01:48
19-02-2018

Klaar voor de toekomst dankzij vernieuwde uitvalsbasis

Heel wat van de producten die de metaalverwerkende nijverheid fabriceert, vereisen een perfecte verpakking om transportschade te voorkomen. Wegens het lichte gewicht en stevigheid, worden hiertoe veelal kunststof dragers gebruikt. Natuurlijk moet de compartimentering van dergelijke bakken of boxen op maat worden gemaakt. Eén van de weinige spelers die op een kostenefficiënte manier op deze behoefte inspeelt, zelfs voor kleinere hoeveelheden, is Engels Logistics uit Beringen.

Engels Logistics is een Nederlands familiebedrijf dat zich sinds 1955 specialiseert in de productie van allerhande logistieke dragers in kunststof. Intussen telt ze vier dochterbedrijven in Frankrijk, Duitsland, Portugal en sinds 1996 ook in Naast verpakkingen en (semi-) ondergrondse afvalcontainers, kunt u er terecht voor bakken, pallets en palletboxen. “De metaalverwerkende sector is een grote afzetmarkt voor ons”, vertelt managing director Bart Claessens. “Kunststof is ideaal als drager voor logistieke toepassingen. Ze combineert immers een lange levensduur met een hoge stevigheidsgraad, een optimale stapelbaarheid en een licht gewicht. Op die manier kunnen vrachtwagens maximaal worden beladen, wat een positief effect op CO2-uitstoot en het dichtslibben van de wegen heeft. Vooral de maatoplossingen om de eerder dure afgewerkte producten mooi te presenteren én tegen transportschade te beschermen, zitten in de lift. Omdat we zelf in Nederland een productiefaciliteit hebben en over de nodige experts beschikken die de behoeften van de klant perfect naar een concreet product kunnen vertalen, zijn we in staat om kunststof boxen en bakken aan te bieden die perfect op maat zijn gecompartimenteerd. In tegenstelling tot andere producenten, kan dit op een kostenefficiënte manier, zelfs voor kleinere volumes. Want Engels Logistics speelt echt op de markt van de kmo’s!”

Optimale magazijn- en werkplaatsinrichting
Net als elke andere sector in de maakindustrie heeft de metaalverwerking natuurlijk ook nood aan allerlei opslagmedia voor haar componenten, halffabrikaten, grondstoffen, gereedschappen … “Met eenvoudige, maar uitgekiende opslagsystemen kan er flink wat geld worden bespaard”, vertelt Claessens. “Enkel op die manier kan immers het overzicht worden behouden en verspilling of verlies worden tegengegaan. Ook hier biedt Engels Logistics een adequate oplossing met zijn kunststof bakken, boxen of pallets. Indien gewenst, zorgen we voor maatwerk om een optimale benutting van de opslagruimte te verkrijgen. Daarnaast hebben we een ruim aanbod aan eenvoudige standaardrekken en palletstellingen in fabrieksvoorraad. Met onze eigen deskundige assemblageteams kunnen we hiermee zowel kleine opslagruimtes als grote magazijnhallen inrichten. Ten slotte hebben we eveneens diverse bergrekken, opslagkasten, voorbereidingstafels … voor de werkplaats.

Nog meer op voorraad verkrijgbaar
Engels Logistics gaat er prat op de oplossingen maximaal uit voorraad te kunnen leveren. Vandaar dat de onderneming in 2012 een bestaand pand met een opslagcapaciteit van 10.000 m² in Beringen kocht. Tot vorig jaar moest ze echter noodgedwongen één vierde van deze ruimte aan een huurder afstaan. “Maar sinds januari kunnen we het volledige volume benutten, wat betekent dat we nog meer uit voorraad kunnen leveren. Niks te laat, want we kennen een continue groei”, aldus Claessens. “Om deze groei te bestendigen, hebben we beslist om het gebouw meteen ook in een hedendaags en duurzaam kleedje te stoppen. Tevens investeerden we in een WKK die onze volledige warmte- en koudevraag opvangt. En de elektriciteit wordt geleverd door PV-panelen die 95% van onze energiebehoefte invullen. Kortom: vandaag hebben we een uitvalsbasis waarmee we klaar zijn voor de toekomst!”

Tekst Els Jonckheere  |  Beeld Engels Logistics

Metaalvak België partners