Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Services & Solutions

Een juiste koeloplossing verbetert efficiëntie, voorkomt downtime én bespaart veel energie

Naamloos-3 kopiëren
De koeloplossingen zijn uitgerust met een grafische touchdisplay, dat alle noodzakelijke informatie weergeeft. Die gegevens kunnen ook draadloos verzonden worden met de Blue e+ app.

Tekst | Tekst: Johan Debaere Beeld: Rittal

22 januari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

­Productieverlies door oververhitting of toleranties die niet aangehouden worden, kan een bedrijf immers veel geld kosten. Rittal is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor industriële kasten, stroomverdeling, IT-infrastructuur én systeemklimatisering. De systeemoplossingen worden toegepast in de meest uiteenlopende sectoren. De firma met hoofdzetel in het Duitse Herborn ontwikkelde met de Blue e+ chillers en koelaggregaten een reeks koeloplossingen die veel voordelen bieden op het vlak van flexibiliteit, betrouwbaarheid en onderhoud, maar vooral ook garant staan voor een energiebesparing tot 75%.

Tot 15% van het totale energiegebruik van een metaalbewerkingsmachine komt door de koeling. Om metaal met hoge precisie te kunnen bewerken, moeten werktuigmachines hun koelmiddel zeer nauwkeurig kunnen ­regelen. Grote temperatuurschommelingen leiden tot thermische uitzetting van de componenten en veroorzaken daardoor vormveranderingen. Met de chillers van de Blue e+ serie introduceerde Rittal dé oplossing om deze nauwkeurige temperaturen mogelijk te maken. Deze chillers zijn verkrijgbaar in drie vermogens­klassen met koelvermogens van 2, 5, 4 en 6 kW en zijn flexibel inzetbaar bij omgevingstemperaturen van -5 °C tot 50 °C. Bovendien zijn ze ook nog eens zeer energie-efficiënt. 

Onder de naam Blue e+ levert Rittal een reeks energie-efficiënte koelaggregaten.

Koelvermogen wanneer het nodig is

“Conventionele chillers met heet gas-bypass-regeling hebben een EER van 1, terwijl met deze nieuwe Blue e+ chiller een EER van 3 mogelijk is. Bij de heet gas-bypass-regeling werkt de koelcompressor op vol vermogen en gaat een groot deel van het koelvermogen verloren. De invertergeregelde DC-­koelcompressor van de Rittal chiller levert alleen koelvermogen als dat nodig is. Dit houdt de schommelingen van de temperatuur van het gekoelde medium bijzonder laag zonder dat onnodig koelvermogen verspild wordt”, vertelt Product Manager Danny Forré. “Voor de aandrijving van de compressoren gebruiken we synchrone DC-motoren die een hoger rendement hebben dan conventionele asynchrone AC-motoren. Vergeleken met de chillers met heet gas-bypass-regeling bespaart deze innovatieve aandrijf- en regeltechniek tot 70% energie. De componenten hebben bovendien een langere levensduur, omdat de motoren slechts zelden in- en uitgeschakeld worden.”

Koelaggregaten met een innovatieve hybride technologie

Wereldwijd zijn miljoenen koelaggregaten voor schakelkasten op het stroomnet aangesloten. Ze verbruiken heel veel energie en zijn verantwoordelijk voor een niet te onderschatten CO2-uitstoot. Rittal staat bekend voor zijn geavanceerde koeloplossingen en ontwikkelde onder de naam Blue e+ een serie extreem efficiënte koelaggregaten voor de koeling van schakelkasten. Dit assortiment omvat systemen met een vermogensbereik van 2 tot 6 kW en compactere aggregaten met een lagere vermogensklasse van 1,6 kW die geschikt zijn voor temperaturen van -30 °C tot 60 °C. “Om de energie-efficiëntie te verhogen, werken we met een innovatief hybride systeem, dat een compressorkoelaggregaat en een passief koelende heat pipe combineert. De regel­strategie van de hybride modus zorgt voor een verhoogde efficiëntie. In de heatpipe modus en een deellast van 15% is dit koelaggregaat zesmaal efficiënter dan een standaardvariant. Bij een deellast van 65% werken beide modi, wat het systeem viermaal efficiënter maakt”, licht Forré toe. “Voor de ventilatoren en de compressor worden DC-motoren gebruikt. Net zoals bij de chillers van de Blue e+ serie maken de koelaggregaten gebruik van de inverter­technologie, waardoor op elk moment het juiste koelvermogen beschikbaar is. Testen toonden aan dat onze Blue e+ koelaggregaten tot 75% aan energie besparen.” 

De Blue e+ chillers staan voor energie-efficiëntie, flexibiliteit, betrouwbaarheid en eenvoudig onderhoud.

Intelligent bedieningsconcept

Zowel de chillers als de koelaggregaten zijn uitgerust met een grafische touchdisplay, die in één oogopslag alle relevante informatie in tekstvorm weergeeft. De Blue e+ app, die via NFC met de koeloplossingen communiceert, laat toe om de gegevens draadloos te versturen. Dankzij gestandaardiseerde communicatie-interfaces worden de aggregaten eenvoudig in de besturingssystemen van de productiesystemen opgenomen. Met de IoT-interface koppelt Rittal de Blue e+ aggregaten via OPC-UA, Profinet, SNMP, Modbus TCP en CANopen met de monitoring-, energiemanagement- en/of hogere systemen van de klant. Dit maakt toepassingen zoals predictive maintenance en data analytics mogelijk.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details