NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Grotere output, hogere kwaliteit: mobiele torenkranen met lasautomatisering

Grotere output, hogere kwaliteit: mobiele torenkranen met lasautomatisering

De productiecapaciteit sterk vergroten. Dat is de uitdaging voor Spierings Mobile Cranes sinds de vraag naar hun mobiele torenkranen explosief is gestegen. Automatisering van de lasproductie is een van de speerpunten waarmee de fabrikant zowel de output wil vergroten als de hoge kwaliteit wil waarborgen. Spierings heeft daarom samen met Valk Welding snel werk gemaakt van lasautomatisering. “Valk Welding zien we als een partner die ons vooruit kan helpen naar de toekomst”, aldus COO, Gijs Delissen.

Spierings bouwt alle componenten, zoals de chassis, masten en gieken, zoveel mogelijk in eigen huis, waarbij vooral het samenstellen, hechten en lassen van de masten en gieken op de productievloer de meeste ruimte innemen. De productiecapaciteit moest binnen dezelfde ruimte kunnen worden gerealiseerd.

Doorlooptijd op langsnaadlassen sterk verkort

Voor het lassen van de langsnaden van de acht verschillende modellen masten maakte Spierings al gebruik van een lastractor. Gijs Delissen: “Door het roteren en lassen met meerdere lastractoren in één systeem te combineren wilden we de cyclustijd van 10 uur sterk verkorten. Valk Welding heeft daarvoor een nieuw concept ontwikkeld, waarin de mastdelen worden geroteerd en gelast, zodat de langsnaden zowel aan de binnen- als de buitenzijde gelijktijdig geautomatiseerd kunnen worden gelast. Daarmee is de cyclustijd van dit deel van het proces van 8,5 uur naar 2,5 uur verkort.”

Lasrobot ingezet voor eindfase

De sub-, eind- en kopcomponenten worden opvolgend aan de masten gehecht en door de lasrobot aan vier zijden gelast. Delissen: “Het gaat hier wel om complex laswerk, waarbij de toegankelijkheid van de lasrobot en de nauwkeurigheid van het laswerk een cruciale rol spelen. Mede omdat het keren van de mast nu is geautomatiseerd, last de robot nu een paar uur achtereen manarm door. Daar ligt voor ons een forse winst qua tijdsbesteding, laskwaliteit en output. Wanneer we elke dag een mast kunnen lassen hebben we het goed gedaan.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.