NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Efficiënt stockeren opeen beperkte ruimte
Het atelier en de winkelruimte van Vinck bvba en All-In Parts lijken wel een showroom voor DDD Technics.

Efficiënt stockeren opeen beperkte ruimte

Wie dagelijks mechanische onderhoudswerken in de processing industrie uitvoert, houdt best ook zoveel mogelijk componenten dicht bij de hand. De stockage van alle mogelijke onderdelen voor klanten en ruwe materialen voor de productie vereist echter de nodige ruimte. Vinck bvba en All-In Parts uit Dendermonde investeerde daarom in twee geautomatiseerde magazijnen type Hänel Lean-Lift® voor de opslag van respectievelijk onderdelen en lange buizen, een YOU-STORE platenmagazijn en een mezzanine voor het magazijn, én een geautomatiseerde Rotomat® magazijnlift voor de winkelruimte. Voor deze oplossingen deed zaakvoerder Gert Vinck telkens een beroep op DDD Technics, alles gespreid over een periode van slechts twee jaar.

Deze Lean-Lift® heeft een breedte van 1300 mm, een diepte van 825 mm en een hoogte van 6000 mm. Ze omvat 40 plateaus met een laadvermogen van elk 300 kg.

Toen Gert Vinck in 1998 zijn eenmanszaak als installateur, reparateur en onderhoudsspecialist van mechanische installaties opstartte, had hij al heel wat nuttige ervaring opgebouwd in de industrie. In zijn vrije tijd sleutelde hij ook continu aan de machines van de boeren uit de regio. 

“Vandaag zijn we uitgegroeid tot een vaste partner van heel wat slachterijen, vleesverwerkende bedrijven, bakkerijen en andere spelers uit de voedingsindustrie, maar ook papier- en kartonproducenten en bedrijven uit andere, zelfs zware industriële sectoren”, vertelt de eigenaar. “Na zowat tien jaar was de kleine werkruimte bij onze privéwoning te klein geworden en verhuisden we naar onze huidige site op het Industrieterrein Steenkaai in Dendermonde.” 

Vinck kocht een tweede Hänel Lean-Lift® voor de opslag van lange buizen. Die is 4000 mm hoog, 3260 mm breed en 635 mm diep.

“Het atelier voor metaalbewerking is het kloppende hart van de firma, waar ons ervaren team van monteurs dagelijks met kleine en grotere mechanische constructies in de weer is. Ze beschikken daarvoor over een modern machinepark, dat ook continu up-to-date gehouden wordt: draaibanken, freescentra, snij- en plooimachines en geavanceerde instrumenten voor het slijpen van messen.” 

“Door de jaren heen hebben we ervaren dat er tijdens mechanische onderhoudswerken vaak ook onderdelen aan de machines vervangen moeten worden. Dan is het beter om die componenten ook zelf direct bij de hand te hebben en daarvoor geen beroep te moeten doen op andere toeleveringsbedrijven. Zo kan je flexibel handelen en voorkom je tijdverlies en stilstand op de werkvloer. Daarom besliste ik om voor onze werkzaamheden een magazijn met industriële componenten uit te bouwen. Intussen heb ik ook deze activiteit verder uitgebreid en kunnen ook andere industriële bedrijven bij ons filiaal All-In Parts onderdelen aankopen. Onze voorraad omvat onder meer lagers, kettingwielen, aandrijfkettingen, persluchtmateriaal, reductoren, elektromotoren, riemen, tandwielen, askoppelingen, gereedschappen en technische onderhoudsproducten.”

Magazijnruimte in de hoogte voor onderdelen en langgoed

De opslag van componenten voor klanten vereist echter veel ruimte en die had Gert Vinck niet. Daarom moest hij op zoek naar oplossingen om de beschikbare ruimte efficiënt in te richten. Hij dacht aan een paternosterkast, maar las toen in Metaalvak een reportage over de geautomatiseerde magazijnen van Hänel en kwam zo bij DDD Technics terecht. 

Het YOU-STORE geautomatiseerd opslagsysteem bestaat uit 27 cassettes met een laadvermogen van 3 ton elk voor inox platen van maximaal 4000 bij 1500 mm.

