Prima Power
02:31
01-10-2018

“Het is werkelijk een prachtmachine”

Wat begon als een klein bedrijf in metaalwaren in 1929 in Amsterdam, is uitgegroeid tot een specialist in maatwerk. Het is het verhaal van Bosch Scharnieren uit Doetinchem. Sleutel in deze transformatie bleek de keuze voor machines van kwaliteit. Niet alleen om de nauwe toleranties te halen, de betrouwbaarheid moest eveneens gegarandeerd zijn. Zo ontstond de samenwerking met Prima Power dat recent een Combi Genius Compact Express leverde.

Bosch Scharnieren opereert vandaag vanuit Doetinchem. De verhuis naar de ‘verloren hoek’ van Nederland gebeurde in 1957. De aanwezigheid van gieterijen en werkkrachten maakte deze regio tot een magneet voor metaalverwerkende bedrijven. Toen al waren scharnieren de specialiteit, maar anders dan vandaag. Directeur/eigenaar Fried Kaanen: “We werkten tot de jaren negentig aan grote series, gemaakt uit rollen. Met het openen van de Europese grenzen en de lagere kosten in Oost-Europa, liep het aantal orders met grote aantallen terug. We moesten het geweer van schouder veranderen en verlegden de focus steeds meer naar complex werk en kleine series.”

Prima PowerDe Combi Genius biedt zoveel mogelijkheden en Bosch Scharnieren heeft zoveel verschillende producten, dat het een zoektocht is om de ideale match te vinden voor een optimaal rendement.

Machines moeten zorgen voor flexibiliteit en betrouwbaarheid
Die evolutie werkte de overstap naar plaatwerk in de hand. Kaanen: “We hadden nood aan meer flexibiliteit in materialen, diktes en vormen dan stanslijnen ons boden. In 2006 werden ze ingeruild voor een vlakbed-laser. Een ponsmachine  hadden we daarvoor reeds aangeschaft. Voor de volgende productiestappen hebben we wel veertig verschillende persen staan, in combinatie met een brede variëteit aan stempels, matrijzen en gereedschappen. Een blokkendoos als het ware die we kunnen samenbouwen naargelang het werkstuk. Er gaan hier elke week veertig orders de deur uit die tot zeven bewerkingsstappen kunnen hebben. Dan heb je vooral nood aan machines waarop je kan vertrouwen.” Toen in 2010 de aankoop van een tweede vlakbedlaser zich opdrong, werd betrouwbaarheid dan ook het beslissende criterium.

Prima PowerPrima Power ontwikkelde een eigen fiberlaserbron voor zijn machines.

Maximale up-time dankzij Prima Power
“Uit gesprekken met andere bedrijfsleiders over lasersnijmachines kwam telkens de naam Prima Power naar boven als het ging over een maximale up-time en minimale onderhoudskosten. De Platino bleek dan ook nog de kwaliteit te kunnen afleveren die we zochten om volledig braamvrij te werken. Absoluut top.” Wanneer Bosch Scharnieren en Kaanen begonnen uit te kijken naar een combimachine ter vervanging van de ponsmachine hoefden ze niet ver te zoeken. “Onze producten lenen zich bij uitstek voor een combimachine. De series liggen hier gemiddeld tussen tien en duizend stuks. Dan heb je vooral een flexibel instrument nodig. Bij een combimachine snijdt de lasersnijkop probleemloos elke contour uit, terwijl de ponskop zorgt voor alle andere bewerkingen die onze scharnieren vereisen. In één en dezelfde beweging. Dat werd de reden om in 2017 de Prima Power combi te kopen.”

Prima PowerDirecteur/eigenaar Fried Kaanen (rechts): “Dat de Combi Genius de hoogste ponskracht van alle modellen op tafel kan leggen, dat maakte het verschil.”

Grootste ponskracht, hoogst mogelijke flexibiliteit
“Voor dezelfde leverancier kiezen biedt natuurlijk voordelen naar software en aansturing van de machines”, gaat Kaanen verder. “Toch was dit niet het doorslaggevende argument. Dat de Combi Genius de hoogste ponskracht van alle modellen op tafel kan leggen, dat maakte het verschil. Zeker in combinatie met de flexibele turret die Prima Power aanbiedt, die ons door de ruime keuze aan gereedschappen toelaat om zeer rendabel kleine series te produceren.” De turret van de Combi Genius kan aangepast en geoptimaliseerd worden in functie van de wensen van de klant. Er is keuze uit zestien (met maximaal 384 gereedschappen of 128 indexeerbare) of twintig boringen (met maximaal 280 gereedschappen of 80 indexeerbare).

Ontdekking van een prachtmachine
De bedrijfsleider en medewerkers van BOSCH Scharnieren waren ook bijzonder gecharmeerd door de aanpak van Prima Power. “Er werd echt met ons meegedacht in functie van onze producten. Zo zijn we er samen achter gekomen dat een 3 kW fiberbron volstond. Stukken vanaf 4 mm dik kunnen beter naar onze vlakbedlaser voor een onberispelijke kwaliteit. Elk extraatje op de machine zorgt echt voor een toegevoegde waarde.” De Combi Genius Compact Express draait sinds januari van dit jaar. “Het is werkelijk een prachtmachine. Ze biedt zoveel mogelijkheden en wij hebben zoveel verschillende producten, dat het een zoektocht is om de ideale match te vinden voor een optimaal rendement. Ze geeft Bosch Scharnieren de sleutel in handen om de komende jaren het verschil te blijven maken voor klanten”, besluit Kaanen.   

Tekst en beeld: Valérie Couplez
Uitgelichte afbeelding: 
De Platino bleek dan ook nog de kwaliteit te kunnen afleveren die Bosch Scharnieren zocht om volledig braamvrij te werken.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners