NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Hoe creëer je een efficiënter atelier?
Hoe kan je nog efficiënter worden als het meer en meer om maatwerk gaat? Dat kan door een frisse wind door je atelier te laten waaien.

Hoe creëer je een efficiënter atelier?

Rendabiliteit begint bij efficiëntie. Hoe minder er verloren gaat aan tijd en grondstoffen, hoe meer je uit je productie kan halen. Een ­garantie op een hogere productiviteit. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, wanneer je als bedrijfsleider moet ­jongleren met een brede waaier aan opdrachten en deadlines. Hoe kan je nog efficiënter worden als het meer en meer om maatwerk gaat? Dat kan door een frisse wind door je atelier te laten waaien.

De grootste bron van inefficiënties op de werkvloer? Dat zijn je mede­werkers. Begrijp ons niet verkeerd, je team is elke cent waard, maar het gaat erom hoe ze hun tijd precies besteden. In de meeste werkplaatsen gaat een groot stuk daarvan naar het zoeken van dingen. De ene keer een gereedschap, de andere keer een tekening of opspanmaterialen. Al kost het elke medewerkers maar enkele minuten tijd per dag, op het einde van de rit zal het een stevige rekensom worden. En hoe groter de oppervlakte van uw bedrijf, hoe meer tijd ze kunnen verliezen. Er bestaan eenvoudige oplossingen voor, maar daar staat wel een investeringsbedrag tegenover. Vervang de gereedschapskast in het midden van het atelier bijvoorbeeld door gereedschapsstations voor specifieke jobs die ook binnen handbereik van uw medewerker liggen. Dat zal u in eerste instantie meer kosten aan gereedschappen maar de winst in arbeidsuren kan dat al compenseren. Of denk aan gereedschapsbeheersystemen die altijd het overzicht bewaren. Nog niet overtuigd? Als uw team een gemiddeld loon heeft van 20 euro per uur. Als ze samen een uur per dag aan het zoeken zijn naar materiaal, komt dat na 220 werkdagen uit op een som van 4.400 euro. Daar is al wat mee mogelijk.

Investeer in training en opleiding

In de meeste werkateliers begint en eindigt opleiding na de eerste dagen dat uw medewerker bij u beginnen werken is. De andere operatoren tonen hem hoe de machines werken, vanaf dan is het aan hem om het in de vingers te krijgen. In de meeste gevallen zullen ze op die manier hun eigen oplossingen en gewoontes ontwikkelen om met bepaalde zaken om te gaan. Dat zal niet altijd stroken met de doelen en de processen die u voor ogen heeft. De beste manier om te zorgen dat uw medewerkers perfect op uw proces zijn afgestemd is te zorgen voor regelmatige trainingen. Formeel of informeel, door senior profielen op de werkvloer of door externen. Betrek daar ook u leveranciers en machinefabrikanten in. Zij kunnen het beste uitleggen hoe het meeste gehaald kan worden uit hun toestellen. Een bijkomend voordeel van opleidingen is dat uw medewerkers beter geïnformeerd zijn over hoe alles in ideale omstandigheden moet verlopen. Ze zullen dan ook makkelijker inefficiënties die zich voordoen kunnen identificeren. En net omdat ze het nauwst betrokken zijn bij de productie, kunnen ze zelfs zaken ontdekken waar u nooit aan gedacht had.

Beslissingen op basis van feiten en data

Buikgevoel dicteert nog altijd de wet bij veel metaalbewerkers om beslissingen te maken. Wanneer er een dringende deadline voor de deur staat is dat vaak ook de enige manier. Maar in andere situaties hoeft dat heus niet uw enige optie te zijn. Weet u hoeveel elke opdracht u kost aan materialen en aan uren? Een correcte prijszetting bepaalt hoeveel winst u kan maken. Weet u welke marges er nodig zijn om de overheadkosten te dekken? Dit is informatie die een ERP-systeem u kan aanreiken. U kan hiermee beslissingen maken op basis van data. Prijsoffertes en planning kunnen beter niet op intuïtie gebeuren, maar eerder op feiten, zwart-op-wit. Ook dat zal u helpen om inefficiënties te elimineren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.