NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Innovatieve totaaloplossingen voor gerobotiseerd lassen

Innovatieve totaaloplossingen voor gerobotiseerd lassen

In de huidige economische situatie, waar het vaak moeilijk is om de geschikte mensen op de arbeidsmarkt te vinden, is het meer dan ooit interessant om kennis te verzamelen door samen te werken met andere bedrijven. Dat hebben ze bij DIN Tools, Yaskawa en ESAB goed begrepen. Met vereende krachten ontwikkelden ze een totaaloplossing voor gerobotiseerd lassen: efficiënt, productief, veilig en vooral eenvoudig. Deze innovatieve oplossing omvat een cobot, alle lasapparatuur en de noodzakelijke software, gecombineerd in een kleine, mobiele cel: Weld4Me.

Yaskawa cobot

Een Motoman HC 10 cobot met YRC 1000 besturing vormt het hart van deze nieuwe ontwikkeling. Het gaat hier om een unieke zesassige hybride robot met een bereik van 1,20 m en 10 kg te hanteren massa, die als normale industriële robot en als collaboratieve robot (cobot) gebruikt kan worden. “Een cobot is ontworpen om samen met een menselijke operator te werken, vlakbij de persoon in kwestie geplaatst in een gedeelde werkruimte zonder afscherming. Bij het lassen dient er wel een afscherming tegen het laslicht voorzien worden. De operator kan de robotarm manueel leiden, en de toorts manueel positioneren, waardoor de programmatie heel natuurlijk aanvoelt, ook voor mensen zonder programmeerkennis”, vertelt Wim De Smedt, accountmanager Robotics bij Yaskawa. De YRC 1000 controller, die ook bij andere robots gebruikt wordt, zorgt voor een efficiënte besturing van deze cobot. Uniek is de mogelijkheid om lasfuncties, zoals het pendelen,  tactiel zoeken, het naadvolgen en het multi-layer lassen, uit te voeren. Die functies zijn immers normaal alleen mogelijk met een industriële lasrobot en niet met een collaboratieve robot, maar het gebruik van de YRC 1000 robotbesturing en de software maakt dit ook hier mogelijk.

Een Motoman HC 10 cobot met YRC 1000 besturing vormt het hart van deze nieuwe ontwikkeling. Het gaat hier om een zesassige hybride robot, die als normale industriële robot en als collaboratieve robot gebruikt kan worden. (Beeld: Independent Light GmbH)

 

Lasapparatuur van ESAB

De robot wordt gecombineerd met hoogwaardige lasapparatuur van ESAB. De wereldwijd leider in productie van las- en snijapparatuur en toevoegmaterialen voorziet het pakket vanaf de toorts en tussenpakket over de stroombron en lasdraadaanvoer. “Dankzij een datalog systeem in de cloud kunnen we het hele lasproject monitoren. Een storing wordt onmiddellijk gesignaleerd en ook slijtage bij onderdelen wordt aangegeven. Verder kan de gebruiker ook altijd zien, waar mobiele machines staan”, zegt Piet Lankhuijzen van ESAB Nederland. “We blijven ook steeds inzetten op innovatie. Dankzij het SAT-lasproces (Swift Arc Transfer) liggen de voortloopsnelheden veel hoger dan bij het gewone sproeibooglassen. Een extra voordeel is de lage heat input, wat resulteert in minder vervorming.”

De Weld4Me is een innovatieve mobiele totaaloplossing van de partners Yaskawa, ESAB en DIN Tools voor het gerobotiseerd lassen van kleinere werkstukken.

 

Welding Wizard

Om heel eenvoudig de robot te kunnen programmeren, is op de YRC1000 besturing extra software geïnstalleerd , de Welding Wizard. Het gaat om een intuïtieve en overzichtelijke software, die heel snel door elke operator aangeleerd kan worden. Alle noodzakelijke parameters kunnen er op een eenvoudige manier geïntegreerd worden. Hiermee kan heel snel een eenvoudig lasprogramma gemaakt worden zonder dat men een ervaren programmeur hoeft te zijn. Wil men iets meer, dan kan dit ook want alle functies zoals tactiel zoeken, naadvolgen, multi-layer lassen … zijn beschikbaar in de robotsturing zoals bij een gewone lasrobot.

De robot wordt gecombineerd met de hoogwaardige lasapparatuur van ESAB. De wereldwijd leider in de productie van las- en snijapparatuur en toevoegmaterialen voorziet het pakket vanaf de toorts en tussenpakket over de stroombron en lasdraadaanvoer

 

DIN Tools (VSE Technologies) zorgt voor een turn-key oplossing

“DIN Tools, een zusterfirma van VSE Technologies voegde cobot, lasapparatuur en software samen tot een verrijdbare minicel, bruikbaar in industriële toepassingen”, licht Bart Lourdeaux, general manager van DIN Tools en VSE Technologies, toe. “Bovendien kan het systeem eenvoudig gekalibreerd worden op basis van drie punten. Deze mobiele unit zal immers continu van de ene plaats naar een andere op de werkvloer verreden worden en dat verreist een vlotte en snelle kalibratie om geen onnodig tijdverlies te leiden.” De cel is tevens standaard uitgerust met een kleine lastafel voor training of het lassen van kleine werkstukken.

Weld4Me maakt debuut op Welding Week

“De Weld4Me wordt straks gelanceerd tijdens de Welding Week. Binnenkort moet de klant de apparatuur en software niet meer apart aankopen, maar bestelt hij gewoon een totaaloplossing voor het gerobotiseerd lassen van werkstukken,” sluiten de drie partners af. “In samenwerking met een vierde partner, met name SEW, zal een andere totaaloplossing, een robot in combiniatie met een AGV (Automated Guided Vehicle) beschikbaar zijn. Hierbij is het concept om de robot tot bij het werkstuk te brengen, bijvoorbeeld voor grote offshore structuren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details