- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Globale gigant met de ziel van een familiebedrijf
Een bedrijf kan wereldwijd 1,3 miljard euro omzet draaien, 8.000 mensen tewerkstellen, 54 productievestigingen actief hebben, en toch nog een familieonderneming zijn. Dit bewijst CERATIZIT, ontstaan uit de fusie van CERAMETAL en Plansee Tizit. Het bedrijf, met oorsprong in Luxemburg, produceert kwaliteitsgereedschappen voor de verspaning, van grondstof tot eindproduct.
Tinus Zuetenhorst, directeur CERATIZIT Nederland: “We zeggen niet zomaar ‘van grondstof tot eindproduct’. CERATIZIT heeft namelijk eigen mijnen – in Towanda Pennsylvania, VS – waar hoogwaardig wolfraam en kobalt voor productie van hard metaal wordt ontgonnen. Ook heeft het bedrijf eigen recycle-locaties, voornamelijk in Luxemburg. Wat ons vrij uniek maakt, en zeker in combinatie met onze grootteorde, is dat we ons enkel concerteren op verspanende gereedschappen. Deze zijn allemaal het product van eigen ontwikkeling. We hebben dan ook meer dan honderd patenten lopen.”
In het demo-centrum in Roosendaal kunnen klanten en partners de geavanceerde gereedschappen en oplossingen ervaren.
“We combineren ons kwalitatief goed gereedschap met uitmuntende service. En we gaan daar best wel ver in”, gaat Tinus Zuetenhorst verder. “Je kan ons een beetje vergelijken met de bol.com van de verspanende gereedschappen. We slagen er namelijk grotendeels in om wereldwijd te leveren binnen de 24 uur. We doen dat vanuit ons logistiek centrum in Kempten (Duitsland). We hebben daar op een oppervlakte van ruim 17.000 m² een uiterst modern, volledig geautomatiseerd magazijnsysteem met 259 shuttles en circa 300.000 opslagposities gebouwd. Een 24/7 opererende distributie-hub.”
“Met een kleine kanttekening. Want ook een bedrijf als het onze moet rekening houden met externe omstandigheden. Dus na Brexit waren we min of meer verplicht om een extra distributiecentrum te bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Om zo onze typerende service te blijven kunnen garanderen.”
Een bijzondere service-gebonden innovatie van CERATIZIT is de Tool-O-Mat, een geautomatiseerde tool die klanten in staat stelt om snel en efficiënt de juiste gereedschappen te vinden en te kopen. Dit logistiek systeem verbetert de toegankelijkheid en het gebruiksgemak van productselectie voor klanten.
Tinus Zuentenhorst: “Het voorziet in de behoefte van de klant voor ongeveer drie maanden. Denk gewoon aan een snoepautomaat, zoals je die in treinstations ziet. Bij ons zitten daar dan boren, frezen, … in. Na ingebruikname worden dan de gebruikte gereedschappen automatisch einde maand gefactureerd. En zo slaan we natuurlijk een heel aantal stappen over in de distributie-workflow. En onze klanten hebben op afroep de juiste apparatuur. Win-win.”
CERATIZIT heeft ook geïnvesteerd in een demo-centrum in Roosendaal, waar klanten en partners de geavanceerde gereedschappen en oplossingen die het bedrijf biedt kunnen ervaren. Dit centrum speelt een cruciale rol in het demonstreren van de praktische toepassingen van hun innovatieve producten. Ook dit maakt tegenwoordig een belangrijk deel uit van de service die het bedrijf etaleert.
Op het gebied van duurzaamheid streeft CERATIZIT ernaar om tegen 2025 CO2-neutraal te zijn. Het bedrijf heeft zich toegelegd op het recycleren van secundaire materialen, wat niet alleen helpt bij het verminderen van de gevolgen van intensieve mijnbouw, zoals lucht-, water- en bodemverontreiniging, maar ook bijdraagt aan de vermindering van energiegebruik.
“We zijn het enige bedrijf in onze sector dat een PCF (Product Carbon Footprint)-code op de verpakking heeft staan”, gaat Zuetenhorst verder. “Zo bieden we onze klanten de nodige transparantie met betrekking tot de CO2-voetafdruk die zij vereisen. De PCF wordt berekend door de CO2-uitstoot van de gebruikte grondstoffen te combineren met die van de productieprocessen, waarbij elke component wordt gewogen op basis van efficiëntiefactoren van grondstof tot eindproduct. Dit resulteert in een CO2-voetafdruk per kilogram van het product. Deze berekeningswijze is conform de normen van ISO 14067:2018.”
Standummer 1252