NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
IJzersterk in perswerk en productie van sluitringen
Haemers wordt vandaag geleid door Caroline Haemers en haar neef David Mulnard. De firma is gespecialiseerd in perswerk en de productie van sluitringen.

IJzersterk in perswerk en productie van sluitringen

Innovatie, kwaliteit, knowhow, betrouwbaarheid en klantgerichtheid: vijf redenen waarom klanten al decennia lang met Haemers samenwerken. De firma is gespecialiseerd in perswerk en de productie van sluitringen. In Gullegem worden zowel kleine als grote series gemaakt, van inlegwerk tot de volautomatische productie van metalen elementen, zowel vanuit coils als platen. De productiehal omvat excenterpersen, volautomatische perslijnen, een hydraulische pers, guillotinescharen en een modern uitgeruste gereedschapsmakerij. In de eigen verpakkingsafdeling ondergaan de goederen een allerlaatste kwaliteitscontrole, alvorens ze naar de klant vertrekken.

Haemers investeerde recent in een nieuwe cobot, waardoor het productieproces nog verder geautomatiseerd kan worden.

We schrijven 1932 als Rene Haemers met een paar tweedehands machines in een bescheiden atelier zijn eenmanszaak in matrijzenbouw start. Vandaag is zijn levenswerk uitgegroeid tot een specialist op het vlak van perswerk en het vervaardigen van sluitringen en niet-standaard moeren. De klanten komen uit verschillende sectoren, waaronder de machine- en apparatenbouw, de automotive, de bouw, de meubelindustrie, en de sector van de bevestigingsmaterialen. 

“We focussen op de productie en bewerking van plaatwerk, kleine en grote series, van inlegwerk tot de volautomatische productie van metalen componenten en onderdelen vanuit coils en platen. Men kan bij ons terecht voor alle perswerk volgens model of plan, maar we produceren ook 150 à 180 ton sluitringen per maand, in meer dan 5.800 verschillende afmetingen en alle mogelijke combinaties qua binnen- en buitendiameter, alles zonder vormkosten. Tot slot bieden we niet-standaard moeren in uiteenlopende vormen en afmetingen”, vertelt David Mulnard, die samen met zijn tante ­Caroline Haemers de leiding van het familiebedrijf in handen heeft. “We kunnen daarvoor rekenen op een team van 22 ervaren en gekwalificeerde medewerkers. We beschikken over een up-to-date machinepark om werkstukken in staal tot een dikte van 15 mm en in RVS tot 12 mm dik te bewerken. We kunnen ook alle perswerkonderdelen voorzien van tapgaten, schroefdraad en chanfreinen en kleine series laswerk uitvoeren. Alle stukken zijn zowel verzonken, gelakt of blank te verkrijgen. We leveren dan ook steeds een volledig afgewerkt product.”

De firma produceert per maand ook 150 à 180 ton sluitringen. Het gamma omvat meer dan 5.800 verschillende afmetingen.

Investeren in mensen en machines

Haemers draagt kwaliteit hoog in het vaandel. Daarom wordt bewust gekozen voor hoogwaardig basismateriaal. Er worden tijdens het gehele productieproces ook verschillende kwaliteitscontroles uitgevoerd en de medewerkers worden continu bijgeschoold. In de verpakkingsafdeling ondergaan de stukken nog een laatste grondige eindcontrole, alvorens ze aan de klant geleverd worden. Sinds september 2017 is de firma ISO9001:2015-gecertificeerd. 

Naast de kwaliteit zijn innovatie, kennis, klantgerichtheid en betrouwbaarheid de voornaamste redenen waarom klanten vaak al decennia lang met dit maakbedrijf samenwerken. 

“Medewerkers met kennis van zaken, een digitaal toolingbeheersysteem en moderne machines vormen de basis voor onze kwalitatieve producten. Zo beschikken we over 22 excenterpersen voor inlegwerk en half- of volautomatisch produceren tot 400 ton. Ons paradepaardje is een 160T perslijn met coilafroller tot 6 mm, die begin 2020 geïnstalleerd werd. Op onze volautomatische perslijnen van 63 tot 160 ton perskracht worden de grotere series afgewerkt. Midden 2019 installeerden we ook een hydraulische pers voor dieptrekwerk met plaatdiktes tot 5 mm, en in de knipafdeling staan twee guillotinescharen voor het snijden van platen tot zelfs 13 mm dik”, licht Mulnard toe. “Dankzij een voorraad van meer dan 1.000 ton voormateriaal in zowel ijzer als RVS kunnen we onze klanten korte levertijden garanderen. Bovendien hebben we een volledig uitgeruste gereedschapsmakerij om alle tools, matrijzen en vormen in eigen huis tot in de kleinste details te ontwerpen en met de grootste precisie te maken en te onderhouden. Dankzij een eigen ontworpen modulesysteem, waarbij stempels en vormen gecombineerd worden om een gewenst werkstuk te maken en nadien ook hergebruikt kunnen worden, zijn we niet alleen nog flexibeler, maar beperken we ook de toolkosten voor onze klanten aanzienlijk of sluiten we deze zelfs volledig uit.”

Het paradepaardje onder de excenterpersen is deze volautomatische 160 ton perslijn.

Blik op de toekomst

Haemers heeft een ruim magazijn, met 650 palletplaatsen voor opslag van goederen, en een eigen verpakkingsafdeling met volautomatische machines voor doosjes, plastic zakjes en jutezakken. De goederen worden in de regio geleverd met een eigen bestelwagen, en voor andere leveringen in binnen- en buitenland wordt met vaste logistieke partners gewerkt. 

Intussen blijft het familiebedrijf investeren om de klanten een nog betere service te garanderen. “We kochten onlangs een cobot, waardoor we een verdere, unieke stap in de automatisering van perswerk zetten”, sluit David Mulnard af. “En in het voorjaar van 2023 wordt ook de nieuwe volautomatische ontbraamlijn operationeel.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details