NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Knowhow in verspaning voor de ­productiefste gereedschappen

Knowhow in verspaning voor de ­productiefste gereedschappen

De TechniShow is het decor bij uitstek om innovaties in de schijnwerpers te plaatsen. Naar goede gewoonte zal HORN tonen hoe het zijn knowhow in verspaning in nieuwe gereedschappen heeft gegoten. Het zet onder meer jetwervelen, high-speed wervelen, rolsteekgereedschappen voor grotere modules en de Supermini HP in de kijker.

Met jetwervelen toont HORN zijn knowhow in schroefdraadwervelen. In samenwerking met W&F Werkzeugtechnik werd een wervelsysteem met een toevoer van koelmiddel ontwikkeld. Het systeem maakt als gevolg van de directe koeling tijdens het snijden hoge standtijden mogelijk. Bovendien realiseert het systeem in combinatie met de stabiele wervelgenerator een hogere oppervlaktekwaliteit. Door het samenspel van het kegelsysteem en de vlakke ondersteuning bij de gepatenteerde W&F interface bereikt de wervelkop een hoge wisselnauwkeurigheid en een gebruiksvriendelijk wisselen met slechts drie schroeven. De interne toevoer van koeling vermindert het risico van het opeenhopen van spanen tussen de wisselplaten. De wisseltijd van de wervelkop bij de interface van de wervelgenerator ligt onder een minuut. De interface biedt een omloop en slingering van 0,003 mm. Het maximale toerental is 8.000 t/min. De wervelkoppen zijn beschikbaar met wisselplaten met drie randen, type S302 of tweesnedige wisselplaten van het type 271. De snijcirkels zijn beschikbaar met een diameter van 6, 9 of 12 mm. De interfaces voor de aanpassing van de wervelgenerator is voor alle reguliere langdraai­machines beschikbaar.

Het gereedschap biedt de mogelijkheid op universele machines grote vertandings­delen te produceren, waarvoor eerder speciale vertandingsmachines nodig waren.

 

High-speed wervelen

Een ander nieuw proces toont HORN met het high-speed (HS) wervelen. Deze technologie wordt in samenwerking met de machinefabrikant Index-Traub getoond. Het HS wervelen biedt een hoge stijging van de productiviteit als gevolg van de parallelle draai- en wervelbewerking. Bij het proces is het toerental zo hoog, dat voor het wervelen een draaiproces kan worden uitgevoerd. Het vóór het wervelgereedschap gepositioneerde draaigereedschap reduceert het volume van het materiaal, hetgeen anders door het wervelgereedschap zou moeten worden verwijderd. Hierdoor worden hogere standtijden mogelijk, evenals een hogere kwaliteit van het oppervlak. De wervelkoppen lijken op de traditionele wervelkoppen. Alleen de snij-inzetstukken hebben een andere geometrie. Het fabriceren van een- en meerdere schroefdraden is met slechts één snij-inzetstuk mogelijk.

Met jetwervelen toont HORN zijn knowhow op het gebied van schroefdraadwervelen.

 

Knowhow benutten voor grotere rolsteekgereedschappen

Voor het rolsteken van grotere modules zijn grote en stijve frees-/draaimachines nodig, die de vereiste synchronisatie tussen werkstuk- en gereedschapsspindel mogelijk maken. Na de ervaringen met kleine volhardmetalen rolsteekgereedschappen benutte HORN de verzamelde knowhow voor grotere modules. Het gereedschapssysteem is gebaseerd op snijplaattype S117. De gepatenteerde plaatzitting van het eensnedige gereedschap zorgt voor een nauwkeurige spanning en positionering bij een hoge stijfheid van het totale systeem met hoge herhalingsnauwkeurigheden. Het geslepen spaan­geleidingsniveau en de directe schroefverbinding van de snijplaten zorgen voor een zeer goede spaanafvoer uit de bewerkingszone. Alle messen worden door de interne koel­middeltoevoer direct gekoeld. HORN rolsteekgereedschappen zijn speciaal afgestemd op en gebouwd voor de toepassing. Elke toepassing wordt door HORN technici voor de uitvoering op haalbaarheid gecontroleerd en het ontwerp van het gereedschap en de aanbevelingen voor het proces worden met de gebruiker besproken.

Supermini HP: multifunctioneel gereedschap voor hoge snijwaarden.

 

Supermini HP: multifunctioneel gereedschap voor hoge snijwaarden

De nieuwe geometrie Supermini HP is geschikt voor boren, uitdraaien, vlakdraaien en overdraaien. Met de nieuwe mesgeometrie zijn hogere snijwaarden en aanvoerbewegingen mogelijk. Bij het uitdraaien ontstaat aan de basis een vlakke 90°-schouder. De sleepsnede (Wiper geometrie) zorgt ook bij hoge verplaatsingen voor een hoge oppervlaktekwaliteit. