NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Industrieel toeleverancier van het fijnere plaatwerk investeert om aanbod te verruimen

Industrieel toeleverancier van het fijnere plaatwerk investeert om aanbod te verruimen

Bedrijven die willen blijven evolueren, moeten zichzelf wel eens heruitvinden. Dat gebeurde ook bij het West-Vlaamse familiebedrijf Lesage Metaalconstructie, een industriële toeleverancier voor het fijnere plaatwerk, toen de vierde generatie de leiding in handen nam. Onder haar impuls werd niet alleen de nieuwe baseline ‘Masters in Metalworks’ gelanceerd, maar volgden ook investeringen in machines en automatiseringssystemen. Zo kon men de productiviteit en efficiëntie op de werkvloer verhogen en het aanbod verruimen. Er werd ook aandacht besteed aan de realisatie van een betere en gezondere werkomgeving voor het team van loyale, gekwalificeerde medewerkers.

Plaatbewerking voor dunne metaalplaten, dat is waarin ze bij Lesage al meerdere decennia goed zijn.

Bij Lesage willen ze met hun klanten een samenwerking op lange termijn realiseren door hen een totaalpakket aan te bieden en steeds weer de hoogste kwaliteit in product en service te garanderen. Wat ooit als een smidse begon, is uitgegroeid tot een industrieel toeleverancier van het fijnere, veelzijdige plaatwerk. De eindproducten zijn vaak erg creatief én zichtbaar, en vragen dus een hoge graad van afwerking: onderdelen voor bouwgerelateerde producten of voor de verlichtingswereld, indoor en outdoor furniture, behuizingskasten… om er maar een paar te noemen.

“Samen met mijn vrouw Lies en haar broer Kim ben ik sinds begin 2021 verantwoordelijk om het levenswerk van onze (groot)ouders verder uit te bouwen. We kregen ruim de tijd om alles af te tasten, ons in te werken en het bedrijf, de klanten en de markt volledig te leren kennen. Bovendien kunnen we vandaag nog steeds rekenen op de ruggensteun van de vorige generatie”, vertelt Mike Bartholomeus. “We hebben een uitgebreide studie gemaakt en een meerjarenplan opgesteld om de groei van het bedrijf te kunnen bestendigen. Ons team van vijftig gekwalificeerde medewerkers is daarbij een heel belangrijke troef. Het is immers niet evident om technisch geschoold personeel te vinden, maar gelukkig hebben we loyale werknemers, die geen enkele uitdaging uit de weg gaan. Daarom investeerden we ook fors in oplossingen om hun werkvloer verder te optimaliseren tot een aangename en gezonde omgeving, zoals o.a. een luchtafzuigingssysteem in de lasserij, heftakels om zware stukken op te tillen, verse luchtaanvoer en ventilatie in de burelen, … .””

De directie investeerde recent in een nieuwe aluminiumbewerkingsmachine voor werkstukken tot 6 meter.

Machinepark in volle evolutie

Naast het personeel speelt uiteraard ook het machinepark een cruciale rol, als bedrijven kwaliteit willen garanderen en concurrentieel willen blijven. Klanten komen bij Lesage met hun ideeën. In sommige gevallen gaat dat om eenvoudige modellen, waarvan zelfs al een tekening bij de klant voorhanden is. Veelal is er echter toch vraag naar complexere constructies, die de productontwerpers van de firma naar een realiseerbare oplossing omzetten, onder meer met behulp van geavanceerde 3D-tekenpakketten. Zodra de klant het ontwerp goedkeurt, kan de productie starten. Platen van staal, aluminium en roestvrij staal, maar ook van cortenstaal, zink, rood koper of messing in verschillende afmetingen worden bewerkt. Bijna alles wordt in eigen huis uitgevoerd: snijden, ponsen, plooien, lassen… en lakken.

Lesage bouwde het machinepark de laatste jaren fors uit, met onder meer geautomatiseerde lasersnij- en ponsmachines, een automatisch platenmagazijn, twee plooirobots en semi-automatische lasapparatuur. Verder beheersen ze ook het métier van het lassen als geen ander. Robot-, halfautomatisch, TIG-, MIG-, punt-, stomp- en stiftlassen: de vakbekwame medewerkers hebben alles onder de knie. De lasrobot beschikt over vier werkstations en heeft een bereik van 12 meter. De werkstukken worden ook in-house gelakt. Dat gebeurt in de industriële poederlakkerij van 3000 m², waar stukken tot 12 meter verwerkt kunnen worden. Voor andere oppervlaktebehandelingen doet het bedrijf een beroep doen op één van de vaste partnerbedrijven.

Bij Lesage beheersen ze het métier van het lassen als geen ander.


“Waar veel andere bedrijven stoppen, gaan we verder. Zelfs de meest complexe onderdelen en constructies worden probleemloos geproduceerd. We blijven intussen gericht investeren in systemen die ons helpen om nog flexibeler op de vragen van onze klanten te kunnen antwoorden. Zo installeerden we onlangs een CNC-bewerkingsmachine van Elumatec voor profielen tot 6 meter, en zijn we gestart met laserlassen, waardoor we bij ons fijn plaatwerk een mooi lasresultaat bekomen zonder extra nabewerking”, zegt Bartholomeus. “Deze investeringen passen perfect bij onze visie om een nog betere service te garanderen. We streven er immers naar dat klanten slechts één aanspreekpartner voor hun volledige project hebben, wat de efficiëntie, leverbetrouwbaarheid en kwaliteit ten goede komt. Op dit moment wordt bekeken of we onze plooiafdeling kunnen uitbreiden met een derde geautomatiseerde plooicel. In de lasafdeling wordt dan weer de piste bewandeld van een extra lasrobot om zo onze capaciteit verder uit te breiden. We hebben dus ook voor de komende jaren nog groeiplannen””

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details