Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Toelevering

Hoogwaardige diversiteit en kwalitatieve service

IMG_4187

Tekst | Piet Debisschop

Beeld | Piet Debisschop

27 maart 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met de slagzin ‘Quality is not an act, it’s our habit’ legt de Zonhovense familieonderneming Fraiponts zichzelf als verspaningsbedrijf een hoge standaard op. En dat is in deze tijden niets minder dan een bestaansreden. Aan het woord is bedrijfsleider Davy Fraiponts.

Davy Fraiponts nam in 2016 de zaak van zijn ouders over, en vertegenwoordigt vandaag de derde generatie van een familiebedrijf dat zijn oorsprong heeft als toeleverancier in de ooit florerende mijnbouw. 

De eigen meet- en programmeerruimte is een belangrijke troef in kwaliteit.

Specialisatie

“Onze specialisatie situeert zich in de fabricatie van onderdelen op maat, variërend van prototypes, wisselstukken in het kader van een herstelling, tot ook kleine series. Ons aanbod is zeer gevarieerd”, stelt Davy Fraiponts. 

Dat was ooit anders, maar na enkele tegenslagen besloot het bedrijf sterker te gaan differentiëren en in te zetten op een breder klantenbestand. Het legde de firma geen windeieren: Fraiponts wist intussen een bestendig cliënteel op te bouwen, dat graag op het bedrijf terugvalt als zijn betrouwbare one-stop-shop voor mechanische oplossingen.

Dat vertaalt zich vandaag in een mooi marktaandeel, verdeeld over verschillende sectoren zoals automotive, voeding, algemene machinebouw, de medische en zelfs vliegtuigindustrie. Wat zich uit in de verwerkte materialen: naast aluminium ook vooral rvs. Davy Fraiponts: “Dat we heel divers zitten, maakt ook in grote mate de sterkte uit van ons bedrijf.“ Zo kan de firma in freeswerk een rang werkstukken aan gaande van heel klein formaat tot stukken van wel 3 meter. Draaiwerk kan tot 1200mm tussen de centers. 

Mensen

Fraiponts werkt samen met een aantal dynamische engineeringbureaus die actief zijn in de machinebouw. Jezelf als bedrijf scherp houden is dan bepalend. Davy Fraiponts: “De generatie klassieke paswerkers wordt ouder, en voor vele bedrijven binnen onze sector is geschikt personeel vinden echt een zware dobber. Fraiponts investeert echter permanent in zijn heel jong team, dat tegelijkertijd wel op een pakket ervaring van drie generaties kan terugvallen.”

De nieuwe mensen met potentieel worden door Fraiponts direct van de schoolbanken gehaald. Een politiek die veel tijd en energie vraagt, omdat de firma haar naam vooral via lokale werking in de streek laat rondgaan. Davy Fraiponts: “We viseren graag zomerbars of andere evenementen waar de plaatselijke jeugd circuleert, om er op te vallen en promotie te maken voor datgene waarvoor wij staan. We zitten ook op de technische scholen in jury’s, zodat we potentiële talenten van nabij kunnen volgen.” 

Een greep uit het diverse gamma van Fraiponts.

Kwaliteit

De jonge bedrijfsleider heeft een moderne visie op het aspect kwaliteit: “Kwaliteit is in de eerste plaats wat de klant vraagt; de stukken die hier buiten gaan, moeten om te beginnen correct zijn volgens de werktekening. Afwijkingen zijn uit den boze.“ 

Kwaliteit heeft ondertussen uiteraard een veel diepere dimensie gekregen, bepaald door bijvoorbeeld flexibiliteit, levertermijn, responstijd en inlevingsvermogen naar de klant toe. Het is een totaalpakket geworden. Vooral ook de eigen kwaliteiten en expertise om de klant te adviseren op het vlak van maakbaarheid en kost, vormen voor Fraiponts een bepalende troef. 

Davy Fraiponts bij de 5-assige machine met robot die zijn atelier herbergt.

Investeringen en ambitie

“Wij investeren doorgaans in high-end machines, omdat we ook aan onze eigen klanten een hoge kwaliteit willen garanderen. Daarnaast bekijken we vooral ook de service die het merk ons biedt bij onder meer storingen. Elk verloren machine-uur is voor een bedrijf met een volgeboekte agenda een regelrechte ramp, omdat je productieplanning steeds weer een cascade vertegenwoordigt.”

Peilend naar de toekomst, houdt Davy Fraiponts vast aan een mooie, afgetekende ambitie, en dat is de ontwikkeling van een unieke machine in eigen beheer.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details