upmoviom
02:13
12-03-2016

Innovatief magazijnsysteem garandeert optimaal stockbeheer en snelle orderverwerking

Op 25 januari waren staalhandelaars uit heel Vlaanderen welkom bij Booischotse Metalen in Booischot (Heist-op-den-Berg), waar ze konden kennismaken met het inventieve Upmoviom systeem. Upmoviom is een opslagsysteem voor langgoed dat verschillende waardevolle voordelen combineert: ongezien snelle orderverwerking, ruimtelijke efficiëntie, minimalisatie van de arbeidskracht en verhoogde werkveiligheid. Bovendien stelt het bijhorend softwaresysteem je via barcodescanning in staat om je stock optimaal te beheren.

Het stockeren van diverse staalprofielen in afwachting van verdere orderverwerking is voor veel staalhandelaars een bron van frustratie. Zo ook voor de Spanjaard Iker Serrano, die meer dan tien jaar geleden nood had aan een efficiënt opslagsysteem. Nergens vond hij zijn gading, en dus besloot hij het heft in eigen handen te nemen en met Upmoviom een eigen stockagemethodiek te ontwikkelen. Al snel was er ook bij klanten, leveranciers en andere partners vraag naar Upmoviom, in die mate dat het systeem in Spanje de voorbije jaren een enorm succes kende. Deze goede reputatie is nu ook overgewaaid naar onze contreien. Paul Wuyts, zaakvoerder van Booischotse Metalen, liet onlangs als eerste niet-Spanjaard een proefopstelling plaatsen. Een ideale gelegenheid voor Benelux-importeur Promatt om enkele geïnteresseerde professionals uit de Vlaamse staalindustrie uit te nodigen voor een demonstratie.

Tijds- en ruimtebesparing
In vergelijking met manuele opslagsystemen biedt Upmoviom op verschillende vlakken een belangrijke meerwaarde. Met zijn kleine cassetten, verstelbare vlakken en extra opslagruimte op de bovenzijde reduceert het de oppervlakte met meer dan vijftig procent, wat impliceert dat je op dezelfde oppervlakte meer dan dubbel zoveel stockagecapaciteit kunt garanderen. “In een installatie van 25 m breed kun je maar liefst vijfhonderd referenties stockeren”, legt Toni Marques van Promatt uit. “Dit alles houdt je magazijn overzichtelijk. Een tweede voordeel is de ongeziene verwerkingssnelheid. In tegenstelling tot een standaardcassettesysteem kun je staalelementen plaatsen en wegnemen zonder dat dit een invloed heeft op de rest van je opslagsysteem. De tijdsbesparing is met andere woorden gigantisch. Bij manueel hanteerbare profielen tot 300 kg – 95 procent van alle orders – is Upmoviom sneller dan eender welk ander systeem. Anders gezegd: met Upmoviom realiseer je 95 procent van de tijd een enorme tijdswinst.”

Optimaal stockbeheer
Een derde pluspunt is dat het systeem de benodigde arbeidskracht minimaliseert. Waar je in het geval van een standaardcassettesysteem vijf mensen nodig hebt, vereist Upmoviom slechts twee werknemers. Je kunt de orders zowel manueel als via een kraan of een laad- en losplatform samenstellen. “Met het laad- en losplatform kun je tot zes orders (dertig referenties) tegelijk verwerken”, aldus Marques. “Hierdoor zijn er minder bewegingen nodig om de orders klaar te leggen, zeker ook omdat het systeem het verloop van de orders automatisch optimaliseert via barcodescanning. Met het bijhorend softwaresysteem kun je de verschillende profielen perfect traceren, krijg je zicht op de resterende opslagcapaciteit en kun je de exacte kosten berekenen. Aangezien Upmoviom een semiautomatisch systeem is, kun je last minute schuiven in het orderschema en snel inspelen op eventuele dringende bestellingen. Je stockbeheer gaat er met andere woorden enorm op vooruit.”

Snel terugverdiend
Nog een voordeel dat allerminst onbelangrijk is: het risico op werkongevallen is met Upmoviom minimaal. “In Spanje, waar het systeem al ten volle ingeburgerd is, heeft men na tien jaar intensief gebruik op twintig verschillende locaties nog steeds geen arbeidsongeval geregistreerd”, weet Marques. Tot slot is het een onderhoudsarme, eenvoudige en relatief goedkope oplossing die al op korte termijn zijn vruchten afwerpt. Een opstelling zoals die bij Booischotse Metaalwerken (8 m breed en 3,5 m hoog) vraagt een investering die je in een mum van tijd hebt gecompenseerd, aldus Marques: “Je verdient je investering terug met een jaarsalaris van vijf à zes jaar. Kortom: als je dankzij het gebruik van het Upmoviom systeem twee werknemers minder nodig hebt, dan heb je de kosten er op amper twee à drie jaar uit.”

Tekst: Tim Janssens  |  Beeld: Promatt / Tim Janssens


Promatt op de TechniShow
Promatt zal Upmoviom (inclusief softwaresysteem) demonstreren op TechniShow. Bezoekers zullen er effectief kunnen ervaren hoe je je stock kunt optimaliseren met Upmoviom. Andere blikvangers op de stand zijn de Behringer bandzaagmachines, cirkelzagen en bewerkingscentra voor metaal en aluminium.

Stand 8.C054

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

DE-STA-CO