NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Haal het meeste uit uw magazijn

Haal het meeste uit uw magazijn

Elke vierkante meter in een bedrijf is kostbaar. Meer productievloer krijgt daarbij steevast de voorkeur op magazijnruimte. Maar dat wil niet zeggen dat uw magazijn moet inkrimpen. Integendeel, de meeste bedrijven kunnen nog flink wat ruimtewinst maken door een slimmere indeling van hun magazijn, zodat iedere vierkante centimeter zo efficiënt mogelijk benut wordt. Het is belangrijk om de oplossingen die u kiest ook af te stemmen op uw goederen en uw processen. We zetten vijf tips voor u op een rijtje.

Bereken eerst hoeveel opslagcapaciteit u ongeveer nodig zou hebben. Daar begint een efficiënt magazijn mee. Hoeveel voorraad u kan gebruiken hangt grotendeels samen met hoe u precies tewerk gaat. Primeert snelheid van leveren? Dan zal het verstandig zijn om courante materialen voldoende op stock te houden om kort op de bal te kunnen spelen bij bestellingen. Of werkt u liever just-in-time. Dan probeert u voorraden net te beperken. Wat u ook verkiest, om voorraad beheersbaar te houden, bestaan er vandaag al de nodige softwareoplossingen. Dergelijke programma’s kunnen automatisch een bestelorder plaatsen wanneer een voorraad onder een kritiek niveau zakt. Of wanneer dit ook gelinkt is aan uw eigen offertes en bestelbonnen, kan er automatisch al een check gedaan worden of alle materiaal op stock is, zodat alles aanwezig is van zodra het order in productie moet. Maar welke opslagsystemen en benaderingen bestaan er nu om uw voorraad zo efficiënt mogelijk te benutten?

Kies de juiste stelling(en). U hoeft zich ook niet te beperken tot een type. Kijk naar het volume, het gewicht en het type goederen die in uw magazijn terechtkomen om de juiste knopen door te hakken.

 

Kies de juiste stelling(en)

Het lijkt een evidentie maar er is vandaag bijzonder veel keuze op de markt. U hoeft zich ook niet te beperken tot een type in uw magazijn. Kijk naar het volume, het gewicht en het type goederen die in uw magazijn terechtkomen om de juiste knopen door te hakken. Legbordstellingen kunnen een brede waaier aan goederen accommoderen: kleine, losse onderdelen, middelzware magazijnbakken, grote voorwerpen … Het legbord wordt gekozen in functie van de belasting en is in de hoogte verstelbaar en kantelbaar. Palletstellingen dienen dan weer voor de opslag van gepalletiseerde goederen. Een zeer robuuste oplossing, die extra verankering kan krijgen in de grond. Bij palletstellingen zal vooral de hoogte een rol gaan spelen. Voor profielen, buizen, platen en andere lange materialen zijn draagarmstellingen dan weer geknipt.    υ

Ze bestaan in enkele of dubbelzijdige vorm en kunnen in functie van uw behoeften zeer zware lasten torsen. Doorrolstellingen zijn een efficiënte oplossing om het first in, first out principe in de praktijk te brengen. De producten schuiven dan door van de laadzijde naar de loszijde. Veel van deze stellingen zijn ook beschikbaar in mobiele vorm, bijvoorbeeld op verrijdbare wagens of als verrijdbare stellingen die elektrisch worden verplaatst op een geleider die over rails loopt.

Het draait niet alleen om vierkante meters in een magazijn, maar ook om de kubieke.Verticale liften bijvoorbeeld zijn een uitstekend alternatief met een zeer beperkte voetafdruk.

 

Kijk omhoog

Het draait niet alleen om vierkante meters in een magazijn, maar ook om de kubieke. Heeft u veel hoogte ter beschikking, maak daar dan ook gretig gebruik van om uw goederen op te slaan. Verticale liften bijvoorbeeld zijn dan een uitstekend alternatief omdat ze met een zeer beperkte voetafdruk bijzonder veel materiaal kunnen herbergen. Ze kunnen tot zelfs 20 m hoog gaan. Maar er kan ook verder gebouwd worden op de stellingen die al aanwezig zijn. Hou dan vooral rekening met stabiliteit, veiligheid en lichtinval. Legbordstellingen met een tussenvloer of plateaubouw vormen een eenvoudige oplossing om zonder al te grote verbouwingen een extra verdieping en dus extra opslagruimte te realiseren. Om nog beter alle ruimte in de hoogte te benutten en te blijven benutten, kan het interessant zijn om een magazijn te hebben waarbij de vakhoogte zich kan aanpassen aan het volume van de goederen. Producten kunnen immers evolueren doorheen de jaren. Dan moet er uiteraard wel voldoende rekening gehouden worden met de maximale belastbaarheid van de stelling.

Gebruik de A, B, C methode

Nu we al aan plaats gewonnen hebben, is het ook belangrijk om die zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Een populaire methode verdeelt uw goederen op in een A-, B- en C-categorie. De artikelen die u het meeste nodig heeft, de zogenaamde snellopers, vallen onder A. De minst gevraagde onder C. Met andere woorden, wat u dagelijks kan gebruiken krijgt een vaste en zeer toegankelijke plaats in de voorraad. Wat minder frequent nodig is, kan op de hogere plaatsen of achteraan de stellingen gezet worden. Op die manier wordt handling om tot op de moeilijk bereikbare plaatsen te komen tot een minimum beperkt. Is er dan plaats tekort voor de snellopers, dan kan men altijd nog zijn toevlucht nemen tot slimme ruimtewinners zoals stapelbare magazijnbakken, ladebakken en palletboxen.

Orde en netheid ten slotte is niet alleen van belang om geen materialen of werkstukken kwijt te raken, het bevordert ook de tevredenheid van uw medewerkers.

 

Blijven optimaliseren

Een magazijn mag dan nog tot in de puntjes ingericht zijn, in de loop der jaren zal de efficiëntie verminderen. Dat heeft alles te maken met evoluties binnen uw bedrijf, bij uw klanten of bij uw leveranciers, waardoor bepaalde materialen meer op stock moeten gehouden worden, andere minder of waardoor de formaten en ook de belastbaarheid kan variëren. Controleer dan ook jaarlijks of uw opslagruimte geen opfrisbeurt kan gebruiken en vervang waar nodig beschadigde liggers, legborden of draagbalken. Dat geldt ook voor de looproutes. Door ze te minimaliseren kan de tijd die een orderverzamelaar nodig heeft tot een minimum beperkt worden.

Aangename werkomgeving

Orde en netheid ten slotte is niet alleen van belang om geen materialen of werkstukken kwijt te raken, het bevordert ook de tevredenheid van uw medewerkers. Zij appreciëren een aangename en een veilige werkomgeving. Zorg daarom voor de nodige procedures, zodat gereedschappen, goederen, materialen … op het einde van de dag steeds op de juiste plaats zijn terechtgekomen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.