NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Innovatieve logistiek van plaatmetaal opent nieuwe horizonten
Een goed magazijn gaat tot wel twintig jaar mee.

Innovatieve logistiek van plaatmetaal opent nieuwe horizonten

Weldra opent in Stuttgart de 16de editie van Blechexpo de deuren. Het uitgelezen platform voor de bredere plaatmetaalverwerking, waar traditioneel ook het belangrijke magazijnbeheer en zijn omringende logistiek een hoofdrol zullen spelen. Elk maakgegeven staat of valt immers met een flexibele manipulatie van de vervaardigde werkstukken. We spraken met Thomas Holthöfer, hoofd digital marketing bij Remmert Gmbh.

Remmert ontwikkelt en construeert geautomatiseerde magazijnoplossingen op maat, met een uitgesproken specialisatie voor buis-, profiel- en plaatmateriaal. Op de Blechexpo zal het Duitse bedrijf, naast zijn gerenommeerde magazijnautomatisering, ook enkele treffende voorbeelden van nieuwe logistieke oplossingen aan de bezoeker tonen. Dit in het kader van het globale streefdoel: het creëren van maximale automatisering in de plaatbewerkingslijn. 

Thomas Holthöfer: “Remmert beschikt daartoe over verschillende transport- en opslagsystemen. Er zijn enerzijds de klassieke magazijntorens, die als enkelvoudige of dubbele toren kunnen worden ingezet. Anderzijds voorziet Remmert eveneens in grote volautomatische magazijnsystemen, waarbinnen we alle dimensionele standaardformaten aankunnen.“

Een indrukwekkend dubbeltoren-magazijn van Remmert.

Flexibele logistiek

“Remmert ontwikkelt echter ook automatische systemen die logistieke ondersteuning aan lasersnijmachines bieden. Onze LaserFLEX stelt de gebruiker in staat om de lasermachines per direct met plaatmateriaal te voeden. Zowel invoer als uitvoer zijn hierbij geautomatiseerd. De toegevoegde waarde van Remmert is dat onze systemen flexibel inzetbaar zijn en daardoor makkelijk te integreren in de bestaande productielijnen. De Remmert-systemen zijn op deze manier met de meest uiteenlopende laserfabrikanten aan te sluiten. Dit betekent dat er verschillende lasers op één Remmert-systeem aangesloten kunnen worden. Voor de klant heeft dit uiteraard voordelen: als er een lasermachine vervangen dient te worden, hoeft niet het complete systeem aangepast te worden, en daarbij worden zij niet beperkt in de keuze voor een specifieke laserfabrikant. Dit kan eveneens financiële voordelen teweegbrengen.”

Basic Tower Easy

Op Blechexpo showt Remmert straks een nieuwe variant van een platenmagazijn. Naast de bestaande Basic toren komt de Easy versie beschikbaar. Dit is een budgetvriendelijk instapmodel dat een ideale oplossing is voor het type klant dat slechts één enkel geautomatiseerd platenmagazijn zoekt zonder directe verbinding met de lasers. De Basic Tower Easy zal tegen het einde van 2023 op de markt komen. 

LoopFLEX, het strategisch transportbandensysteem.

Sorteersysteem LoopFLEX

Remmert biedt ook geavanceerde oplossingen aan voor het uitsorteren van lasergesneden plaatwerk en skeletten. Na het lasersnijden ontstaan uit een grote plaat uiteraard een aantal kleinere stukken, die normaal gezien manueel gesorteerd worden. In de kleinere ondernemingen is dit zelfs vaak direct na de lasermachine. Door het gebruik van het LoopFLEX systeem van Remmert worden er strategische transportbandsystemen geïntegreerd waarop gesneden delen worden gelegd die ook meteen naar een veilige zone worden verplaatst.

De AGV van Remmert 

Een heel nieuw gegeven bij Remmert is de AGV, specifiek ontworpen voor het verplaatsen van plaatmateriaal. Het voertuig is in staat om platen met een laadvermogen van 3 ton op volledige grootte (3000x1500mm), omni-directioneel te transporteren. Een eerste toepassing van het systeem vindt momenteel plaats bij het Nederlandse plaatbewerkingsbedrijf Hoekman. De AGV zal uit het magazijn reeds versneden platen naar separate sorteerstations vervoeren. Dit betekent dat het sorteren niet ter plekke bij de laser hoeft te gebeuren. Ook biedt het de mogelijkheid om een verder afgelegen, bestaand magazijn te bedienen zonder dat er een heftruck aan te pas dient te komen.  

Een close-up van de AGV ten huize van de firma Hoekman.

Sorteerrobot SortFLEX

Ten slotte presenteert Remmert een sorteerrobot, de SortFLEX genoemd. Het is een volledig automatische oplossing voor het individueel uitsorteren van gelaserde en afgewerkt onderdelen. Het is een robot waarbij de robotarm over de plaat beweegt en met een zuignappenmatrix de gesneden onderdelen oppakt, om deze vervolgens te sorteren op pallets (bijvoorbeeld gerangschikt volgens onderdeeltype of order). Het systeem activeert selectief de vereiste zuignappen voor de bewuste picking, zodat deze is afgestemd op de vorm en de afmetingen van de gesneden onderdelen. Als alternatief kan er zelfs magneetgereedschap op de robotarm gemonteerd worden. De SortFLEX kan gekoppeld worden aan de meest uiteenlopende lasermachines.    

Remmert is te bezoeken tijdens Blechexpo in hal 1, stand 1005.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details