NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Insourcen plaatwerk voor meer kwaliteit en flexibiliteit
De onderdelen die FIKE op de nieuwe lasersnijmachine wil maken hebben een radius nodig. Dankzij EdgeLine Bevel kan dat tijdens het snijden gebeuren en hoeft dit niet manueel achteraf te gebeuren.

Insourcen plaatwerk voor meer kwaliteit en flexibiliteit

Als er zich een brand of een explosie voordoet, moet je kunnen rekenen op technologie die haar werk doet om je mensen en je bedrijf te beschermen. Dat is waarin de producten van FIKE uitblinken: kwaliteit en betrouwbaarheid. De productiesite in Herentals, die dit jaar zijn veertigjarig bestaan viert – wil de komende jaren nog sneller en flexibeler kunnen inspelen op vragen van klanten door meer zelf in handen te nemen. Het bedrijf koos daarvoor voor de al even betrouwbare plaatbewerkingstechnologie van TRUMPF, geleverd door vaste partner V.A.C. Machines. 

FIKE is een internationale specialist in overdrukbeveiliging, explosiebeveiliging, brandmeldsystemen en brandblusoplossingen. Het hoofdkwartier ligt in Blue Springs (Missouri), zowat het middelpunt van de Verenigde Staten. Een familiebedrijf pur sang, waar kwaliteit, innovatiekracht en korte communicatielijnen primeren. Al sinds 1984 heeft het bedrijf ook vaste voet aan de grond in Europa, met een productiefaciliteit in Herentals. “Met een eigen productie- en opslagvoorziening was het makkelijker om in te spelen op de behoeften van de markt”, vertelt manager production Andy Wouters. Een strategie die de juiste blijkt, want de productie blijft groeien, ook na veertig jaar. “We bieden een heel brede waaier van producten aan, die altijd betrouwbaar moeten werken om levens te kunnen redden. Dat gaat van passieve en actieve explosiebescherming tot drukontlasting. Een deel ervan maken we hier zelf, standaard of op maat van de klant, een ander deel komt uit Amerika.”

Andy Wouters (FIKE) en Francis Sercu (V.A.C. MACHINES): “We zijn ervan overtuigd dat we de juiste machines in huis hebben gehaald. Dat wisten we eigenlijk al voor we de handtekening gezet hebben.”

Meer insourcing

De grootste afdeling binnen FIKE Herentals is de lijn voor passieve explosiebescherming. “Denk bijvoorbeeld aan explosiepanelen die opengaan wanneer er zich een incident voordoet om de explosiedruk uit het beveiligde proces te ontlasten. Maar we zien voor de toekomst veel potentieel om technologie naar hier te transfereren en onze activiteiten uit te breiden. Daarom investeren we voortdurend in mensen, machines en automatiseringsoplossingen om zelf meer te kunnen”, geeft Wouters aan. Cruciale onderdelen werden altijd al in eigen huis gemaakt, maar voor andere componenten rekende FIKE op toeleveranciers. Een voorbeeld daarvan zijn de weerkappen die optioneel op de explosiepanelen passen. “Daar komt vooral snij- en plooiwerk bij kijken. Door te investeren in een eigen vlakbedlaser en plooibank, wilden we deze producten insourcen. Daardoor zouden we ook een deel van het 2D-snijwerk dat nu op de 3D-lasersnijmachine gebeurt kunnen verschuiven en daar 20% sneller werken.”

Voor het plooien viel het oog op de TruBend 5130, 130 ton perskracht en 3 meter lengte. Om tot die keuze te komen analyseerden FIKE en V.A.C. MACHINES zorgvuldig de producten.

Radius aanbrengen tijdens het snijden

Een win-win, dus. Die 3D-lasersnijmachine, een TruLaser Cell, werkt wel volgens een geavanceerd paramaterprogramma. Daarmee kunnen operatoren heel eenvoudig het juiste snijprogramma voor de stukken generen. Het was dan ook een belangrijk voorwaarde om dit mee te kunnen nemen naar de nieuwe machine. Een kleine moeite voor TRUMPF, dat het programma toen mee ontwikkeld had. Maar dat was niet de enige reden om voor de TruLaser 3030 Fiber te kiezen. Wouters: “De onderdelen die we erop willen maken, hebben een radius nodig. Dankzij EdgeLine Bevel kan dat tijdens het snijden gebeuren en hoeft dit niet manueel achteraf te gebeuren. Bovendien is de kwaliteit op die manier gegarandeerd.” Derde motivatie: de service. “We hebben de voorbije jaren al ondervonden hoe betrouwbaar de service van leverancier V.A.C. Machines is. Een goede ondersteuning is een must als je wil insourcen.”

Cruciale onderdelen werden altijd al in eigen huis gemaakt, maar voor andere componenten rekende FIKE op toeleveranciers. Door te investeren in een eigen vlakbedlaser en plooibank wilden ze deze producten insourcen.

Juiste machines in huis

Voor het plooien viel het oog op de TruBend 5130, 130 ton perskracht en 3 meter lengte. Om tot die keuze te komen analyseerden FIKE en V.A.C. MACHINES zorgvuldig de producten. “85 ton had al volstaan, maar nu hebben we een beetje marge ingebouwd voor de toekomst. Belangrijke opties voor ons waren het hoekmeetsysteem en de buighulp voor de grootste weerkappen (tot 1,6 m) voor een perfect resultaat.” De aansturing van het geheel gebeurt door TruTops Boost. “Wat we vroeger uitgaven, kunnen we nu in huis makkelijk programmeren en produceren”, weet Wouters. 

Voorlopig draaien de machines al één shift mee per dag. “Kwaliteit staat boven alles. We nemen de tijd om de juiste mensen te zoeken en op te leiden. Het snijden in 2D voelde snel heel vertrouwd, maar de overgang naar het plooien was groter. Daarin moeten we van nul beginnen, maar we zijn ervan overtuigd dat we de juiste machines ervoor in huis hebben gehaald. Dat wisten we eigenlijk al voor we de handtekening gezet hebben. Na meer dan twintig jaar samenwerken, weet je wat je aan elkaar hebt”, besluit Wouters.    

FIKE Blue

Dat FIKE blijft innoveren, bewijst de recente uitbreiding van het gamma met FIKE Blue. Een gepatenteerde oplossing voor meer veiligheid bij energieopslag met lithium batterijen. “We gebruiken steeds meer lithium-ion batterijen, maar dat is niet zonder risico. Thermal runaway in de batterijen kan leiden tot brand of ontploffing. FIKE Blue is voorlopig de enige oplossing ter wereld die zich bewezen heeft als een veilig beschermingssysteem hiertegen, net omdat het de thermal runaway intern kan stoppen. Momenteel gaan de ontwikkelingen heel hard in Amerika. Zo wordt in Blue Springs testinfrastructuur gebouwd om hierin nog verder te gaan. De verwachting is ook dat we deze producten en infrastructuur op termijn in Herentals zullen bouwen”, aldus Wouters.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.