NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Focus op duurzame en innovatieve maakoplossingen
De organisatoren rekenen op ruim 175 exposanten, die opnieuw hun beste beentje zullen voorzetten.

Focus op duurzame en innovatieve maakoplossingen

De Koninklijke Jaarbeurs Utrecht staat van 12 tot en met 15 maart volledig in het teken van de maakindustrie. Het is immers tijd voor een nieuwe editie van ESEF Maakindustrie, de belangrijkste vakbeurs in de Benelux over toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering. Met een klemtoon op ‘De maakbaarheid van morgen’ zullen exposanten laten zien hoe de sector omgaat met thema’s als digitalisering, robotisering en verduurzaming. Verder wordt er ook aandacht besteed aan de ketensamenwerking en de arbeidsmarkt. Door de combinatie met TechniShow worden ‘Make’ en ‘Buy’ onder één dak gecentraliseerd.

OEM-bedrijven, productontwikkelaars en inkopers kunnen innovaties en ontwikkelingen ontdekken, nieuwe contacten leggen en hun kennis uitbreiden.

Een duurzame toekomst

Op ESEF Maakindustrie kunnen medewerkers van OEM-bedrijven, productontwikkelaars en inkopers zich laten inspireren door actuele innovaties en ontwikkelingen, nieuwe contacten leggen en hun kennis uitbreiden. 

“Hoe houden we de maakindustrie efficiënt? Hoe gaan we om met digitalisering en robotisering? Welke rol krijgt duurzaamheid? Hoe spelen we in op de wijzigingen in de arbeidsmarkt? Het zijn één voor één vragen die de markt bezighouden en waarop we op ESEF een antwoord willen bieden. Het wordt dan ook een inspirerende beurs, waar de maakbaarheid van morgen centraal staat”, valt beursmanager Ricardo Vivas met de deur in huis. “We kunnen rekenen op ruim 175 exposanten, die opnieuw hun beste beentje zullen voorzetten.

Daarnaast is er een breed randprogramma, met presentaties rond de nieuwste producten, technologieën en ontwikkelingen, en ook kennissessies waar sprekers de uitdagingen in de arbeidsmarkt aankaarten.”

Vijf thema’s

De arbeidsmarkt, smart industry, duurzaamheid, innovatie en ketensamenwerking: dat zijn de vijf hoofdthema’s die als een rode draad door deze editie van de beurs lopen, in de presentaties en kennissessies van de Future Arena en het BLMC Ketentheater. Belangrijke sprekers zijn Martin van Dord (NRK), Jelle Koning (produmize), Jeroen Broekhuijsen (TNO) en Annelies Visser (TopFabriek). Er wordt nog volop gewerkt aan het programma. De laatste update vindt men steeds op de website of via de Jaarbeurs Live app, die helpt om een bezoek aan een evenement beter voor te bereiden en ter plaatse nog gemakkelijker de weg te vinden door de beurshallen en het randprogramma. Deze app is te downloaden in de App Store (iOS) en de Google Play Store (Android). 

De medewerkers van de deelnemende bedrijven staan ook klaar om bezoekers advies en technische ondersteuning te bieden bij hun projecten.

Teqnow guided tours

Het tekort aan technische vakmensen wordt een alsmaar groter probleem. Daarom organiseren Teqnow en ESEF Maakindustrie in de Future Arena 3 verschillende guided tours om bezoekers inzicht te laten krijgen in slim produceren en het verbeteren van bedrijfsprocessen met data. 

“Elke sessie wordt voorafgegaan door een inleiding van Paul d’Hond, programmamanager Teqnow bij Koninklijke Metaalunie”, licht de beursmanager toe. “Zo gaat de eerste tour ‘Een goed begin is het halve werk’ vooral over de vraag hoe je begint met het verbeteren van processen, terwijl de tweede rondleiding ‘Slim en beheersbaar produceren’ dieper ingaat op aspecten als voorinstellen, kwaliteitsbeheersing, tussenopslag en transport én hoe je die effectief kan aansturen. Beide activiteiten zijn gericht op werkvoorbereiders en leidinggevenden. De derde guided tour ‘Je bedrijfsproces verbeteren met data’ is dan weer heel interessant voor directeuren en leidinggevenden. Hier draait het om de vraag hoe je de juiste gegevens verzamelt en analyseert om stappen te onderbouwen.” 

Er is ook een uitgebreid randprogramma met presentaties en guided tours. Telkens gaan experts dieper in op een bepaald aspect uit de huidige maakindustrie.

Vrouwen in de maakindustrie en combinatie met TechniShow

De maakindustrie wordt traditioneel gedomineerd door mannen, maar vrouwen spelen een groeiende rol in de sector. Zo bekleden ze tegenwoordig leidinggevende posities, doen ze ingenieurswerk en zijn ze betrokken bij geavanceerd technologieontwikkelingen. De organisatoren van ESEF Maakindustrie spelen op deze verschuiving in en organiseren op dinsdag 12 maart het event ‘Vrouwen in de Maakindustrie’. 

“Vrouwen die in deze industrie werkzaam zijn, zullen in de Maakindustrie Future Arena spreken over hun ervaringen. We ontvangen Eline van Uden, freelance filmmaker en tekstschrijver in de tech, CEO van ByFlow 3D Food Printing Nina Hoff, en Aniek Averesch, directeur bij Brink Staalbouw – Circulairstaal. Daarna volgt een paneldiscussie waar dieper ingegaan zal worden op de rol van vrouwen in de maakindustrie, de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden en de inspirerende successen die ze behaald hebben. Afsluiten doen we met een netwerklunch rond dit thema”, geeft Ricardo Vivas aan. “Net zoals in het verleden wordt ook deze editie van de ESEF Maakindustrie gekoppeld aan TechniShow, waardoor we ‘Make’ en ‘Buy’ onder één dak samenbrengen. Dit duo-event vormt het grootste platform in de Benelux op het vlak van industriële productietechnologie, verwerking en bewerking van metalen, kunststoffen, toebehoren en hulpmiddelen.”  

ESEF Maakindustrie in Jaarbeurs Utrecht

Dinsdag 12 maart 10.00 – 18.00 uur
Woensdag 13 maart 10.00 – 20.00 uur
Donderdag 14 maart 10.00 – 18.00 uur
Vrijdag 15 maart 10.00 – 17.00 uur

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details