NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Gebruiksgemak en veelzijdigheid blijven hoofdargumenten bij keuze voor waterjet
Met de waterjet kom je snel tot een mooi eindproduct.

Gebruiksgemak en veelzijdigheid blijven hoofdargumenten bij keuze voor waterjet

De herhalingsnauwkeurigheid is bijvoorbeeld absoluut, de snijkracht is op een brede range van materialen af te stemmen, en bovendien combineert de machine haar hoge snelheidsbereik met een heel snelle respons. Het koude snijproces behoudt ook de volledige materiaalintegriteit van het werkstuk, zonder er thermische impact op te hebben. En dit zelfs bij de hoogst mogelijke snijsnelheden. 

Dit levert een ongeziene waaier aan inzet­mogelijk­heden op. We bekijken twee klanten­cases van fabrikant RESATO, die met zijn ACM3015 waterjet­machine al in de meest uiteen­lopende situaties de nodige snijoplossingen kon bieden.

De ACM3015 watersnijmachine.

Case Defensie 

In de maand oktober van 2018 mocht Resato aan de Nederlandse Landsverdediging een ACM 3015 leveren ter vervanging van de bestaande autogeenbrander. Defensie sloeg zo drie vliegen in één klap: een oudere machine werd niet louter vervangen, de klant kreeg er geavanceerde technologie voor in de plaats die meteen een uitbreiding van de snijmogelijkheden betekende. De ACM werd immers geleverd met een 2,5D-snijkop en speciale boorunit om zowel constructiewerkzaamheden als het schade­herstel voor tanks en andere voertuigen te onder­steunen. Het behouden van de integriteit van het pantser­staal was hierbij een essentieel criterium, omdat de vroegere autogeen­brander er onvermijdelijk in tekortschoot. Autogeen snijden introduceert immers overmatig veel warmte in de pantser­platen, wat tot structurele veranderingen, en dus verzwakking van het pantser zou kunnen leiden. Defensie gaat de waterjet even­eens inzetten voor het snijden van gelamineerde kunst­stoffen. Vooral dan de kogel- en scherfwerende dekens voor legervoertuigen komen in het vizier. De bijgeleverde boor­unit is in staat de laminaten te versnijden zonder hierbij schade aan naburig materiaal te veroor­zaken. De klant zet duidelijk in op het ‘plug-and-play’ principe. Op termijn zou hij bijvoor­beeld voor een bijkomende 3D-snijkop kiezen die op de huidige machine wordt geïnstalleerd. Initieel werd evenwel voor de 2,5D-kop gekozen, omdat deze zeer doeltreffend voor het afronden van dik stalen plaatwerk kan worden ingezet.

De ACM 3015 levert een prima snijkwaliteit.

Case Vives 

In de zomer van 2015 kocht de Hogeschool Vives te Kortrijk zich eveneens een ACM 3015 waterstraalsnijmachine van Resato aan. De machine moest het uitgesproken ‘denk-en-doe’ principe van de school ondersteunen. De technische bachelors die er afstuderen, worden immers uitermate gestimuleerd in het zelf poneren van nieuwe technische ideeën en oplossingen. Dat de aanwezigheid van adequate productie­middelen op de school dan allesbepalend is, onderschrijft Tom Scharlaken, IWT Mechanica docent aan Vives. Scharlaken: “Het is voor studenten heel belangrijk om enerzijds goed de werking van een machine te kunnen bestuderen, en anderzijds snel tot een eind­product te kunnen komen.” Twee criteria die we voor de waterjet met over­tuiging kunnen afvinken. “Studenten schakelen ook snel, en leren op korte tijd enorm veel bij van de machine. Het is een prima platform om op een praktische manier een rijke materiaal­kennis te gaan verwerven”, weet Scharlaken. Vooral dan de haast onbeperkte materiaal­keuze biedt een enorm leerpotentieel. In het geval van bijvoorbeeld laser­snijders zit je met een belangrijk thermisch effect, waar­door het snijden van sommige materialen, zoals onder meer kunst­stoffen, delicaat of zelfs onmogelijk wordt. De keuze voor Resato als machine­bouwer viel bij Vives voor­namelijk op basis van de resultaten van een test sample. Daar viel duidelijk de prima snijkwaliteit, het gebruiks­gemak en de kracht van de software op.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details