01:42
19-07-2016

Een krachtige oplossing voor elke toepassing

Flexibiliteit is een belangrijke troef in de hedendaagse maakindustrie. Firma’s zetten niet langer alleen in op de productie van grote reeksen, maar willen inspelen op de wensen van de klant met vaak kleinere batches en grotere variatie. Horn ondersteunt die trend bij tandwielen met een overvloed aan krachtige en economische oplossingen voor vertanding op universele machines.

Horn biedt passende oplossingen voor elke vertandingsgeometrie tussen module 0,5 en 30. Het assortiment omvat gereedschappen voor het frezen van rechte tandwielen, van rechte en schuine vertandingen of pijlvertandingen, as/naafverbindingen en externe – en binnenvertandingen, alsook voor het frezen van wormassen, kegeltandwielen, rondsels en aangepaste vertandingsprofielen.

Module 0,5 tot 3

Voor module 0,5 tot 3 frezen recht vertande zeshoekige circulaire freesplaten van het type 606 tot 636 tandprofielen in één doorgang. De snijplaten zijn gestandaardiseerd voor de meest gangbare vertandingsgroottes. Afhankelijk van de profielbreedte en de profieldiepte worden er verschillende snijplaten gebruikt. Voor de bewerking van module 3 tot 4 zijn freessystemen van het type M274 en M279 met axiaal geschroefde snijplaten met twee snijkanten ideaal. Afhankelijk van het type profiel worden frezen met één rij of met dubbele rijen gebruikt. Het basislichaam komt overeen met de respectieve wens van de klant. Tussen module 2,5 en 6 kunnen als alternatief ook profielvormfrezen van het type M121 met vrij profileerbare enkelsnijdende verwisselbare snijplaten gebruikt worden.

Module 4 tot 30

Van module 4 tot 30 biedt Horn standaardgereedschappen, zoals schacht-, kogel-, schijf-, komschijf-, torische en conische frezen. Deze standaardgereedschappen produceren met behulp van software, zoals ‘gearMILL’ van DMG Mori, alle geometrieën van tandprofielen: rechte tandwielen, rechte en schuine vertandingen of vertandingen met pijl, wormwielen, verschillende kegeltandwielen of rondsels zoals ‘Klingelnberg’ cyclo-palloid vertandingen of diverse ‘Gleason’ derivaten. Schijffrezen of frezen type DGM, DSDS en DAH37 zijn ideale oplossingen voor het voorfrezen. VHM-schacht-, torus- en radiusfrezen van het systeem DSM bewerken tandvormranden en basisprofielen, terwijl frezen type DGFF ontbramen en afkanten. Daarnaast worden ook wisselkopfrezen type DG, met name DGVZ frezen, gebruikt. Na het uitharden zorgen standaardfrezen met snijkanten uit CBN of speciale hardmetaalsoorten voor de nabewerking.

Besparen op tijd en kosten

Het is dus mogelijk om zeer complexe tandwielen met universele vijfassige draai- en freescentra te produceren. Bovendien is dit goedkoper dan een productie met dure vertandingsmachines, omdat de individueel geproduceerde tandwielen en compleet andere onderdelen in dezelfde klem geproduceerd kunnen worden. Ook voor de productie van rechte of schuin vertande externe- en binnenvertandingen met verschillende tandprofielen en modulegroottes bieden standaardgereedschappen een kostenefficiënte oplossing. Zo kunnen deze gereedschappen bijvoorbeeld het verruimen met dure trekfrezen op speciale verruimmachines vervangen. Ook hier opent het flexibele gebruik van de beschikbare machinebasis grote tijd- en kostenbesparende perspectieven. De bewerking van het werkstuk van halffabrikaat tot vertand prefabrikaat in dezelfde klem en met dezelfde machine garandeert bovendien een grotere nauwkeurigheid. Dankzij een jarenlange ervaring en knowhow kan Horn ook voor het vormen van vertandingen steeds een gepaste oplossing bieden. Naast bestaande systemen, zoals de types 105 en 110 Supermini® en type S117, staat de specialist in voor de continue ontwikkeling van nieuwe, innovatieve oplossingen, met als doel de klant een kwalitatief gereedschap leveren voor een verhoogde efficiëntie en productiviteit op de werkvloer.

Tekst:  Johan Debaere |  Beeld:  Paul Horn

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners