NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Innovatie en technologie sleutel tot concurrentiekracht
Digitalisering en automatisering zijn dus een must om de volatiliteit van de markt het hoofd te bieden.

Innovatie en technologie sleutel tot concurrentiekracht

We leven in onzekere tijden. Hoe hoog zullen de energieprijzen volgende week zijn? Blijft de oorlog in Oekraïne duren? Breidt hij ook uit naar hier? Wanneer worden bepaalde materialen weer minder schaars en minder vatbaar voor prijsschommelingen? Met andere woorden: ondernemen in de maak- en procesindustrie is geen evidentie. Toch ziet Siemens de toekomst niet somber in. Het gelooft in de kracht van technologie en innovatie om met meer concurrentiekracht uit deze crisis te geraken. Niet méér data, maar slimmer omspringen met data is de sleutel tot toekomstbestendigheid in de metaalindustrie.

Thierry Van Eeckhout: “Door klanten een exacte virtuele kopie aan te reiken, hebben we hen een instrument gegeven om het tempo van innovatie op te drijven.”

De orderboekjes van metaalbewerkers mogen dan nog goed gevuld zijn voor de komende maanden, toch er is geen gebrek aan uitdagingen. “De onzekerheid en volatiliteit die de markt het afgelopen jaar domineerden, zullen in 2023 nog niet opgelost zijn. De energie­kosten bedwingen, het weer op de rails krijgen van de toevoerketen, het energie-efficiënter en duurzamer maken van onze processen… zijn thema’s die nog altijd op de agenda staan. Als technologiepartner zal het zaak zijn voor onze klanten de continuïteit te helpen garanderen”, vertelt Thierry Van ­Eeckhout, vice-president for sales digital industries Siemens Belgium-Luxembourg. 

Kracht van data

Hoe dat dan moet? Daarvoor heeft Siemens het volste vertrouwen in de kracht van data. Van Eeckhout: “Omdat het de manier is om transparantie te verkrijgen. Over je eigen processen, maar ook over de relaties met klanten, leveranciers, partners… Hoe meer inzicht je hebt, hoe beter je weet aan welke knopjes te draaien om in te spelen op veranderende ­situaties.” 

Digitalisering en automatisering zijn dus een must om de volatiliteit van de markt het hoofd te bieden. Maar dat geldt ook voor de andere uitdagingen waarvoor metaalbewerkers vandaag staan. Hoe kunnen we duurzamer worden? Hoe kunnen we blijven groeien ondanks de schaarste aan technisch geschoold personeel? “Belangrijk is dat het niet louter om data draait. Je moet enkel die gegevens uit je werktuigmachines halen die je verder kunnen helpen, en je moet ook echt aan de slag gaan met die data.”

Innovatietempo opdrijven

Of dat dan in de cloud is of in de edge, doet er eigenlijk niet toe. “De toepassing zal duidelijk maken wat de meest aangewezen route is. Moeten meerdere mensen samen aan die data kunnen werken, dan zal de cloud zich beter lenen. Zijn de data tijdsafhankelijk, dan houd je ze beter lokaal.” 

Een mooi voorbeeld van wat data allemaal vermogen, is de digital twin technologie waarin Siemens pionierswerk verrichte. “Door klanten een exacte virtuele kopie aan te reiken, hebben we hen een instrument gegeven om het tempo van innovatie op te drijven. De tijden van trial & error zijn immers voorbij. Door alles eerst in de virtuele wereld te simuleren, kan het in de reële wereld in één keer juist zitten. Via Sinumerik One kunnen we een naadloze interactie tussen beide werelden realiseren. Iedereen die door te innoveren het verschil wil maken in de metaalindustrie, kan niet meer om digital twins heen”, beklemtoont Van Eeckhout.

Siemens gelooft in de kracht van technologie en innovatie om met meer concurrentiekracht uit deze crisis te geraken.

Nieuwe generaties opleiden

Dat hebben de Tier I en II leveranciers in de metaalindustrie intussen ontdekt. Maar digital twins helpen bedrijven niet alleen slimmer en sneller innoveren. Het blijken in de metaalindustrie ook waardevolle instrumenten om machineoperatoren sneller klaar te stomen en met de juist skills aan hoogwaardige taken te beginnen. 

Van Eeckhout: “Volgend jaar bestaat Siemens België 125 jaar. Het opleiden van de volgende generaties heeft ons altijd nauw aan het hart gelegen. We zetten in eigen rangen in op continu leren, maar steunen ook lokale en internationale initiatieven om meer jongeren warm te maken voor technologie.”     

In eigen land is er bijvoorbeeld de Siemens Industry Academy, die ingenieursstudenten laat kennismaken met hoogtechnologische oplossingen op het terrein. “Een initiatief waarop we zeer trots zijn, en dat ook steeds meer uitbreiding kent, met nieuwe partners die aansluiten. Zo helpen we kloof tussen het onderwijs en de industrie verkleinen.”

Door alles eerst in de virtuele wereld te simuleren, kan het in de reële wereld in één keer juist zitten. Via Sinumerik One kan Siemens een naadloze interactie tussen beide werelden realiseren.

Toegankelijke technologie

Een tweede manier om dat te doen is door technologie zo laagdrempelig mogelijk te maken. 

“Een verantwoordelijkheid die elke technologieleverancier serieus moet nemen. Er zullen nooit genoeg ingenieurs opstaan om alle vacatures te vullen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat er geen expert skills nodig zijn om onze technologie te bedienen. Of we daarin al genoeg slagen, is moeilijk te meten. De wereld is complex, de uitdagingen zijn groot, maar we geloven wel dat technologie de sleutel is om tot duurzame antwoorden te komen. Dat zullen we niet alleen kunnen. De toekomst is aan ecosystemen, waarin verschillende partners hun expertises samenleggen met maar één doel voor ogen: tot zo waardevol mogelijke oplossingen komen voor de klant”, sluit Van Eeckhout af.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details