NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Ergonomische adembescherming   
De VanderGrinten kap wordt onder andere ingezet bij processen als poedercoaten.

Ergonomische adembescherming   

Bijna een eeuw geleden werd Arbin Safety Products opgericht als familiebedrijf. Inmiddels is het uitgegroeid tot een expert op het gebied van adembeschermingsmiddelen. De kwaliteiten van de eerste adembeschermingskap vormen nog steeds de succesfactoren van het bedrijf en de basis voor de nieuwste generatie motoraangedreven en ergonomische adembescherming: de Kite luchtmaskers. 

Het principe van adembescherming berust op het creëren van een fysieke barrière tussen de gebruiker en de omgevingslucht. Dit is bijvoorbeeld eenvoudig te bereiken door een stofmasker over de mond en neus te dragen. Naast het feit dat dit nooit hermetisch afdicht, is het ook nog eens bijzonder oncomfortabel om te dragen: de weerstand van het filter maakt het lastig om lucht naar binnen te zuigen en ook weer kwijt te kunnen. Het spreekt voor dat zich zulke maskers door velen als hinderlijk worden ervaren, waardoor mensen minder gemotiveerd zijn om deze beschermingsmiddelen te gebruiken.

Een betere – meer comfortabele – oplossing is de drager automatisch te voorzien van zuivere lucht. Dit kan bijvoorbeeld door schone lucht van buitenaf tot in de luchtkap te blazen via een persluchtslang. Een andere optie is met behulp van een aanblaasmotor de omgevingslucht door een filter te zuigen en deze nadien naar het gezicht van de gebruiker te blazen. 

Alle onderdelen – waaronder de motor en de batterij – zijn in de designluchtkap geïntegreerd.

De VanderGrinten kap 

Een dergelijke oplossing ontwikkelde Arbin al decennia geleden met de VanderGrinten kap. Sinds die tijd al een begrip in de wereld van de adembescherming. Gedurende al die jaren is het concept onveranderd gebleven. Zuivere lucht wordt door een persluchtnetwerk aangevoerd en via twee stugge luchtslangen over de schouders tot in het hoofdstuk geleid. 

Mede-eigenaar Thabo Lambreghts: “Absoluut een geniaal principe. De luchtkap rust volledig op de schouders, waardoor er geen hoofdband nodig is in de kap. Dit zorgt ervoor dat de nek niet wordt belast en dat de gebruiker zijn of haar hoofd vrij in de luchtkap kan bewegen. De VanderGrinten kap is hiermee écht uniek.”

Daar waar het concept tijdloos blijkt, is het design wel af en toe aan een upgrade toe. Zo werd de aloude versie begin dit jaar volledig vernieuwd en voorzien van een moderne look. Door gebruik te maken van hedendaagse productietechnieken en hoogwaardige materialen is ook de afdichting sterk verbeterd. Dit betekent dat de luchtkap nu de hoogste graad van bescherming biedt. Voor werkplekken waarin de hoeveelheden luchtverontreiniging aanzienlijk zijn – bijvoorbeeld bij het proces van poedercoaten – is dit type adembescherming uiterst geschikt. 

De Kite Pro Multivision in gebruik bij P. de Boorder & zoon B.V.; leverancier van betonstaal op maat.

Arbin Kite serie 

Voor veel toepassingen is het te omslachtig om te werken met een luchtkap die is aangesloten op een persluchtnetwerk. Hierop biedt de Kite serie een passend antwoord. De compacte helmen met ingebouwde aanblaasmotor uit deze serie zijn uiterst flexibel en geven de gebruiker maximale mobiliteit. Alle onderdelen – waaronder de motor en de batterij – zijn in de luchtkap geïntegreerd. De gebruiker kan hierdoor vliegensvlug aan de slag: opzettten, inschakelen en klaar. Er is bovendien aandacht geschonken aan een optimale balancering van het gewicht. De kap zit centraal op het hoofd en voelt zo bij alle werkzaamheden ‘licht’ aan. 

Adembescherming is noodzakelijk bij diverse vormen van het bewerken van metaal, waaronder slijpen.

De aangezogen – vervuilde – lucht wordt in het filter aan de achterzijde gezuiverd door een P3 filter (fijnstoffilter) en nadien tot in het vizier geblazen. De gebruiker ervaart een verkoelende stroom van schone lucht en profiteert van een helder vizier. Mede-eigenaar en broer Jarno Lambreghts: “Belangrijk voor een optimale werking is het behouden van een continue luchtstroom, waarvoor een elektronische regeling is ontwikkeld. Deze houdt de luchtstroom op 165 liter per minuut, wat ruim voldoende is om de gebruiker van lucht te voorzien en een lichte overdruk in de Kite in stand te houden. Ook wanneer het filter langzaam vervuilt.”

De toekomst belooft nog meer innovatieve ontwikkeling om de werkplek voor de werknemer aangenamer en veiliger te maken.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.