NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Iconische boor met de gouden punt wordt twintig

Iconische boor met de gouden punt wordt twintig

Het mag gerust eens over een ‘oudje’ gaan, of beter uitgedrukt: een gevestigde waarde. Dat geldt zonder meer voor de Dormer A002 boor. Dormer Pramet lanceerde de boor met de gouden punt exact twintig jaar geleden en volgens de fabrikant worden jaarlijks nog steeds miljoenen exemplaren van deze spiraalboor verkocht.

Tekst: Johan Debaere  Beeld: Dormer Pramet


De Dormer A002 is de bekende boor met de gouden punt.

Dormer Pramet heeft een uitgebreid productaanbod met zowel volmateriaal als wisselplaatgereedschappen voor boren, frezen, draadsnijden en draaien, geschikt voor diverse industriële omgevingen. De specialist durft daarbij ook wel eens een ‘berekend’ risico nemen, zoals twintig jaar geleden met de Dormer A002 spiraalboor. “De standaard High-Speed Steel (HSS) was in meer dan een eeuw nauwelijks veranderd en veel mensen waren ervan overtuigd dat het ook niet zinvol was om dat verder te ontwikkelen. Bovendien zorgde de verdere ontwikkeling van volhardmetaal boren voor twijfels over de toekomst van HSS. Maar onze technische engineers vonden dat er toch ruimte was voor verbetering aan de populaire DIN 338RN boor. Zo werd de Dormer A002 geboren”, vertelt Hans van Steenis, general manager van Dormer Pramet Benelux. “Deze A002 had dezelfde geometrie als zijn voorganger, de A001 HSS splitpoint boor met een dual steam temper, maar betekende toch een hele stap voorwaarts. De titaniumnitride tipcoating verminderde de wrijving en de slijtage aan flanken en snijkanten én maakte verspanen met hogere snelheden mogelijk. De unieke PS puntgeometrie zorgde voor ongeëvenaard centreergemak en positioneernauwkeurigheid.”

De Dormer A002 spiraalboor werd exact twintig jaar geleden gelanceerd.

Een boor met veel troeven

Tot op vandaag maken de bredere spiraalgroef en de unieke zelfcentrerende splitpoint deze A002 veelzijdig. Deze boor met gouden punt kan tot 4xD boren in staal, rvs, gietijzer, kunststoffen en vele andere materialen en wordt in de meest uiteenlopende machines gebruikt: van accuboormachines tot vijfassige machines. Deze flexibiliteit wordt gecombineerd met consistente prestaties, tijdbesparing en een ongekend gebruiksgemak. Volgens van ­Steenis zijn daarom wereldwijd sinds de lancering tientallen miljoenen van deze boor verkocht, ondanks de toenemende concurrentie van volhardmetaal. “Bij ons wordt de Dormer A002 als een A-kwaliteitsproduct geclassificeerd”, vertelt Claudia van den Assem van technische groothandel IP Sanders. “Klanten vragen vaak naar een boor voor staal en dan adviseren we deze spiraalboor, omdat we weten dat de klant er met z’n werk goed uitkomt,” Vestigingsleider Leandros Huiberts van ijzerwarengroothandel Groenhart Purmerend vult aan: “De A002 is de meest verkochte boor bij ons. Ik raad ze voor vrijwel elk materiaal aan, van hardhout tot staal. De kracht ligt in de snijhoeken. Het snijvlak loopt in twee delen, waardoor het veel beter verspaant in staal. Men moet niet voorboren, waardoor niet steeds boren gewisseld moeten worden en er veel tijd gewonnen wordt. Onze klanten zijn uiterst tevreden van deze A002.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.