- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
CAD staat voor computer aided design en is niet meer weg te denken uit de metaalindustrie. Het draagt immers bij tot het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van een hele rist aan producten met een uiterst nauwkeurige maatzetting. Bovendien kan het proces zo ook gedocumenteerd worden. We bespreken de belangrijkste trends in CAD-software van vandaag.
CAD kan gebruikt worden om gedetailleerde 2D- of 3D-ontwerpen te maken van fysieke componenten. Maar het gaat ook een stap verder. Het kan al onderzoeken wat de impact op de omgeving zal zijn. Dit legt de link met het CAM-pakket dat het ontwerp dan zal vertalen naar machinetaal en zorgen dat er geen botsingen gebeuren tijdens het productieproces. CAD-software is vandaag een integraal onderdeel gaan uitmaken van de manier van werken van metaalbewerkers. Met CAD- en CAM-software hoeft het programmeren niet meer aan de machine te gebeuren, maar kan de werkvoorbereiding apart offline gebeuren. En dat heeft voor flink wat winst gezorgd in tijd en in ontwerpmogelijkheden.
Net als alle technologie, past ook CAD zich in versneld tempo aan de altijd veranderende wereld van digitale technologie aan. Verschillende bedrijven hebben collaboratieve en cloudgebaseerde oplossingen gelanceerd op het technologische scherp van de snee met een geheel nieuwe range van functionaliteiten. Hiervan kunnen bedrijven van alle formaten van profiteren om producten, machineonderdelen, componenten … beter te leren ontwerpen. Veel van deze nieuwe trends ontspruiten uit start-ups. Het doel is om CAD-software te upgraden zodat er meer diensten mee geleverd kunnen worden. Naar verwachting zal de technologie de komende jaren een ware transformatie ondergaan.
Volgens Cisco zullen er in 2020 meer dan 50 miljard apparaten wereldwijd verbonden zijn en deel uitmaken van een IoT-netwerk. Dit zal een drastische impact hebben op hoe we vandaag werken en onze taken tot een goed einde brengen. Dat geldt dubbel en dik voor engineers. Van zodra de productie-units en fabrieken volledig geconnecteerd zijn zal de efficiëntie in crescendo gaan. CAD zal binnen deze context evolueren als de manier bij uitstek om nieuwe machines of componenten te ontwerpen die kunnen interageren en uitstekende prestaties neerzetten. CAD leent zich overigens ook uitstekend voor het maken van ontwerpen voor 3D-printen. Een technologie die zich naar verwachting de komende jaren zal doorzetten in de maakindustrie.
Voor elke technologiekeuze kijken gebruikers naar de factoren mobiele toegang en mobiliteit. Naar schatting is ongeveer 30% van CAD-tekenaars momenteel bezig met een manier om zijn data ook op mobiele platformen ter beschikking te hebben. Dit aantal zou jaarlijks met 8 à 10% groeien. Door die mobiele toegang hebben gebruikers gereedschappen, apps en andere relevante data altijd en overal ter beschikking. Dit moet leiden tot een hogere productiviteit.
CAD gebeurt steeds vaker in de cloud. Door de snelle vooruitgang die cloudtechnologie boekt, hebben organisaties wereldwijd nu toegang tot vitale informatie waar ze ook zijn en kunnen ze data en gereedschappen tegelijkertijd ook meer toegankelijk maken voor andere gebruikers. Vandaag drijft deze kracht ook CAD-software aan. Ontwikkelaars en ontwerpers bewaren hun werk op cloudplatformen die van overal toegankelijk zijn. De voordelen met dergelijke software zijn: een hogere mobiliteit, gemakkelijke updates van software, een verhoogde opslagcapaciteit en misschien belangrijker nog, relevante reducties in kosten.