Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Plaatbewerking

Gulden regels om plooien snel, kwalitatief en efficiënt te laten verlopen

The power supply chassis case from laser cutting process.
U doet er goed aan om op geregelde tijdstippen uw CNC-programma’s aan een review te onderwerpen om de checken of er nieuwe oplossingen bestaan om het plooiproces te optimaliseren.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | iStock

29 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In dit artikel proberen we enkele gulden regels samen te vatten die het plooiproces, van bij het ontwerp in kantoor tot aan de uitvoering aan de plooibank op de werkvloer, zo snel, kwalitatief en efficiënt mogelijk kunnen maken.

De slimme operator gebruikt niet alleen zijn plooibank, maar ook de volledige omgeving errond om een ergonomisch werkstation te creëren. Dat moet ervoor zorgen dat de werkstukken op een eenvoudige en ergonomisch manier kunnen worden ingeladen en afgeladen en dat tegelijkertijd alle materiaal dat hij eventueel kan nodig hebben dicht bij de hand is. Daarnaast doet hij er goed aan om na te denken over alle mogelijke bewerkingen die nog volgen nadat de batch is afgewerkt. Door de werkstukken slim neer te leggen op palletten in functie van wat komen zal, kunnen ook de operatoren die er mee aan de slag moeten efficiëntiewinst boeken. Dat kunnen lassers zijn, monteurs … Als het vaak om gelijkaardige stukken gaat of stukken die dezelfde flow binnen het bedrijf doorlopen, kan het interessant zijn om te investeren in specifieke karren en trolleys die de behandeling van werkstukken netjes en snel laten verlopen.

Optimaliseren van plooiprogramma’s

Een CNC-programma maken alleen dat tot het eind van de dagen kan dienen volstaat niet meer. U doet er goed aan om op geregelde tijd­stippen uw CNC-programma’s aan een review te onder­werpen om te checken of er nieuwe oplossingen bestaan om het plooiproces te opti­maliseren. Dat kan ofwel omdat de kennis en ervaring van de operator gegroeid zijn ofwel omdat er nieuwe technieken of machines zijn die de plooier meer mogelijkheden geven om bestaande uitdagingen het hoofd te bieden.

Ook machinebewerkingen kunnen gestandaardiseerd worden. Dat gebeurt dan door werkstukken zodanig op te splitsen dat dezelfde gereedschappen en matrijzen langer gebruikt kunnen worden.

Standaardiseren van machinebewerkingen

Ook machinebewerkingen kunnen gestan­daardi­seerd worden. Dat gebeurt dan door werkstukken zodanig op te splitsen dat dezelfde gereedschappen en matrijzen langer gebruikt kunnen worden. Dit zal vanzelfsprekend niet altijd mogelijk zijn, omdat de stukken niet op te delen vallen of omdat het de planning niet ver genoeg vooruit kan kijken. Maar waar het mogelijk is, kan het veel tijd helpen besparen bij de set-up van de plooibank en de vervanging van de gereedschappen. Hoe zwaarder en hoe groter de stukken, hoe meer deze invalshoek het overwegen waard is.  

Oplossingen voorstellen

Een operator aan een plooibank moet zich altijd proactief opstellen, of hij nu over veel ervaring beschikt of net om de hoek komt kijken. Wanneer er zich problemen of uit­dagingen stellen met bepaalde stukken, praat er dan over met andere operatoren of zelfs met de mensen in de tekenkamer. Door alternatieve manieren voor te stellen om het stuk te bewerken, kan het een betere maakbaarheid krijgen. Een colla­boratieve omgeving zorgt ook voor een fijnere werk­plek waar ruimte is voor creativiteit om het werk te verbeteren. Dit geldt uiteraard voor elk bewerkings­proces, niet voor plooien alleen. 

Blijven leren en communiceren

Of het nu als operator, als programmeur of als tekenaar is, probeer altijd bij te leren. Zowel van andere collega’s als door het volgen van opleidingen. Op vlak van technologie is niks in steen gebeiteld. Ook plooien blijft zich evolueren. Door altijd de ambitie te koesteren om beter te willen worden in wat je doet en door in dialoog te treden met anderen kunnen er nieuwe oplossingen ontstaan om de veiligheid en efficiëntie op de werkvloer te verhogen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details