Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Automatisering

ERP-pakket zorgt voor efficiënte aansturing productie

De productie van Thermotec is sinds april verdeeld over twee sites. Een stap die het bedrijf nooit had kunnen zetten zonder de implementatie van Ridder iQ

Tekst | Valérie Couplez

1 september 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Om toch te kunnen blijven groeien investeerde Thermotec daarom in een ERP-pakket om de efficiëntie te verhogen. En met succes. “Ik zou niet meer zonder kunnen”, vertelt zaakvoerder David De Clercq.

Productdatamanagement en de ERP-oplossing Ridder iQ werken hand in hand bij Thermotec en hebben groeien mogelijk gemaakt.

Thermotec ontstond begin jaren 80 als elektrowinkel die zich toelegde op service aan elektrische en koeltechnische apparaten. Maar hoe meer reparaties ze uitvoerden, hoe meer Eddy en Emiel De Clercq dachten: dat kunnen we zelf beter bouwen. Eind jaren 90 had Thermotec al een mooie reputatie uitgebouwd in de productie van industriële proceskoelers op maat van de klant. Het bedrijf uit Bornem leverde onder meer rechtstreeks aan grote OEM-bedrijven: zo is plaatbewerkingsspecialist LVD al jaar en dag trouwe klant. “In 2015 diende zich een nieuwe opportuniteit toen Heliox bij ons kwam aankloppen. Ze hadden moeilijkheden om het koeltechnische gedeelte van hun laadstation perfect in orde te krijgen. Het was het begin van een partnerschap op lange termijn. Vandaag leveren wij als dochterbedrijf van Heliox het volledige mechanische en koeltechnische ontwerp af van al hun producten”, legt De Clercq uit, die sinds 2007 in de zaak kwam, die hij intussen samen met vader Emiel leidt.

Vandaag levert Thermotec als dochterbedrijf van Heliox het volledige mechanische en koeltechnische ontwerp af van al hun producten.

Ridder iQ maakt groei mogelijk

Ook in de productie van Thermotec betekende deze strategische beslissing een flinke ommezwaai. De omzet steeg tot meer dan 2,5 miljoen euro. “We evolueerden van projectwerk naar serieproductie. Elk jaar bouwen we nu een 150-tal machines”, legt De Clercq uit. Het sein voor een periode van stevige groei die om een efficiëntieslag vroeg. “In het verleden kon alles wel nog bijgehouden worden in Excell lijstjes en zat iedereen in één kantoor, zodat er snel overlegd kon worden. Vandaag zou dat niet meer werkbaar zijn. De productie zit sinds april verdeeld over twee sites, in Sint-Amands worden alle onderdelen geproduceerd (1.800 m²), in Bornem (1.400 m²) gebeurt de engineering en de montage. Een stap die we nooit hadden kunnen zetten zonder de implementatie van Ridder iQ.” De investering in Ridder iQ gebeurde al in 2017. Niet de eerste kennismaking weliswaar. “In 2007 hadden we het aangeschaft, maar we beschikten niet over de juiste mensen. Er is eigenlijk nooit iets mee gedaan, omdat er eerst werk gemaakt is productdatamanagement. Daarom volstond nu één demo van ECI om te bewijzen dat Ridder iQ nog steeds het pakket voor ons was en betaalbaar. Het vertrekt namelijk vanuit de productie.”

David De Clercq: “Sinds de komst van Ridder iQ zitten alle kennis en procedures geborgd in één centraal systeem.”

Alle kennis geborgd in een centraal systeem

Elk ERP-pakket is echter maar zo sterk als zijn input. De Clercq sleutelde daarom bijna twee jaar aan de implementatie. “Als eigenaar wilde ik daar echt mijn eigen stempel op drukken. Je moet een duidelijke visie voor ogen hebben van wat je er allemaal mee wil doen, wat je eruit wil halen. Elk bedrijfsproces moet als het ware vertaald worden naar het ERP-systeem. Als je daarin slaagt dan kan je productie volledig onafhankelijk werken en onafhankelijk groeien. Vroeger hield ik alles bij in mijn hoofd. Als ik een week met vakantie was, lag het bedrijf stil. Je kan nu eenmaal je hoofd niet downloaden in andere mensen. Sinds de komst van Ridder iQ zitten alle kennis en procedures geborgd in één centraal systeem.” En dat levert de nodige voordelen op de werkvloer op. Thermotec heeft nu een perfect overzicht van zijn stock enerzijds en de orders anderzijds om de productie efficiënt aan te sturen. In een volgende fase wil De Clercq de planningstool van Ridder iQ nog toevoegen. “Zo wil ik zicht krijgen op onze beschikbare capaciteit. Om de juiste levertermijn door te geven of om extra capaciteit te zoeken om die waar te maken, bijvoorbeeld bij toeleveranciers. Daarnaast zal het ons ook in staat stellen om beter te calculeren.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Metaalvak? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details