- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
De sterkte van kleinere verspaningsbedrijven wordt in grote mate bepaald door hun veerkracht. Zo bleek onverminderd voor het Maasmechelse DMC-CNC, gedragen door de jonge ingenieur Bart Derenette. Niet alleen leidde de gestage groei het bedrijf immers richting een belangrijke mentaliteitswissel: voor de toekomst wordt het omgekeerde straks even belangrijk.
Kort schakelen, inlevingsvermogen, prototypering, voorseries. Het zijn maar enkele van vele begrippen die het bedrijf van Bart mee definiëren. De jonge ingenieur heeft een voorliefde voor – uiteraard – conceptuele engineering en maatwerk, en zag dat gedurende de beginjaren ook als een onvermijdelijke hoofdactiviteit.
Bart: “Ik moet toegeven dat ik mijn visie daar al wat heb moeten bijstellen: het echte stukwerk waar ik bij de opstart bij zweerde, houdt jammer genoeg ook in dat je in grote mate bij je machine moet blijven. Ook al gaat het om soms heel beperkte draaitijden. Dat soort werk neemt je té veel in beslag om simultaan ook nog met iets anders bezig te kunnen zijn. Vroeger passeerden hier zo de meest diverse werkstukken na elkaar, wat op een rare manier ook mijn flexibiliteit hypothekeerde.” Daarom besloot Bart om bij een aantal terugkerende stukken toch voor een beperkte voorraad te gaan, waardoor hij de klant nog vlotter kon helpen, terwijl die beperkte serie net voor meer ademruimte zorgde. Dit leidde een belangrijke mentaliteitswijziging in bij DMC-CNC.
Bart: “Er bereikte ons recentelijk bijvoorbeeld een belangrijk R&D-project binnen de gaming branche. Het gaat specifiek om een firma die in het buitenland een doorstart aan het maken is, en waar we tussenkomen bij de prototypering, de doorontwikkeling en het productieklaar maken van bepaalde onderdelen.”
Die bewuste opdracht opent nu echter ook deuren naar wat meer seriewerk, een gegeven waarvoor DMC-CNC in vergelijking met enkele jaren geleden meer en meer vragende partij is. Bart: “Ik leer er meer en meer ook de voordelen van in te zien. Het geeft onder meer de vrijheid om je werk te diversifiëren, en tijdens een serie-opdracht krijg je bovendien de tijd om je met studie- en voorbereidend werk bezig te houden.”
De komende periode zal ook Thomas, de broer van Bart, meer en meer bij de verspaningsactiviteiten van DMC-CNC worden betrokken. Bart: “We besloten dit als een echte “on the job” training op te vatten. Ik leid Thomas gradueel op, zodat we maximaal aan kennisoverdracht kunnen doen bij echte opdrachten.”
Vandaar ook het idee om extra efficiëntie in de processen in te bouwen. Zo werd een origineel drieassige freesmachine uitgebreid met een vierde en een vijfde as, wat het maken van sommige stukken enorm faciliteert en men nu echt voor een minimum aantal opspanningen kan gaan. Bovendien rustte Bart de draaibank uit met een part catcher en bar puller. Bart: “Een bar feeder bleek jammer genoeg geen optie omwille onze beperkte werkruimte hier. Toch kunnen we door deze beperkte investeringen in semi-automatisatie nu beduidend meer seriewerk aan dan voorheen. Zeker voor wat betreft kleinere stukken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met DMC-CNC – Belgian CNC Machining.
Contact opnemen