot in de puntjes af te werken. Dat kan op een werktafel (met gemonteerde arm), in een trommel (vooral voor glijslijpen voor een continue wrijving van de slijpmedia) of op een transportband die door een machine gaat. Er bestaan machines waarbij de stukken twee keer moeten passeren of die beide kanten in een beweging kunnen afwerken. Deze kunnen verder gecombineerd worden met robots of cobots die zorgen voor een automatisch beladen en ontladen. Een belangrijke trend bij het machinaal ontbramen is de combinatie met afronden. De klant gaat immers steeds verder in zijn eisen naar afwerking, vooral wanneer er nog gecoat of gelakt moet worden. Machines die ontbramen en afronden combineren in een flow zijn dan ook geen uitzondering meer. 

Conclusie

Welke aanpak voor u ook het beste werkt, ontbramen en afronden zijn standaard­werk­zaamheden voor metaalbewerkers geworden. De trend gaat duidelijk richting meer machinale verwerking omdat men zich dan kan verzekeren van een constante kwaliteit in het ontbraamwerk.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details