NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Gereedschap om gereedschap, tand om tand

Gereedschap om gereedschap, tand om tand

Nieuwe gereedschapsmachines met gekoppelde assen zijn geschikt voor de productie van vertandingen, terwijl dit vroeger alleen mogelijk was met speciale machines. HORN staat voor hoogwaardige gereedschappen, maar is ook partner bij de ontwikkeling van nieuwe productiestrategieën. Bij het ontwerp van een gereedschap moeten immers ook de bewerkingsparameters en de instellingen van de gereedschapsmachine bepaald worden. De specialist in gereedschappen blijft intussen verder investeren in innovatie.

In het verleden gebeurde de vertanding met verouderde gereedschappen op speciale machines, wat voor tijdrovende wissels en lange doorloop­tijden zorgde. Met circulairfrees 613 introduceerde HORN een oplossing voor de complete bewerking in één opspanning met een betere nauwkeurigheid en afwerking en kortere bewerkingstijden. Deze circulaire freesplaat heeft een standtijd van 1.000 werkstukken, een snijsnelheid (vc) van 310 m/min en een voeding, die op 600 mm/min geprogrammeerd is. Het gereedschap met een tegengestelde freesrichting freest in één keer alle acht tanden tot de volledige diepte van 2,1 mm.

De standtijd van het axiaal steekgereedschap Supermini N105 verhoogde van 30 naar 100 kerfvertandingen en de procestijd daalde van 3 minuten naar slechts 1.

Steekgereedschappen

De prestaties van de bestaande steekgereedschappen van HORN vol­deden aan de wensen en eisen van de gebruikers, maar door de grote series drong zich toch een optimalisatie van de bewerkingstijd op. De conventionele steekmethode met veel afzonderlijke slagen nam te veel tijd in beslag. Bij een gereedschap met elf tanden duurde dat ongeveer 3 minuten. HORN ontwikkelde een nieuwe oplossing, waarbij de draaibeweging van de aandrijfas in een lineaire beweging van de kop omgezet wordt. De standtijd van het axiaal steekgereedschap Supermini N105 werd van 30 naar 100 kerfvertandingen verhoogd en de procestijd daalde van 3 minuten naar slechts 1.

Vijfassig frezen van grote modules

De frezen uit het standaardprogramma van HORN produceren verschillende tandwielgeometrieën of het nu gaat om tanden voor tandwielen, as-/naafverbindingen, wormassen, kegelwielen, rondsels of aangepaste profielen. Voorfrezen gebeurt met de frezen van het type DGM, DSDS en DAH37 of met gereedschap M279, terwijl VHM frezen de kanten van de tanden bewerken en DGFF frezen gebruikt worden voor het ontbramen en afschuinen.   

Voor de eindbewerking worden standaardfrezen van bijzonder harde staalsoorten ingezet. Zo kunnen complexe vertandingen op universele vijfassige draai- en freescentra geproduceerd worden, wat veel tijd en kosten spaart.  

Voor de productie van gedefinieerde afschuiningen ontwikkelde HORN een technologie inclusief het bijbehorende productieproces.

Skiving voor grote versnellingsmodules

De methode voor het produceren van grotere modules zorgt voor een kortere bewerkingstijd, vooral voor interne tandwieltanden. Voor tandwiel skiving van grotere modules zijn grote en stabiele frees- en draai­centra nodig die een nauwkeurige synchronisatie tussen de rotatie van het werkstuk en de beweging van het snijgereedschap mogelijk maken. De ervaring met kleine hardmetalen gereedschappen kan HORN nu toepassen op grotere modules. De oplossing is gebaseerd op wisselplaat type S117 en wordt gekenmerkt door een nauwkeurige klemming en positio­nering én een zeer effectieve spaanverwijdering uit de bewerkingszone. Alle snijkanten worden direct gekoeld door een interne koeling op de wisselplaat. Het HORN gereedschap is speciaal ontworpen en vervaardigd voor elke toepassing. De haalbaarheid van elke toepassing wordt door HORN ingenieurs voor de implementatie geverifieerd en het toolontwerp en de aanbevelingen voor het proces worden met de gebruiker besproken. Het assortiment van HORN bestaat uit een breed gereedschapsprogramma voor de productie van verschillende tandwielgeometrieën van module 0,5 tot module 30.  

Voorfrezen gebeurt met de frezen van het type DGM, DSDS en DAH37 of met gereedschap M279.

Freesgereedschappen voor kegelwielvertandingen

Met de nieuwe gereedschappen maakt HORN – in samenwerking met machinebouwer INDEX – de complexe bewerking van kegeltandwielen op universele draai-/freescentra mogelijk. Alles kan nu in één opspanning uitgevoerd worden, wat resulteert in een hoge nauwkeurigheid en efficiëntie alsook korte bewerkingstijden. De onderdelen kunnen ook in kleine aantallen efficiënt geproduceerd worden, wat interessant is voor middelgrote en kleinere bedrijven, die tot nu tandwielen extern moesten inkopen of laten produceren. HORN ontwikkelde hiervoor de tweesnedige platen type S276 en S279. Door het freeslichaam met verschillende koppen uit te rusten kunnen onder meer diverse aantal tanden gerealiseerd worden. De ontwikkeling van het complete systeem (cyclus, gereedschap en opspanning) vereist veel knowhow, zowel van de machinefabrikant, als van de gereedschapsfabrikant. HORN biedt het freeslichaam met de opnames HSK-T40 en HSK-T63 aan. De profielen van de snijplaten zijn moduleafhankelijk en met precisie geslepen.

Complexe vertandingen kunnen op universele vijfassige draai- en freescentra geproduceerd worden, wat veel tijd en kosten spaart.

Gedefinieerd ontbramen van vertandingen

Het ontbramen van vertandingen met borstels en drukschijven is relatief eenvoudig, maar door de toenemende eisen qua precisie en kwaliteit van de vertandingen zijn vaak geen niet-gedefinieerde afschuiningen aan de kanten meer toegestaan. Voor de productie van gedefinieerde afschuiningen ontwikkelde HORN een technologie inclusief het bijbehorende productieproces. Daarmee kan bijvoorbeeld een tandwiel van module 1 en 25 tanden in minder dan vijf seconden van een gedefinieerde afschuining van 45° voorzien worden. Voorwaarde voor het productieproces is een draai-/freescentrum met gekoppelde assen. Het proces is bijzonder geschikt voor de bewerking van grote series tandwielen. De frezen zijn speciale gereedschappen en moeten op elke vertanding afgestemd zijn. Afhankelijk van de toepassing kiezen de HORN technici de passende snedegeometrie voor de module, kopcirkeldiameter en gewenste afschuining. De procesgegevens voor de bewerking levert HORN bij het gereedschap.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details