NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Gebruiksvriendelijke mobiele cobot automatiseert beladen en ­ontladen verspaningsmachines
Bender BT-TM12, een mobiele oplossing voor het beladen en ontladen van machines, is uitgerust met een cobot die werkstukken tot 12 kg kan tillen.

Gebruiksvriendelijke mobiele cobot automatiseert beladen en ­ontladen verspaningsmachines

Een investering moet immers op langere termijn voor de nodige return zorgen. Het advies van een specialist komt daar zeker van pas. Bendertechniek is al heel wat jaren gespecialiseerd in de verkoop van verspaningsmachines en de nodige ­accessoires, maar helpt bedrijven ook om de stap te zetten naar de automatisering van hun productielijnen. De firma uit ­Hamont-Achel introduceerde recent een eigen ontwikkelde mobiele oplossing met een cobot voor het automatisch beladen en ontladen van draai­banken en freesmachines: de Bender BT-TM12.

Het geïntegreerde visiesysteem controleert de positie van de werkstukken.

Bendertechniek staat bekend voor zijn groot aanbod aan verspaningsmachines. Zo levert de firma grote draai-, frees-, kotter- en slijpmachines met besturingen van Fanuc, Heidenhain, Fagor en Siemens, maar ook steeds vaker volledig geautomatiseerde bewerkingscentra. Zo is er bijvoorbeeld het Matsuura bewerkingscentrum met palletbelading, waarop meerdere bewerkingen uitgevoerd kunnen worden. Ook Marutec draaibanken met drie turrets en gantry belading en ontlading behoren tot het assortiment. Verder zijn er nog draai- en frees­systemen waarop geslepen kan worden. Dat zijn nog maar een paar mogelijkheden.  “We hebben in de loop der jaren een netwerk van fabrikanten opgebouwd. Met sommigen werken we zelfs al meer dan vijftig jaar samen. We beschikken dan ook over heel wat ervaring en kunnen zo op basis van de behoeften van een klant voor elke toepassing een machine op maat aan­bieden”, vertelt zaakvoerder België Patrick Vaessen. “Los van de verkoop van machines merken we dat klanten steeds meer ontzorgd willen worden en daarom kiezen voor totaaloplossingen. De laatste jaren krijgen we ook alsmaar vaker de vraag naar automatiserings­systemen om de productie te verbeteren en zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Een toename van 30 à 40% spiluren per machine is geen uitzondering.”

Een 12” touchscreen zorgt voor een gemakkelijke invoer van opdrachten. Operatoren kunnen de cobot ook programmeren door de beweging voor te tonen.

Eigen belading- en ontladingssysteem

Automatisering is naast digitalisering één van de belangrijkste topics in onze huidige maatschappij. Meer en meer bedrijven zetten de stap naar een soms verregaande automatisering van hun productieprocessen. Het helpt hen om in drukke tijden alles in goede banen te leiden en de bestellingen op tijd te kunnen uitleveren en op elk moment – rustig of hectisch – de kosten zo laag mogelijk te houden en de efficiëntie en productiviteit fors te verhogen. Investeren in een robot is voor velen de eenvoudige eerste stap naar automatisering. Die robot kan immers alle eenvoudige en repetitief werk uitvoeren, terwijl de technisch geschoolde machine­operatoren voor andere complexere taken in­geschakeld kunnen worden. ­Machines kunnen ook on­bemand blijven draaien, bijvoorbeeld tijdens de nacht.  Recent ontwikkelde Bendertechniek de Bender BT-TM12, een eigen oplossing voor de automatisering van het be­laden en ontladen van hoofdzakelijk draaibanken en frees­machines, maar, indien gewenst, ook voor andere gelijkaardige toepassingen. De firma wilde een zo simpel mogelijk systeem op de markt brengen, dat ook gemakkelijk in productie­faciliteiten geïntegreerd kan worden en dat bovendien nog eens eenvoudig te bedienen is door de operatoren. “Het resultaat is een goedkope, mobiele oplossing met een ­Techman cobot op een basisstation en losse karren. Dit systeem kan zeer flexibel ingezet worden en probleemloos van de ene naar de andere machine op de werkvloer verplaatst worden. Het beladen en ontladen van machines gebeurt vanaf een verrijdbaar rooster”, licht Vaessen toe. “De Bender BT-TM12 is uitgerust met een cobot met een arm van 1.300 mm slag die werkstukken met een gewicht tot maar liefst 12 kg kan tillen. Het geïntegreerde visiesysteem controleert de positie van de werkstukken. De unit is bovendien uitgerust met stuurventielen en relais, waardoor gemakkelijk een aansturing van productgrijpers, machineklemmen of automatische deuren gerealiseerd kan worden. De operator voert de opdrachten makkelijk in ofwel met behulp van de cobot door de beweging voor te tonen of op een 12” touchscreen met vochtbestendig toetsenbord.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details