NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Jolyce Demely (Agoria Vlaanderen): “Koppel werkloosheidsuitkering aan opleiding in knelpuntberoep”
Jolyce Demely

Jolyce Demely (Agoria Vlaanderen): “Koppel werkloosheidsuitkering aan opleiding in knelpuntberoep”

“Digitalisering en automatisering om knelpuntberoepen in te vullen, is goed, maar ook het verplicht opleiden van wie langdurig werkloos is naar een knelpuntberoep mag geen taboe meer zijn.” Dat zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen, nu blijkt dat de lijst van knelpuntberoepen weer wat langer is geworden.

Op de Vlaamse lijst van knelpuntberoepen staan nu 207 beroepen, 17 meer dan vorig jaar. Dat heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits vandaag bekendgemaakt. De lijst omvat beroepen waarvoor werkgevers moeilijker geschikte werknemers vinden. Hun aantal breidt nog altijd uit, door de algemene krapte op de arbeidsmarkt, wat onder meer het gevolg is van de toenemende vergrijzing. In 2021 ontving de VDAB meer dan 360.000 vacatures, of dubbel zoveel als in 2020. Zes op de tien daarvan waren vacatures voor knelpuntberoepen. Tegelijkertijd telt Vlaanderen het laagste aantal werkzoekenden sinds 2008.

De VDAB gaat voortaan met een nieuwe digitale toepassing en een expertenteam naar de ondernemingen die veel knelpuntvacatures hebben. “Dat is goed, maar ook het verplicht opleiden van wie langdurig werkloos is naar een knelpuntberoep mag geen taboe meer zijn”, vindt Jolyce Demely van Agoria Vlaanderen.

“De vele openstaande vacatures drukken de productiviteit in de bedrijven en zijn een rem op de heropleving van onze economie. De huidige uitval van werknemers door corona vergroot de noden van onze knelpunteconomie alleen maar meer, ook na de versoepelde quarantaineregels. Op korte termijn roept minister Crevits studenten op om zich aan te melden, maar wie niet opgeleid is, is moeilijk inzetbaar. Ik pleit meer dan ooit om te investeren in langdurig werklozen door een koppeling te maken tussen uitkering en opleiding naar een knelpuntberoep naar keuze voor mensen die langdurig werkloos zijn.”

“Een gesloten productielijn, een productielijn op halve capaciteit… Ook de voorbije week meldden  onze lidbedrijven het stilleggen van de productie. Het is een zoveelste symptoom van een structureel probleem dat vandaag wordt uitvergroot. Open plaatsen laten invullen door studenten is goed bedoeld maar zal spijtig genoeg niet het verhoopte resultaat hebben want de matching van de vaardigheden die nodig zijn, ontbreekt. Het is meer dan ooit noodzakelijk het arbeidspotentieel duurzaam op te leiden voor de toekomst, met oog voor de vele knelpuntberoepen. En het potentieel is er. Deze week publiceerde het Steunpunt Werk interessante cijfers over het potentieel bij de Vlaamse beroepsbevolking, zowat  98.600 mensen zijn werkloos en beschikbaar. ”, zegt Jolyce Demely.

Leren als activerende voorwaarde: opleiden tot een knelpuntberoep naar keuze

“Met het huidige voorstel om onvoorwaardelijk een werkloosheidsuitkering toe te kennen, verliezen we twee keer. Vooreerst zal de kost stijgen, als het aantal langdurig werklozen dat een werkloosheidsuitkering aanvraagt, steeds toeneemt. Ten tweede is er ook geen garantie dat het onderbreken van de huidige job leidt tot instroom in een nieuwe job, vermits daarvoor vaak nieuwe competenties en vaardigheden nodig zijn. Met de invoering van een een voorwaardelijke uitkering, win je twee keer., het aantal mensen die werkloos zijn wordt gereduceerd, waardoor de kosten voor werkloosheidsuitkeringen dalen. Waarom de knelpunteconomie niet maximaal benutten als opportuniteit om te activeren en zo combineren van leren en werken optimaliseren in de toekomst?” vraagt Jolyce Demely zich af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details