Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Efficiënt gebruik van opslagruimte

De logistieke uitdagingen zijn niet min. Het schoentje voor bedrijven knelt vaak in een tekort aan ruimte, hoge energiekosten en ­stijgende vastgoedprijzen.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | iStock

10 augustus 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Uitbreiden is met andere woorden zelden het antwoord. Maar een juist en aanpasbaar reksysteem is dat vaak wel. Het helpt immers om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in elke dimensie. 

Een magazijn is een beetje als een levend wezen. Het evolueert voortdurend mee met een bedrijf. Maar naarmate u er meer en meer items erin kwijt wilt, wordt de capaciteit steeds beperkter. Uitbreiden is vaak de eerste gedachte die in het hoofd schiet dan. Maar de grondprijzen in België blijven in crescendo gaan, zelfs al was het maar om een magazijn op kwijt te kunnen. En niet iedereen zal links of rechts van zijn bestaande faciliteit een stuk bouwgrond aantreffen. Die wordt ook alsmaar schaarser. Het alternatief is de ruimte die u wel al ter beschikking heeft grondig onder de loep nemen. Zijn de voetafdruk en de hoogte van uw gebouw wel al optimaal benut? Want daar liggen vaak nog kansen om verder te kunnen groeien zonder logistieke bezwaren. Kansen die vandaag nog te veel over het hoofd gezien worden. Denk niet alleen in termen van ruimte maar ook in termen van mensen. Worden zij wel optimaal ingezet binnen de huidige logistieke flow? Of liggen ook daar nog verbetermogelijkheden?

Belangrijke criteria om in rekening te brengen

Wie werk wil maken van een optimaal gebruik van zijn beschikbare ruimte zal in de eerste plaats in de hoogte kijken. Is daar wel al elke cm³ benut? Daarnaast is het type product dat u wil stockeren van belang. Gaat het om de klassieke palletten? Zware lasten? Oplossingen voor kleine stukken? Of ligt er veel langgoed in uw magazijn te wachten? Naast het type product moet u kijken naar hoe snel materialen uw magazijn binnenkomen en weer verlaten en aan welke frequentie. Dat vertelt immers iets over hoe goed de toegankelijkheid moet zijn. Zijn er verder bepaalde seizoenpieken om mee rekening te houden? Dan moet er eerder gekeken worden naar flexibele oplossingen. Ten slotte moet u nadenken over uw producten van morgen. Zullen die er nog hetzelfde uitzien? Want als u vandaag investeert in uw magazijn wil u toch tekenen voor een oplossing die ook op langere termijn geschikt blijft.  

Voor lange lasten zijn mobiele rekken soms een betere oplossing.

Reksystemen goed antwoord op heel wat uitdagingen

Om de beschikbare ruimte in elke dimensie te benutten zijn reksystemen een slimme oplossing. Ze zetten immers zelf maar een bescheiden voet­afdruk neer op uw beschikbare werkoppervlakte, terwijl ze veel ruimte bij creëren in de hoogte. Hou er wel rekening mee dat zelfs wanneer u resoluut voor rekken kiest, er nog enorm veel mogelijkheden liggen om een oplossing op maat van uw producten en productie uit te werken. Ga dus niet over één nacht ijs, maar bespreek met leveranciers wat het beste kan renderen in uw bedrijf en u dus op langere termijn tijd en kosten zal besparen. 

Mobiele rekken

Voor lange lasten zijn mobiele rekken soms een betere oplossing. Ze kunnen de beschikbare ruimte vaak efficiënter benutten dan hun stationaire broertjes, zeker wanneer dit maar een beperkt deel van de voorraad betreft. Met de vele beschikbare opties, bijvoorbeeld om de lichten enkel aan te schakelen wanneer er iemand in de buurt komt of de automatische detectie van vorkheftrucks, kan uw magazijn bovendien veel energie-efficiënter worden maar ook het werk van uw operatoren versnellen. De aansluiting met software (MES of ERP) helpt de efficiëntie nog verder de hoogte in duwen.

Platformen en systemen over meerdere verdiepingen

Door een verdieping of een platform te plaatsen, creëer je bijkomende ruim­te, zonder structurele veranderingen te moeten uitvoeren aan het maga­zijn. Ze maken dat perso­neel efficiënt aan de slag kan. Boven­dien laat deze op­lossing zich ook eenvoudig aanpassen aan de wensen en noden van klanten.

Stationair reksysteem

Rekken hoeven niet mobiel te zijn om een goede logistieke oplossing te zijn. Ook de stationaire varianten bieden een manier om uw voorraad op een efficiënte wijze te organiseren. Er is een brede waaier aan accessoires beschikbaar die ervoor zorgen dat reksystemen volledig op uw maat uitgewerkt worden. Heel wat reksystemen laten ook toe om ze flexibel aan te passen naar mate uw behoeften veranderen.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details