NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Geniale chemicus ontwikkelt PBM
De adembescherming is onder meer te gebruiken bij het spuiten of poedercoaten van producten.

Geniale chemicus ontwikkelt PBM

Kwaliteit verloochent zich niet. Dat geldt zeker voor het adembeschermingssysteem dat eind 1800 werd ontwikkeld door Frans van der Grinten. Nog steeds is dit de basis voor de systemen die Arbin Safety Products succesvol (door)ontwikkelt en op de markt brengt. Hetzelfde principe, maar met een moderne industriële vormgeving, op alle fronten ergonomisch en praktisch volledig ‘Dutch Design’.

De basis van Arbin Safety Products werd rond 1890 gelegd, toen apotheker Frans van der Grinten een kleurstof ontwikkelde om margarine geler te kleuren. Een neveneffect was dat zijn medewerkers hierdoor ook geel kleurden, wat de verantwoordelijke werkgever deed besluiten een systeem te ontwikkelen om zijn medewerkers te beschermen.

Het ontwerp was even geniaal als eenvoudig: een beschermingskap over het hoofd, waarin via een persluchtslang schone lucht wordt geblazen. Medewerkers kregen zo de gele kleurstof niet meer op hun gezicht en – misschien nog belangrijker – niet in hun longen. 

Van links naar rechts: Jarno Lambreghts, Karel van der Grinten, Thabo Lambreghts.

Geniaal door eenvoud

In de huidige adembescherming staat ook de eenvoud centraal. De nieuwste ontwikkeling betreft een motoraangedreven luchtkap, waarmee de gebruiker zich comfortabel en ongehinderd op zijn werk kan focussen.

Twee belangrijke eigenschappen maken de luchtkappen uniek. Ten eerste de motor die de schone lucht in de kap brengt en zo de gebruiker ontlast. Een tweede unieke eigenschap betreft het feit dat alle componenten – waaronder de motor en accu – in het apparaat zijn geïntegreerd en op het hoofd worden gedragen. Hierdoor is de adembescherming even eenvoudig als snel op te zetten en in gebruik te nemen.

Toepassing van de adembescherming in de metaalindustrie; het systeem is snel op te zetten en in gebruik te nemen.

Overnames 

Na de ontwikkeling van het adembeschermingssysteem door Frans van der Grinten heeft het bedrijf de nodige fases doorgemaakt waarin steeds een volgende zoon aan het roer stond. Zo is het zelfstandig geworden, overgenomen door een Amerikaans bedrijf en onder diens ‘leiding’ opgehouden. De achterkleinzoon van de oprichter – Karel van der ­Grinten – startte het bedrijf  opnieuw op, onder de naam Arbin Safety Products. Nu deze creatieve geest richting de pensioengerechtigde leeftijd gaat, vond hij het tijd om zijn bedrijf toe te vertrouwen aan nieuwe, enthousiaste mensen die in zijn filosofie van kwaliteit en menselijkheid passen.

“Deze mensen heb ik gevonden in de familie Lambreghts: vader Patrick, met veel ervaring in de veiligheidssector, en zijn twee zoons – Thabo en Jarno – die met dezelfde passie de bedrijfsvoering op zich hebben genomen.” Thabo Lambreghts: “Het is een prachtig bedrijf met relevante veiligheidsproducten voor iedereen die te maken heeft met werkzaamheden waar het risico bestaat ongewenste deeltjes in te ademen. Zo wordt de adembescherming veelvuldig toegepast bij slijp- en laswerkzaamheden in de metaalsector, maar bijvoorbeeld ook bij poedercoaten.”

Maar het zijn niet alleen de producten, het is ook de filosofie van het bedrijf waarin samenwerking met zowel klanten als toeleveranciers centraal staat, die bij de familie Lambreghts past. Jarno vult aan: “We werken zoveel mogelijk samen met regionale bedrijven als toeleverancier. Alleen de accu en de kabels komen uit Azië, maar de kunststofonderdelen, luchtfilters, elektromotor en de andere componenten die hier worden geassembleerd, komen van ondernemingen in Nederland, en het liefst nog in deze regio. Áls er dus vragen of problemen zijn, kunnen we direct persoonlijk contact leggen om het op te lossen. En dat werkt.”

Alle componenten – waaronder de motor en accu – zijn in het apparaat geïntegreerd en worden op het hoofd gedragen.

Nieuw pand

Het gesprek wordt afgerond; de heren moeten verder. Het bedrijf is onlangs verhuisd naar een nieuw pand, en dat betekent extra drukte. Omdat iedereen er de afgelopen weken zijn schouders onder heeft gezet, is het magazijn met alle onderdelen echter al op orde. Op de eerste verdieping worden de luchtmaskers geassembleerd en stuk voor stuk getest om onder meer de flow optimaal af te stemmen op de eindgebruiker. Daarnaast staan de broers te springen om verder te gaan met ontwikkelen; een geïntegreerde hoofdbescherming zou mooi zijn…    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details