NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Fiberlasersnijmachines maken groeischeut door: zwaardere vermogens en grotere formaten

Fiberlasersnijmachines maken groeischeut door: zwaardere vermogens en grotere formaten

Wie de afgelopen editie van de Blechexpo bezocht heeft, kon er niet naast kijken. De fiberlaser heeft duidelijk het pleit in het lasersnijden beslecht ten opzichte van de CO2-laser. Het is het domein waar vandaag de meeste innovaties in gebeuren en de grenzen het snelst worden verlegd. En niet te vergeten, ook de meeste machines van over de toonbank gaan. Fabrikanten werken vooral aan het opdrijven van het vermogen voor nog meer snelheid, ook in dikkere materialen, en het opdrijven van de snedekwaliteit door meer te gaan spelen met de fiberlaserstraal.

Automatisering zet de toon. Onder meer omdat er vandaag ook compacte oplossingen bestaan die slechts een beperkte investering vergen.

 

De kans is groot dat als u vandaag wilt investeren in een nieuwe lasersnijmachine u uw handtekening zult zetten onder een bestelbon voor een machine met fiberlaserbron. U bent niet de enige. Zowat 75% van de markt is vandaag in handen van fiberlasers. Dat heeft alles te maken met de toegevoegde waarde die zijn fysieke eigenschappen met zich mee brengen. Hogere snijsnelheden, een verbeterd energetisch rendement en een quasi onderhoudsvrije werking, wie kan dergelijke troeven zomaar naast zich neerleggen? De opmars stuiten lijkt nog niet aan de orde, aangezien de fabrikanten met nieuwe ontwikkelingen op de proppen blijven komen die zijn prestaties opdrijven. Nog sneller, nog mooier, nog beter te automatiseren.

Een vermogen van 8 of 10 kW lijkt vandaag al de keuze bij uitstek geworden voor wie zijn stukken uit dikke plaat wil halen.

 

Naar meer vermogen

De fiberlaserbron heeft al een hele weg afgelegd. Toen hij voor het eerst zijn opwachting maakte, leek niks er op te wijze dat hij het segment van dunne plaat tot 4 mm ooit zou ontgroeien. Vandaag is duidelijker dan ooit dat hij zich een veel breder speelveld heeft weten uitbouwen. Toepassingen tot 25 mm behoren vandaag al standaard tot de mogelijkheden. Wie dat voor het snijden met stikstof met dezelfde voordelen in snelheid wil doen als in dunne plaat, kijkt dan het beste uit naar de hogere vermogens. De afgelopen jaren zagen we wat dat betreft een wedloop bij de verschillende fabrikanten. Een vermogen van 8 of 10 kW lijkt vandaag al de keuze bij uitstek geworden voor wie zijn stukken uit dikke plaat wil halen. Maar op de beurs zal u ongetwijfeld ook nog zwaardere krachtpatsers tegenkomen die een laserstraal met een kracht van 12 kW op het materiaal afvuren. Voorlopig lijkt de grens daar neergelegd al blijft het koffiedik kijken of de markt nog om meer zal vragen.

U zal tijdens Blechexpo wat dat betreft de nodige oplossingen voorgeschoteld kreeg waarmee de fiberlaserstraal kan worden gemoduleerd en geoptimaliseerd.

 

Naar een maatje meer

De vermogens mogen dan naar onbekende hoogtes gestegen zijn, het eigenlijk formaat van de machine is ook opvallend toegenomen. Lasersnijmachines, voor welke technologie u ook kiest, hebben een maatje meer gekregen in vergelijking met een decennium geleden. Het middenformaat (1.250 mm x 2.000 mm) dat lange tijd regeerde heeft zijn kroon moeten afstaan. Fabrikanten van lasersnijmachines mogen voor het gros van hun bestellingen nu afmetingen van 1.250 mm x 3.000 mm noteren. Nog groter is ook al lang geen uitzondering meer. Er lijkt nog geen einde te komen aan deze groeischeuten en dat heeft alles te maken met de winst in efficiëntie die het grotere plaatwerk toelaat.

Hoe meer plaats er is op de plaat, hoe efficiënter de nesting kan gebeuren en hoe minder lang de machine zal moeten stilstaan. Reken uit uw winst bij deze win-winsituatie maar houd uiteraard ook rekening met een hogere investeringskost.

Door de nood aan meer flexibiliteit en de schaarste aan personeel,
kijkt iedereen naar automatisering, zelfs de kleine kmo’s. (Beeld: Tom Lesaffer)

 

Naar een betere straalkwaliteit

De grootste bottleneck die de fiberlaser vandaag nog kent, zeker ten opzichte van andere plaatbewerkingstechnologie, is de moeilijkheid om stukken uit te sorteren en hem dus volautomatisch te maken. Voor wie een eigen product aflevert, bestaan er al oplossingen om dat feilloos te garanderen, zeker. Maar wie actief is in toelevering blijft vooralsnog op zijn honger zitten. Door gebruikers meer mogelijkheden te gaan geven om met de laserstraal en dus ook de snijbreedte te gaan spelen, willen fabrikanten vermijden dat stukken achter het skelet blijven vasthaken. Deze evolutie heeft als bijkomend voordeel dat de snedekwaliteit verder de hoogte in kan. In dikker materiaal mag de CO2-laser zich nog steeds de meest esthetisch verantwoorde keuze noemen. Een betere straalkwaliteit kan echter zorgen voor een nog beter wegsmelten van het materiaal en dus een (micro)braamvrije oppervlakte. U kreeg tijdens Blechexpo wat dat betreft de nodige oplossingen voorgeschoteld waarmee de fiberlaserstraal kan worden gemoduleerd en geoptimaliseerd voor een betere snedekwaliteit en meer automatiseringsmogelijkheden. 

Krachtpatsers met een vermogen van 12 kW zijn al lang geen uitzondering meer. (Beeld: Stephan Duerer)

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details