NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Geautomatiseerde lasoplossing: sneller, eenvoudiger en kwalitatiever
De TIP-TIG FOCUS is een geautomatiseerde oplossing voor het samenvoegen van platen tot 10 mm. In vergelijking met de conventionele manier van werken, hoeven de platen niet afgeschuind te worden.

Geautomatiseerde lasoplossing: sneller, eenvoudiger en kwalitatiever

Dat was het uitgangspunt voor Siegfried Plasch om zijn TIP TIG technologie te ontwikkelen, met zijn gepatenteerd draadaanvoersysteem. Met de TIP-TIG FOCUS kunnen platen met een stompe voorbereiding en in een mum van tijd kwalitatief aan elkaar gelast worden, ook door operatoren met weinig laskennis. State-of-the-art technologie uit Oostenrijk, die helemaal aan boord van Space X (ruimtevaartuigen) geraakte. Voor de Belgische en Nederlandse markt staat Welding Company in voor de verdeling.

Om platen te verbinden wordt vaak geopteerd voor een plasmatoestel. “Een techniek die zich perfect bewezen heeft, zeker, maar die wel weinig vergevingsgezind is. Door de zeer smalle boog is het plasmalassen zeer gevoelig voor plakfouten. Er is een ervaren operator nodig om een kwalitatief en esthetisch ogende las te leggen. Bij de TIP-TIG technologie hebben we dit probleem niet omdat we door de bredere boog een veel grotere tolerantie kunnen opvangen. Welding Company stelt zijn kennis ter beschikking van zijn klanten zodat het de operator zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt”, vat Mathew Verbist het samen. Hij heeft zich binnen Welding Company gespecialiseerd in de TIP-TIG toestellen en staat in voor de demo’s, klantenondersteuning en de terugkoppeling naar Oostenrijk. “Door de nauwe samenwerking is er een echte wisselwerking ontstaan, bijvoorbeeld om voor elke toepassing, hoe exotisch ook, de juiste parameters en instellingen te vinden.”

Beste van twee werelden

Het unieke aan het TIP-TIG procedé is dat de voordelen van MIG/MAG- en TIG-lassen worden gecombineerd in één toestel om de beperkingen die beide technieken kennen te over­bruggen. Verbist: “Het hart van het systeem is de gepatenteerde draad­aanvoer­technologie. TIG-lassen heeft als voor­deel dat er geen lasspatten optreden, maar de koude draad die gebruikt wordt, doet het smeltbad afkoelen waardoor de loopsnelheid vertraagt. Bij de TIP-TIG daarentegen wordt de draad opgewarmd en met vibratie toegevoerd, zodat het smeltbad op de juiste temperatuur blijft en de loopsnelheid verhoogt tot de hoogste van de markt. Het resultaat? Foutloos en sneller lassen.” Deze spitstechnologie wordt toegepast bij de TIP-TIG. De TIP-TIG FOCUS is een geautomatiseerde oplossing voor het samenvoegen van platen tot 10 mm. In vergelijking met de conventionele manier van werken, hoeven de platen niet afgeschuind te worden. “Je kan ze stomp in één pas doorlassen met TIP-TIG FOCUS voegt Verbist er nog toe.

Het unieke aan het TIP-TIG procedé is dat de voordelen van MIG/MAG- en TIG-lassen worden gecombineerd in één toestel om de beperkingen die beide technieken kennen te overbruggen.

Enorme winst in tijd en kwaliteit

De tijdswinst die te rapen valt, springt meteen in het oog. Maar ook de sprongen vooruit in kwaliteit zijn interessant voor de metaalindustrie. Zo zorgt de lagere warmte-inbreng ook voor minder krimpspanningen in het materiaal. Verbist: “De TIP-TIG FOCUS kan toleranties tot 2 mm opvangen wanneer de platen niet perfect ten opzichte van elkaar zijn uitgelijnd. Dat betekent dat de operator niet over uitvoerige laskennis moet beschikken. Basisniveau volstaat omdat de TIP-TIG FOCUS zich zo makkelijk laat bedienen. Na een opleiding van een dag, kan iedereen perfect met het lasprocedé overweg.” De instellingen en parameters kunnen zoals eerder al aangegeven per plaat en per materiaal al op voorhand geprogrammeerd worden. “Alles wordt opgeslagen voor de lasingenieur. Indien nodig kan hij overigens ook via de camera van op afstand volgen of de las via de regels van de kunst is gelegd. Zeker voor toepassingen in hoogwaardige staalsoorten kan dit interessant zijn.” Grote tijdwinst kan ook bekomen worden door de stompe voorbereiding tot 10 mm waar een traditionele voorbereiding met afschuining meerdere lassen vraagt. Het gepatenteerde systeem zorgt ook voor de grootste lassnelheid op de markt.

Breed toepassingsgebied

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het werkveld van de TIP-TIG en de TIP-TIG FOCUS bijzonder breed is. De TIP-TIG kan met een grote tijdwinst ingeschakeld worden waar nu het traditionele TIG systemen gebruikt wordt. “Tanks, onderdelen voor de vliegtuigindustrie, assen van graafmachines, constructies voor de nucleaire wereld … worden er nu al mee gelast. Je kan er zelfs ook mee gaan cladden. Overal waar het eigenlijk gaat om seriewerk, grote stukken en langere lengtes zal dit toestel voor een enorme meerwaarde zorgen. Hoe meer volume er verzet moet worden, hoe sneller het zich zal laten terugverdienen”, verzekert Verbist. Welding Company voorziet bedrijven van alle mogelijke ondersteuning. “Elk toestel gaan we zelf bij de klant opbouwen in functie van zijn producten. We kunnen ook helpen met de instellingen en de parameters indien nodig. Wij zorgen dat de TIP-TIG FOCUS goed draait, want dat is uiteindelijk ons best mogelijke visitekaartje.” 

Vijftig jaar Welding Company

Al van bij zijn ontstaan bracht stelde Welding Company laskennis ten dienste van de markt. Eerst met de verkoop van lasapparatuur, maar al snel volgden ook verhuuroplossingen, toen een unicum in de markt. Vandaag, vijftig jaar later, kan het bedrijf terugkijken op een zeer geslaagd parcours, dat vooral met de introductie van inductietechnologie een boost kreeg. Vijftig jaar van lasexpertise, van de behoefte van de klant centraal zetten, van oplossingen bieden. Dat is de balans die Welding Company mag opmaken naar aanleiding van zijn vijftigste jubileum. Een mijlpaal die eigenlijk al in mei viel, maar corona verwees de festiviteiten errond naar het najaar. “Welding Company is altijd een verhaal van mensen geweest”, opent CEO Jo Janssens. “Het evenement dat we plannen is dan ook vooral gepland om onze medewerkers in de kijker stellen. Maar voor klanten volgt nog een speciale actie in het laatste kwartaal.” Vijftig jaar is een uitgelezen moment om terug te kijken, maar vooral ook om vooruit te denken. “We willen ons aanbod de komende jaren verder specialiseren en automatiseren. Hoe complexer de toepassing, hoe meer we onze toegevoegde waarde kunnen tonen. Expertise is altijd ons handelsmerk geweest. Dat zal in de toekomst ook zo blijven, want bedrijven hebben meer dan ooit nood aan technische ondersteuning.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.