NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Freesmachine met automatisering maakt onbemande productie mogelijk
Metaalbewerkingsbedrijf Janssenswillen investeerde in een nieuwe vijfassige freesmachine met palletautomatisering type ACURA 65 MARATHON van Hedelius.

Freesmachine met automatisering maakt onbemande productie mogelijk

Maakbedrijven die flexibel zijn en tegelijk op korte tijd kwaliteitsvolle producten kunnen leveren, blijven scoren. Daarom investeert metaalbewerker Janssenswillen uit Lommel niet alleen in draaibanken en freescenters, maar ook in automatisering. Promas leverde en installeerde bij dit familiebedrijf een ACURA 65 MARATHON van Hedelius, een totaaloplossing die een vijfassige freesmachine en een palletautomatisering combineert. Zo kan men overdag stukwerk en kleine reeksen frezen, terwijl er ’s nachts onbemand grotere series geproduceerd worden.

Vader Rik en zoon Ben Janssenswillen vervaardigen vooral complexere draai- en freesstukken voor klanten in diverse sectoren: enkelstuks en prototypes, maar ook kleine en grotere series. Daarvoor beschikken ze over een uitgebreid machinepark, met meerdere CNC-draaibanken en -freescenters. Ook zagen, slijpen, lassen en nabehandelen behoort tot de mogelijkheden, en klanten kunnen er ook terecht voor herstellingen.

Met 22 pallets is de MARATHON SR422 ideaal voor toepassingen waar zowel enkelstuks als kleine tot middelgrote series geproduceerd moeten worden.

Automatiseren

“Net zoals andere metaalverwerkende bedrijven kozen we de laatste tijd voor een stapsgewijze automatisering van onze productie. Zo kunnen we nog efficiënter en sneller produceren, zelfs onbemand, zonder in te boeten op de kwaliteit of de werkdruk voor hun medewerkers te verhogen”, zegt Rik Janssenswillen. “In eerste instantie automatiseerden we ons draaiwerk. Maar toen we op zoek gingen naar een nieuwe freesmachine, leek het interessant om meteen daarbij te gaan automatiseren. We bekeken de mogelijkheden om een freescenter te combineren met bijvoorbeeld een robot, en vergeleken de verschillende systemen op de markt. Tot we in contact kwamen met Promas. Zij stelden ons de ACURA 65 MARATHON van Hedelius voor, waarbij freesmachine en automatisering af fabriek als één geheel geconcipieerd worden. Bovendien was dit systeem ook nog eens op voorraad en dus op korte termijn leverbaar.”

De bediening gebeurt via een opvallend concept met een Heidenhain-sturing aan de machine, de terminal van de palletbuffer en die van het gereedschapsmagazijn.

Hedelius ACURA 65 MARATHON

De ACURA 65 MARATHON is een krachtige vijfassige freesmachine, die dankzij haar geringe totale diepte en hoogte in vrijwel elk atelier geïntegreerd kan worden. De werkruimte zit volledig ingekapseld, wat zorgt voor een schonere en veiligere werkomgeving. De machine bij Janssenswillen is uitgerust met een draai/kanteltafel en een zwenkbare spindel met een vermogen van 29 kW en een snelheid van 14000 toeren/minuut. De X-, Y- en Z-as hebben een bereik van respectievelijk 700 (X), 650/465 (Y) en 600 mm (Z). 

“De machines van Hedelius staan voor kracht, snelheid, precisie en stabiliteit. Bovendien kan eenzelfde hoogwaardige spindel zowel in een groot bewerkingscentrum als in een kleiner systeem gebruikt worden. Deze ACURA 65 MARATHON wordt in de fabriek al uitgerust met een ingebouwd nulpuntspansysteem, een zijdelingse laadopening en een elektrische interface voor communicatie met de palletautomatisering”, licht Erik Kinat van Promas toe. “Met 22 pallets van 400 x 400 mm en een handlinggewicht van 270 kg is de multi-palletbuffer MARATHON SR422 ideaal voor toepassingen waar zowel enkelstuks als kleine tot middelgrote series geproduceerd moeten worden. De omsteltijd is zeer kort, waardoor zelfs bij frequente wissels een grote snelheid en efficiëntie gegarandeerd zijn. Heel opvallend is het besturingsconcept met de Heidenhain-sturing aan de machine, de terminal van de palletbuffer en de terminal van het gereedschapsmagazijn met 245 plaatsen.”

Dit systeem omvat een draai/kanteltafel en een zwenkbare spindel met een vermogen van 29 kW en een snelheid van 14000 toeren/minuut.

Een tevreden klant

Dit was niet haar eerste kennismaking met Promas, want de familie ­Janssenswillen kocht er in het verleden al een machine van het merk ­Hartford. “We waren toen al zeer tevreden over de service, en deze nieuwe samenwerking heeft dat nogmaals bevestigd. De machine werd vlot in ons atelier binnengebracht en geïnstalleerd. Na een grondige opleiding konden we meteen aan de slag. Hebben we een vraag of probleem, dan kunnen we steeds bij hen terecht”, zegt Rik Janssenswillen. “Het merk Hedelius kenden we nog niet, maar de signalen uit de markt waren positief en dat zijn ook onze eerste ervaringen. We kunnen nu overdag enkelstuks en kleinere reeksen afwerken en ’s nachts onbemand grotere series laten produceren. En wat meer is: we hebben één aanspreekpartner voor zowel machine als automatiseringssysteem.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.