NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Insteek metaalvakbeurzen sterk gedreven door het klimaatthema

Insteek metaalvakbeurzen sterk gedreven door het klimaatthema

Düsseldorf is weer even hét mekka voor de internationale gieterij- en metallurgiebranche. Traditioneel gaan er om de vier jaar simultaan de toonaangevende vakbeurzen GIFA, METEC, THERMPROCESS en NEWCAST door. Ook deze editie wordt qua insteek sterk gedreven door de thema’s ecoMetals, decarbonisatie en circulaire economie. Een energie-intensieve industrie als aanjager van de zoektocht naar duurzame oplossingen.

Malte Seifert op het inleidende persevent.

Meer dan 2000 exposanten uit ruim 50 landen bevolken de 12 hallen van de Düsseldorfse beursvloer. 

De hot topics op ‘The Bright World of Metals’ zijn: de decarbonisatie van de metallurgische industrie, ecoMetals, circulaire economie, additieve productieprocessen, e-mobiliteit en lichtgewicht constructies in de automobielbranche. Malte Seifert is bij Messe Düsseldorf Directeur Metals, Energy and Autonomous Technologies, en formuleerde het tijdens het inleidende persevent als volgt: “Met als achtergrond de klimaatdoelstellingen 2050 van de EU, smeedt de metallurgie-industrie juist nu het ijzer als het heet is en heeft meer dan tevoren een sterk communicatieplatform voor de wereldwijde informatie-uitwisseling nodig. Uit de feedback van exposanten blijkt, dat de ontmoeting in juni op de vier technologievakbeurzen een absolute highlight zal zijn. Vrijwel alle gerenommeerde ondernemingen zijn aanwezig om met hun baanbrekende innovaties en ideeën die broodnodige transformatie aangaan.”

De bezoekersstructuur zet het internationale karakter van de beurzencombinatie zo mogelijk nog meer in de verf: meer dan de helft van de beursgasten komt van overzee en uit heel Europa.

Metallurgische processen zijn energie-intensief.

Aandacht voor ecoMetals 

De ecoMetals-campagne vormt al sinds 2011 een terugkerende, vaste waarde binnen de “Bright World of Metals”. Als initiatief voor meer duurzaamheid, richt de campagne zich op de ecologische richting die gieterijen en metaalverwerkende industrieën dienen in te slaan. Exposanten worden er in feite uitgedaagd om in innovatieve, duurzame technologieën te investeren. Beursbezoekers kunnen deze milieubewuste innovaties bij de beursstands en online aan het ecoMetals logo herkennen. Zij worden op GIFA, METEC, THERMPROCES en NEWCAST door dagelijkse gratis guided tours – de zogenaamde ecoMetals Trails – naar de geselecteerde exposanten geleid. Bij het ecoMetals Forum in hal 9, worden op 15 en 16 juni 2023 over de belangrijkste thema’s van de transformatie van de metaalindustrie gediscussieerd. 

De vier beurzen in een notendop: GIFA

Als ’s werelds belangrijkste vakbeurs voor de gieterij-industrie, dekt GIFA met haar aanbod alle aspecten van toekomstgerichte innovaties af. Het beurspubliek kan zich in juni op een veelzijdig aanbod van gieterijmachines, gietstukken, gereedschapsmachines, robotica-technologie, 3D-druk en nog veel meer verheugen. Milieu- en resourcesbesparingen en energie-efficiëntie spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast biedt GIFA een omvangrijk vak-programma met speciale tentoonstellingen, lezingen, podiumdiscussies, presentatie en events, waarbij deelnemers uit de hele wereld bijeenkomen. Rond de 900 exposanten uit alle productie-sterke landen presenteren hun aanbod in de hallen 10 tot en met 13 en 15 tot en met 17. Internationale marktleiders, waaronder ASK Chemicals (Duitsland), FOSECO (Duitsland), Heinrich Wagner Sinto (Duitsland), Hüttenes Albertus (Duitsland), Oskar Frech (Duitsland), Kuka Deutschland GmbH en Loramendi S. Coop (Spanje) hebben zich al aangemeld. Ook grote landenpaviljoenen uit China en Italië zijn van de partij. 

The Bright World of Metals.

NEWCAST

Hiervoor moet je in de hallen 13 en 14 zijn, waar een 400 -tal exposanten duidelijk maakt hoe globaal de productie van gietstukken anno 2023 wel is geworden. Thema’s als duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn ook hier terugkerende ingrediënten. Alle belangrijke marktleiders zijn er: Gießerei Heunisch (Duitsland), Eisenwerk Brühl (Duitsland), Kutes Metal San. (Turkije), Thoni Alutec (Polen) en Waupaca Foundry (USA) zijn er. Daarnaast ook Fritz Winter Eisengießerei GmbH & Co. KG, Gienanth Sales GmbH, Grohmann Aluworks GmbH & Co. KG, Grunewald GmbH & Co. KG, La Fonte Ardennaise S.A. en Siempelkamp Giesserei GmbH. Je kan er bovendien rekenen op grote landenpaviljoenen uit China, India, Taiwan, Brazilië, Mexico en Turkije. 

Voor gietstukken moet je in hallen 13 en 14 van NEWCAST zijn.

METEC

Ook de internationale metallurgievakbeurs zal voor haar elfde editie kunnen aansluiten bij het succes van 2019: meer dan 500 exposanten van overal ter wereld presenteren er in de hallen 1, 4 en 5 hun installaties voor de productie van ruwijzer, staal en NE-metaal. Ook apparatuur en componenten voor metallurgie-, wals- en staalfabrieken komen er aan bod. Op METEC worden bovendien gesmede onderdelen gepresenteerd. Met namen als Dihag Holding (Duitsland), Inteco (Oostenrijk), Primetals Technologies Ltd. (UK), Vesuvius (België), SMS Group (Duitsland), Tenova S.P.A. (Italië) en Sinosteel (China), kan je er onmogelijk voorbij lopen.

Op de THERMPROCESS beurs vind je alle grote namen uit de wereld van de warmtebehandeling en industrieovens.

THERMPROCESS 

Met een buitenlandse participatie van circa 60 procent en rond de 300 exposanten, behoort de 13e editie van THERMPROCESS met verve tot  ’s werelds toonaangevende beurzen. Ronkende namen als Aichelin (Duitsland), Ajax Tocco Magnethermic GmbH (Duitsland), ABP Induction Systems GmbH (Duitsland), Electrotherm (Duitsland), Honeywell Thermal Solutions – Elster GmbH (Duitsland), Inductotherm Europe Ltd (UK), Otto Junker (Duitsland), Seco/Warwick Europe (Polen) en WS Wärmeprozesstechnik (Duitsland) tonen er technologische trends op het gebied van industrieovens en industriële warmtebehandelingsinstallaties. Je kan er ook terecht voor thermische processen op edel­metalen, hardmetaal, keramiek, staal en ijzer. 

Het vervaardigen van producten zonder ecologische footprint is hierbij overduidelijk de rode draad doorheen het volledige beurzenaanbod.   ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details