Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Hoe exporteren we ons uit de crisis?

hans 2 kopiëren
Hans Maertens, Gedelegeerd bestuurder VOKA

28 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Maar met één op drie jobs die afhangen van buitenlandse handel, zullen we ons ook vooral uit deze crisis moeten exporteren. Hoe? Een vaccinpaspoort vormt deel van de puzzel.

Maar liefst 30% van onze economische activiteit en werkgelegenheid hangt direct en indirect af van de buitenlandse handel. Eenvoudig gesteld: we verdienen ons geld voor een groot deel in het buitenland. Maar door de coronacrisis en de brexit sputtert onze internationale motor. Uit een enquête van Voka blijkt dat Vlaamse bedrijven zo’n 10% onder het normale exportniveau blijven zitten, en zeker veel kleinere ondernemingen zijn stevig getroffen. In dat cijfer zitten dan nog niet de inter­nationale ambities van veel van onze start-ups en scale-ups, waar de coronacrisis nu de handrem op zet.

Internationaal reizen is belangrijk voor de bouw, logistiek, baggeraars, machinebouwers en nog een resem andere sectoren in Vlaanderen. En het blijft ook cruciaal om internationaal zakelijke contacten te leggen, buitenlandse investeerders aan te trekken, en zo een netwerk buiten de landsgrenzen op te bouwen. Ook voor de export van diensten trouwens, waar Vlaanderen nog veel groeipotentieel heeft. De handel in diensten groeide voor de coronacrisis al 60% sneller dan die in goederen, en dat ­percentage zal allicht alleen nog maar toenemen. Denk onder meer maar aan telecommunicatie, informatica en technische diensten, sectoren die het in deze crisis net bijzonder goed doen. 

Een normalisering van buitenlandse reizen op Europees niveau is dan ook uitermate belangrijk voor de relance. Dat hebben ze in Scandinavië alvast begrepen: Denemarken en Zweden zijn al volop bezig met het vaccinpaspoort om dit mogelijk te maken. Ook België moet volop aan zo’n paspoort meewerken. Een digitaal vaccinpaspoort dat op z’n minst binnen de EU erkend wordt, en eventueel aan de Belgische corona-app gekoppeld is, moet toelaten om vlotter over de landsgrenzen heen te reizen zonder de enorme rompslomp van negatieve test- en quarantaineverplichtingen die veel landen nu opleggen. Hoe vlotter de toegang tot buitenlandse markten, hoe vlotter de Vlaamse relance zal verlopen.

We beseffen dat zo’n vaccinpaspoort niet de heilige graal is. De efficiëntiegraad van vaccins is nog altijd niet duidelijk en we moeten oppassen voor een vals gevoel van veiligheid. Maar het is wel een deel van de puzzel. De testcapaciteit verder opschroeven blijft daarnaast essentieel, opdat werknemers van internationaal actieve bedrijven zeer snel en gemakkelijk getest kunnen worden, en hun resultaat krijgen. Deze informatie zou aan het vaccinpaspoort gekoppeld moeten worden. Daarnaast moeten er bij buitenlandse bezoeken ook nog altijd voorzorgsmaatregelen getroffen worden om te vermijden dat virus zich weer snel verspreidt én muteert met alle gevolgen van dien.

De Vlaamse relance wordt een puzzel van investeren, hervormen én exporteren waarbij veel stukjes in elkaar zullen moeten vallen. Vast staat dat het totaalplaatje sterke bedrijven in Vlaanderen moet opleveren, want zij vormen de motor om door te gaan en uiteindelijk ook weer te groeien.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details