“Gert was onder de indruk van de mogelijkheden van ons torenmagazijn type Hänel Lean-Lift®, maar wou dit ook snel geïnstalleerd zien. Daarom koos hij voor een beschikbaar beursmodel met een breedte van 1300 mm, een diepte van 825 mm en een hoogte van 6000 mm, uitgerust met 40 plateaus met een laadvermogen van elk 300 kg. Aangezien deze plateaulift de beschikbare ruimte in de hoogte benut, ontstaat een maximale opslagcapaciteit op een minimaal grondoppervlak. De onderdelen worden op een overzichtelijke manier opgeslagen en binnen enkele seconden automatisch naar de werkopening gebracht”, zegt Chris Cherretté, technisch commercieel afgevaardigde bij DDD Technics. “Kort na de installatie van deze eerste Hänel Lean-Lift® voor de afgewerkte componenten investeerde Vinck reeds in een bijkomende unit voor de opslag van langgoed, met name lange buizen als basismateriaal voor de productie van onderdelen. Deze ‘kast’ is 3260 mm breed, 635 mm diep en 4000 mm hoog.”

Compact platenmagazijn

Er is echter meer, want de zaakvoerder zocht ook naar een manier om inox platen op een beperkte ruimte op te slaan. Door de goede samenwerking bij de plateauliften nam hij opnieuw contact op met DDD Technics om te luisteren of zij ook daarvoor een geschikte oplossing hadden. 

“Met YOU-STORE bieden we een premium geautomatiseerd opslagsysteem voor plaatmateriaal, langgoed, productieonderdelen of afgewerkte producten. Elke installatie wordt in nauw overleg met de klant op maat gemaakt: Hoeveel torens? Welk laadvermogen? Welke hoogte en breedte zijn er beschikbaar? Bakken, schuiven of een combinatie? Dit modulair magazijn kan trouwens in de toekomst gewoon verder uitgebreid worden. De unit op deze locatie is 5000 mm hoog en omvat 27 cassettes voor platen van maximaal 4000 bij 1500 mm, goed voor een totale capaciteit van meer dan 80 ton,” vertelt Chris Cherretté. 

Voor All-In Parts kocht Gert Vinck recent een Rotomat® magazijnlift van Hänel.

“De klant is uiterst tevreden van dit opslagsysteem en overweegt om te investeren in een bijkomende YOU-STORE, al zijn dat nog toekomstplannen. We hebben intussen immers ook een mezzanine met een oppervlakte van 15000 bij 6000 mm voor het atelier ontworpen en geïnstalleerd. Zo kan Vinck ruw materiaal en onderdelen op een verdieping plaatsen, waaronder dan machines staan. Dit is meteen nog een interessante oplossing om de beschikbare ruimte efficiënt in te richten.”

‘Store in a box’

Naast het ‘atelier-en-magazijn-in-één’ en kantoren, werd in het gebouw ook een ‘winkelruimte’ voor All-In Parts geïntegreerd. Uiteraard blijft de beschikbare ruimte ook hier beperkt en wil Vinck zijn klanten op een snelle en efficiënte manier bedienen. 

DDD Technics ontwierp, produceerde en installeerde ook een mezzanine voor het atelier/magazijn. Bovenop liggen onderdelen en materialen, eronder staan machines.

“Daarom wou ik alle onderdelen uit de rekken in een compact opslagsysteem integreren. Uiteraard ging ik opnieuw bij DDD Technics te rade, waar ze mij een geautomatiseerde Hänel Rotomat® magazijnlift type 936 voorstelden. Ons recent geïnstalleerd systeem heeft een hoogte van 3000 mm en is 3024 mm breed,” sluit Gert Vinck af. “Op vandaag zijn we druk bezig met het laden van deze Rotomat®. In twee jaar tijd hebben we dus vijf verschillende opslagsystemen aangekocht en lijkt het wel een showroom voor DDD Technics. We zijn dan ook uiterst tevreden over de kwaliteit van de oplossingen én over de service: deskundig advies voor de aankoop, engineering, installatie, inbedrijfstelling en opleiding én dienst-na-verkoop, vanop afstand of ter plaatse.”     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details