NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
EMO-primeur Hyundai Wia: HS6300 met Pallet Line System voor flexibele automatisering

EMO-primeur Hyundai Wia: HS6300 met Pallet Line System voor flexibele automatisering

Hyundai Wia toont op de EMO 2019 voor het eerst in Europa het Pallet Line System, een zelf ontwikkeld FMS-systeem met 12 tot 72 palletplaatsen voor flexibele automatisering. Op de EMO is het Pallet Line System gekoppeld aan een HS6300 horizontaal bewerkingscentrum van Hyundai Wia. “Een goede combinatie voor veel Nederlandse job shoppers” zegt Theo Coffeng, directeur van Dymato, de Nederlandse dealer voor Hyundai Wia.

Tijdens de opening van het Europees technische centrum TechCube in Duitsland, eerder dit jaar, kondigde Hyundai Wia al aan meer eigen automatiseringsoplossingen in de Europese markt wil gaan zetten. Met de EMO-primeur van het Pallet Line System (PLS) lost de Koreaanse machinebouwer deze belofte in. “Voor kleinere en middelgrote bedrijven die de stap naar flexibele automatisering nog moeten maken, is dit een professioneel systeem”, vervolgt Theo Coffeng. De opstelling zoals deze in Hannover wordt gedemonstreerd, bestaat uit een magazijn met ruimte voor 12 pallets (630 bij 630 mm), een laadstation en het horizontale bewerkingscentrum HS6300 (met Fanuc besturing), precies het machinetype uit de lijn horizontale bewerkingscentra waarvan Dymato er de meeste in Nederland heeft verkocht. Doordat Hyundai Wia de pallets in twee lagen boven elkaar opslaat, blijft de ruimte die de totale productiecel in beslag neemt beperkt, ondanks de opslagcapaciteit van 12 grote pallets. De totale cel (PLS met bewerkingscentrum en een extra gereedschappenmagazijn) neemt 8,3 bij 7,76 meter vloeroppervlak in beslag.

Uitbreidbare automatiseringsoplossing

Met deze combinatie kunnen kleinere en middelgrote verspanende bedrijven hun productie flexibel automatisering. Ofwel spannen ze één groot product op de pallet (maximale belasting 800 kilogram) of werken ze met een spantoren en kunnen ze een groot aantal kleinere producten in het weekend en ’s nachts onbemand bewerken. Zo kunnen ze in principe een groot aantal verschillende producten willekeurig door elkaar heen onbemand bewerken, terwijl ze bij repeatorders met een beperkt aantal pallets voldoende producten kunnen maken doordat elke nacht de productie doorloopt. Het palletsysteem kan verder uitgebreid worden met extra opslagcapaciteit (maximaal 72 pallets) en biedt dan plaats voor meerdere bewerkingscentra (maximaal 10), een wasstation en vier laadstations. Theo Coffeng: “Qua ruimte-indeling kan het systeem meegroeien met de onderneming.” Hierdoor kunnen de maakbedrijven gefaseerd investeren.

afbeelding-2-hyundai-wia-hs6300-kopieren

Hyundai Wia HS6300

 

Extra gereedschappenmagazijn

Voor complexe bewerkingen, die meer gereedschappen vergen, levert Hyundai Wia als extra een gereedschappenmagazijn dat bij het systeem past. Afhankelijk van de uitvoering en de afmetingen van de gereedschappen telt deze tussen de 195 en 360 posities. Het programmeren van het PLS-systeem gebeurt met de Pallex-software, die de machinebouwer voor het FMS-systeem heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen de bedrijven niet alleen de productie plannen op basis van prioriteiten. De software geeft eveneens realtime inzicht in de productie en de data kunnen naderhand gebruikt worden voor analyses van zowel het gebruik van de pallets als de CNC-machine zelf. Een onderdeel van de software is een module voor gereedschapbeheer, inclusief het bewaken van de resterende standtijd van de gereedschappen.

Nederlandse interesse

Hyundai Wia levert het PLS-systeem ook met andere palletformaten, zoals 500 bij 500 (voor de HS5000) en 800 bij 800 (voor de HS8000). Theo Coffeng heeft het automatiseringssysteem al bij meerdere Nederlandse klanten onder de aandacht gebracht. In combinatie met het horizontale bewerkingscentrum vindt hij het een typische oplossing voor de high mix low volume markt waarin de meeste Nederlandse toeleveranciers opereren. “Nederlandse bedrijven die de volgende stap in flexibele automatisering willen zetten, kan ik alleen maar aanraden de EMO te bezoeken. Daar kunnen ze het Pallet Line System in combinatie met de HS6300 live in actie zien.”

Hyundai Wia staat op de EMO 2019 in hal 26 standnummer B62. De HS6300 is een van de tien CNC-machines die de fabrikant in Hannover toont. De EMO duurt van 16 tot en met 21 september. Gratis toegangskaarten kunnen aangevraagd worden bij Dymato.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.