Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

iglidur Q2E: een smeermiddelvrije wereld voor zware machines

In bouwmachines, landbouwmachines, bedrijfsvoertuigen en offshore installaties hebben glijlagers vaak te maken met extreme condities zoals zware lasten. igus heeft...

pm2619-1-kopieren

16 januari 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In een test is het nieuwe high-load lager bestand tegen 130 MPa

In bouwmachines, landbouwmachines, bedrijfsvoertuigen en offshore installaties hebben glijlagers vaak te maken met extreme condities zoals zware lasten. igus heeft daarom haar smeermiddelvrije twee-componentenlager iglidur Q2E verder ontwikkeld. Het materiaal iglidur Q2 waarborgt een geteste hoge mate van slijtvastheid en een harde polymeer schaal beschermt het heavy-duty lager.

Vuil, stoten en hoge randbelastingen. Lagers in bouwmachines, landbouwmachines en offshore installaties hebben het vaak zwaar en moeten omgaan met extreme omstandigheden. Er zijn daarom slijtvaste en vuilbestendige materialen nodig. igus heeft nu haar Q2E heavy-duty lager geüpgraded voor precies dat soort gebruiksscenario’s. igus breidt haar lagerprogramma voor heavy-duty toepassingen uit en sluit de kloof tussen bestaande lagers en oplossingen gemaakt van metaal en composieten. Het lager bestaat uit high-performance kunststof en is derhalve volledig smeermiddel- en corrosievrij. De afwezigheid van smeermiddel maakt een onderhoudsvrije werking van de glijlagers mogelijk en voorkomt machinestoringen door gebrek aan smering. Dure centrale smeersystemen zijn niet langer nodig. Vuil en onzuiverheden kunnen zich niet langer hechten aan de lagerpunten en dit minimaliseert de slijtage. Daarnaast ontsnapt er minder vet en olie naar het milieu, met als gevolg dat het jaarlijkse verbruik van meer dan 35 metrische ton smeermiddel, zoals gemeten door RWTH Aachen University, wordt gereduceerd. Een ander voordeel: de spuitgietmethode die wordt gebruikt voor het produceren van de glijlagers is bijzonder kosten-effectief.

De combinatie is het geheim

Twee materialen in een gesloten ontwerp waarborgen dat het lager zelfs de meest extreme randbelastingen aan kan. Dit omdat de iglidur Q2E is voorzien van een harde polymeer schaal en een tribologisch geoptimaliseerde kern gemaakt van iglidur Q2. Indien gebruikt voor een glijlager met een diameter van 20 mm, dan is dit materiaal ook uiterst maatstabiel en slijtvast, zelfs onder hoge belastingen van meer dan 7 metrische ton. Door de werking als beschermende mantel, maakt de schaal het lager zeer robuust en waarborgt dat het een langere levensduur heeft. igus heeft dit aangetoond in haar eigen testlaboratorium. In de scharniertest doorstond het materiaal een radiale belasting van 130 MPa. iglidur Q2E is in eerste instantie beschikbaar voor asdiameters van 20, 25, 30 en 40 mm.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details