- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Toenemende automatisering is een sleutelcomponent om concurrerend te blijven in elke bedrijfstak, omdat werknemers met pensioen gaan en bedrijven voor de uitdaging staan om gekwalificeerde vervangers te vinden en te behouden. Dit is de mening van Matthias Remmert, eigenaar van Remmert GmbH & Co. KG in Löhne, Duitsland.
Het bedrijf staat bekend om zijn opslagsystemen voor lange staven en platen, maar ongeveer tien jaar geleden begon het, op voorstel van klanten, te onderzoeken hoe 2D lasersnijmachines effectief en autonoom geladen en gelost konden worden. “We zijn ons meer in het onderwerp gaan verdiepen. Dit bracht ons ertoe om een ontwikkelingsproject over dit onderwerp te starten en de LaserFLEX te ontwikkelen”.
LaserFLEX is een technologie die het volledig automatisch laden en ontladen van lasersnijsystemen mogelijk maakt. Volgens Remmert zijn er twee voordelen die LaserFLEX uniek maken op de markt. Ten eerste maakt het de fabrikant onafhankelijke integratie van lasermachines mogelijk. “Dit betekent dat LaserFLEX een product is dat kan communiceren en interfacen met een groot aantal verschillende lasermachines. We werken niet alleen met één merk.
Volgens Remmert is dit mogelijk, omdat praktisch alle lasersnijmachines CNC-gestuurd zijn en daarom een communicatie- of interfacemodule hebben. “Dit is de basis van onze communicatie. De laser is de meester in de totale systeemconfiguratie en wij zijn de slaaf. Wij geven de machine wat hij nodig heeft, of het nu gaat om het laden van grondstoffen of het lossen van de gesneden platen.” Volgens Remmert zijn de machines die in LaserFLEX zijn geïntegreerd allemaal fiber lasers. “Vanuit ons oogpunt is CO2 zo goed als dood. Er zijn nauwelijks nieuw geïnstalleerde CO2-lasers op de markt.”
Als tweede voordeel noemt Remmert de flexibiliteit en modulariteit van de automatiseringstechnologie. Een klant kan bijvoorbeeld beginnen met een basissysteem waarin een lasersnijmachine wordt geladen en ontladen. Dit kan vervolgens worden uitgebreid met een of meer opslagtorens, een of meer extra lasers of een sorteerapplicatie zoals de SortFLEX robot van het bedrijf voor het automatisch sorteren van de lasergesneden onderdelen. “Met SortFLEX hebben we de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen uit het nest te sorteren op pallets, trays of wat dan ook”.
“Het laad- en lossysteem wordt vaak uitgebreid nadat klanten vertrouwd zijn geraakt met het systeem en hun eigen gegevens over de voordelen hebben gegenereerd”, zegt Remmert. Een klant kan beginnen met een enkele LaserFLEX, dan een basistoren toevoegen en uiteindelijk een opslagsysteem met dubbele toren en een tweede laser achteraf installeren. Als er grote hoeveelheden plaatmetaal of zelfs gepalletiseerde vormstukken moeten worden opgeslagen, biedt het bedrijf het MIDI opslagsysteem voor plaatmetaal met meerdere torens. MIDI kan worden geconfigureerd als een éénrijig of tweerijig torensysteem en heeft een opslag- en ophaaleenheid die de pallets binnen het systeem afhandelt.
Naast de opslag- en laserautomatiseringsoplossingen biedt Remmert ook andere FLEX-modules voor lasersnijprocessen, waaronder robots en transportbanden voor sortering en een automatisch geleid voertuigsysteem voor autonoom plaattransport. Volgens Remmert heeft de AGV een laadvermogen van 3 ton. Met een transportplatform van 3.000 mm x 1.200 mm wordt de AGV gebruikt om lasergesneden onderdelen te transporteren naar downstream processen zoals buigen, lassen of poedercoaten.
“De LaserFLEX is uitgerust met een automatische aanvoerunit, die het plaatwerk laadt met vacuümzuignappen en een automatische afvoerunit, die het gesneden plaatwerk met harken van de lasertafel verwijdert”, legt Remmert uit. “Dit betekent dat het laden en ontladen onafhankelijk van elkaar plaatsvindt.” Het voordeel van de onafhankelijke werking ligt in de snelheid. Zodra de uitname-eenheid de gesneden plaat van de shuttletafel heeft verwijderd, laadt de laadeenheid een nieuwe plaat – in ongeveer één minuut voor platen in het grote 3150-formaat. De automatisering is ook geschikt voor de maximale formaten 4020, 6020 en zelfs 8020. “In een cyclustijd van 60 seconden,” zegt Remmert, “kunnen we het gesneden vel weer vervangen door een onbewerkt vel, wat de laser een enorme verwerkingscapaciteit geeft.” Deze snelheid is cruciaal voor automatisering, omdat fiber lasers snel snijden. “De snelheid van een moderne 30 kW laser is zo hoog dat conventionele automatisering het nauwelijks kan bijhouden.”
Volgens Remmert bedraagt de productie- en levertijd van LaserFLEX drie tot negen maanden, afhankelijk van de complexiteit van het systeem. Na overleg met de klant ontwikkelt het bedrijf de juiste configuratie en bouwt deze in zijn fabriek in Duitsland. Het eigen team van Remmert installeert het systeem, dat, indien nodig, wordt bewaakt door de serviceafdeling van het bedrijf.
Alle geïnstalleerde systemen zijn verbonden met het internet, zodat de servicetechnici kunnen inbellen op het systeem en het op afstand kunnen bedienen. “Ongeveer 85% van het oplossen van problemen gebeurt op afstand. Hij wijst erop dat Remmert ook een hele reeks diensten op locatie aanbiedt, zoals preventief onderhoud. “Mijn team is in staat om aan alle servicebehoeften van onze klanten te voldoen”.
Remmert verwacht dat de investering in drie tot vijf jaar is terugverdiend, aangezien de meeste klanten streven naar ononderbroken productie in meerploegendienst met LaserFLEX.
Neem dan rechtstreeks contact op met Remmert GmbH.
Contact opnemen