NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Investeren in gestage groei
Jos Paridaans (l) en Yves Vandyck (r) van Wouters Cutting & Welding.

Investeren in gestage groei

Waar voor één keer het woord ‘vervangingsinvestering’ niet echt op zijn plaats is: het Genkse PariMetal kocht heel recent bij Wouters Cutting & Welding een splinternieuwe MicroStep MG CNC- gestuurde plasmasnijmachine. Weliswaar ter vervanging van een bestaande plasmasnijder, maar vooral omdat ook deze machine – zestien jaar eerder – van dezelfde leverancier kwam. Een nieuwe investering van een trouwe klant die voor de eigen groei van standvastigheid duidelijk een punt maakt. We spraken met Jos Paridaans, CEO van PariMetal.

Familiebedrijf

Jos Paridaans: “Onze activiteiten startten eigenlijk al in 1994, toen mijn ouders in Lommel een constructieatelier opstartten. Het opzet was aanvankelijk zeer kleinschalig, met een lokaal cliënteel waarvoor wij de constructie van trappen, poorten, hekwerk en toen zelfs nog mazouttanks verzorgden. Gestaag evolueerde de activiteit echter naar de meer industriële klant, met een steeds toenemend aandeel in de bouw.“ De gestage groei betekende ook dat het bedrijf meer dan eens geografisch diende te bewegen, en zo belandde de metaalbewerker – na een tussenstop van negen jaar op het industrieterrein van Maaseik – in 2006 uiteindelijk op zijn actuele stek in Genk.  

Wouters Cutting & Welding leverde aan PariMetal de tweede plasmasnijmachine op rij.

Constructies voor de bouw

Jos Paridaans: “Momenteel is PariMetal gespecialiseerd in de constructie van dragende structuren voor ruwbouwtoepassingen, en we treden zo op als toeleverancier voor aannemers van de meest uiteenlopende omvang.” Het betreft dan ook in hoofdzaak zware dragende constructies, die Parimetal binnen een ruime geografische actieradius aanlevert. 

Dat het bedrijf met amper twaalf arbeiders zo een gemiddeld jaartotaal van om en bij de 3.000 ton aan staal over de bedrijfsvloer ziet passeren, is toch op zijn minst impressionant te noemen. Jos Paridaans relativeert: “Je kan hier op twee manieren naar kijken. Dat getal oogt enerzijds groter dan het is, omdat we in verhouding relatief dik materiaal verwerken. Zo haal je natuurlijk op jaarbasis sneller grotere tonnages. Maar anderzijds spreekt hieruit toch ook de kwaliteit van onze uitrusting, in combinatie met onze knowhow en de professionaliteit die wij in huis hebben. “

PariMetal is gespecialiseerd in grote dragende structuren voor de bouw.

Gekende performantie

Een verhaal waarin de plasmasnijtafel doorheen de historiek van ­PariMetal toch een bepalende rol speelde. Jos Paridaans: “De eerste MicroStep plasmasnijmachine die we bij Wouters kochten, werd in 2007 geleverd. Na meer dan zestien jaar werd het naar ons gevoel toch tijd voor een nieuw exemplaar, en zo kwamen we opnieuw terecht bij Wouters Cutting & Welding, onze oorspronkelijke leverancier. De voorbije jaren bewezen ze immers een prima service en betrouwbaarheid. En vanzelfsprekend maak je dan vooraf de nodige vergelijkingen, en kijk je ook naar prijzen en dergelijke. Maar die bleven wat ons betreft toch ondergeschikt aan dat waarop het écht aankomt, en dat is die oerdegelijke machineperformantie, geruggensteund door een 24 op 24 service, die altijd klaarstaat  wanneer je écht in de problemen zit. Dat is onbetaalbaar.“

Het overstekend portaal leent zich uitstekend om profielen mee te versnijden.

De MicroStep in een notendop

De nieuwe plasmasnijder is een MicroStep MG 15001.25 P + CL1000, uitgerust met twee rechte plamakoppen. Het geheel is 15 meter lang, 2.5 meter breed, met een overstekend portaal van 1 meter breed. PariMetal gebruikt die courant om profielen te snijden. Deze stukken hebben regelmatige doorvoeropeningen die vroeger geboord of manueel gebrand werden. Nu kan dit via de plasmasnijder, wat een belangrijke tijdswinst oplevert. Dankzij de krachtige iMSNC 500 PC – sturing (draait op Windows 11), kunnen ook meerdere programma’s simultaan lopen, wat snijden én tegelijk programmeren mogelijk maakt. Ten slotte werd geopteerd voor een recent ontwikkelde,  betrouwbare Q 3000 bron van Kjellberg. PariMetal was uiteraard vertrouwd met dit type machine, waardoor de introductie en opstart van het nieuwe exemplaar bijzonder vlot konden verlopen. Er werd hoe dan ook in een gedegen opleiding voorzien, zodat ook een aantal speciale functies voor de PariMetal-operatoren werden opgefrist. 

Ruim potentieel

De nieuwe machine haalt snijstromen tot 300A, wat vooral voor de dikkere platen toch het verschil maakt: PariMetal versnijdt nu vlot plaatdiktes tot wel 50 mm, en dat was met de vorige plasmasnijder onhaalbaar.  

De MicroStep wordt omwille zijn polyvalentie bovendien ook ingezet om stukken te snijden voor het zusterbedrijf PariTech, dat geleid wordt door Jos’ broer Chris.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details