NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Glijslijpen zorgt voor werkstukken met een glad en hoogwaardig oppervlak
Een blik op het Customer Experience Center (CEC) in Untermerzbach.

Glijslijpen zorgt voor werkstukken met een glad en hoogwaardig oppervlak

Tegenwoordig kan bijna geen enkel werkstuk meer zonder een functionele of esthetische oppervlakteafwerking. De glijslijptechniek gebruikt de natuur als voorbeeld, en polijst met toevoeging van procesmedia – zoals chips – en compounds het oppervlak glad. Door het combineren van processen kunnen vaak meerdere stappen tegelijk uitgevoerd worden, wat zorgt voor een kortere doorlooptijd en een verminderd grondstofverbruik. De Duitse fabrikant Rösler Oberflächentechnik GmbH, met Benelux-locaties in Oss (Nederland) en Tubeke (België), is al meer dan tachtig jaar gespecialiseerd in glijslijpen.

De hoofdzetel van Rösler Oberflächentechnik GmbH in het Duitse Untermerzbach.

Expert in oppervlaktebewerkingen

Als het over de bewerking en veredeling van oppervlakken gaat, ben je bij Rösler Oberflächentechnik GmbH aan het juiste adres. Het kloppende hart van dit familiebedrijf bevindt zich in Untermerzbach en Bad Staffelstein, waar het bedrijf over 95.000 m² aan productie- en ontwikkelings­faciliteiten beschikt. Daarnaast telt de firma meer dan 1.500 medewerkers, in een netwerk van vijftien dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Roemenië, Rusland, Brazilië, China en de VS. Voorts kan Rösler rekenen op honderdvijftig agentschappen met veel ervaring. De kracht van die medewerkers en partners, die continu opgeleid en bijgeschoold worden in de eigen Rösler Academy, en de drang naar innovatie zijn de belangrijkste troeven voor een gestage groei vandaag en op lange termijn.

Een voorbeeld uit het praktisch ongelimiteerde aanbod van Rösler: een rondvibrator met een gekoppelde ronddroger.

Technologieleider in glijslijpen

Naast straaltechniek, 3D-printen (AM Solutions) en digitalisering (Smart Solutions) staat Rösler vooral bekend als markt- en technologieleider in glijslijpen. Dat is een kosteneffectieve en efficiënte bewerking waarmee bramen, oxides en materiaal van het oppervlak verwijderd kunnen worden zonder in te boeten op de specificaties en toleranties van het werkstuk.

“Of het nu over metaal, kunststof, keramiek of hout gaat, of over bewerkingen als ontbramen, ontvetten, walshuid verwijderen, ontroesten of polijsten, onze glijslijpinstallaties zijn bijna oneindig toepasbaar en bewijzen dat al jaren in tal van sectoren”, stelt Gerard Nijhof, commercieel directeur bij Rösler Benelux. “Een functionele of esthetische oppervlaktebewerking is cruciaal voor elk werkstuk. Met glijslijptechniek polijst men het oppervlak glad via media en compounds. Als marktleider bieden we een praktisch ongelimiteerd aanbod: van robuuste alleskunners, zoals de rondvibrator, tot volautomatische systemen, zoals de sleep- en surf finisher, en geautomatiseerde gekoppelde systemen. Dankzij onze allround Rösler-service leveren we ook alle componenten, randoplossingen en diensten, indien gewenst, afgestemd op uw eisen. Dat maakt ons uniek in de markt.”

De glijslijptechniek polijst met toevoeging van procesmedia, zoals chips, en compounds het oppervlak glad.

Glijslijptechniek onder de loep

Bij het glijslijpen worden de te bewerken werkstukken in een bewerkingscompartiment gebracht, dat gevuld is met keramisch of kunststof gebonden slijpmedia. Dat compartiment wordt vervolgens, afhankelijk van het type machine, door middel van vibratie of een centrifugale kracht in beweging gebracht. Zo ontstaat een continue wrijving tussen de werkstukken en de slijpmedia. Dat wrijvingsproces zorgt ervoor dat de werkstukken en de slijpmedia samengedrukt worden, waardoor kleine hoeveelheden materiaal van de werkstukken verwijderd worden. 

“Een van de belangrijkste voordelen van het glijslijpproces is dat het een zeer gelijkmatige ofwel homogene oppervlakteafwerking oplevert. Met het proces kunnen onvolkomenheden, bramen en ruwheid verminderd worden. Het resultaat is een aantrekkelijker en functioneler eindproduct. De precisie en consistentie van het glijslijpproces maken deze methode bijzonder geschikt voor onderdelen in de automobielindustrie, luchtvaart, medische sector en andere sectoren waar een hoge kwaliteit en oppervlakteafwerking van cruciaal belang zijn”, zegt Gerard Nijhoff. “Glijslijpen is een waardevolle techniek, die zowel de kwaliteit als de esthetiek van werkstukken verbetert. Het is een economisch en betrouwbaar afwerkingsproces waarmee oppervlakken geoptimaliseerd kunnen worden zonder daarbij de integriteit van een werkstuk aan te tasten. De precisie en reproduceerbaarheid van het glijslijpproces maken het een essentieel onderdeel van de moderne productie.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.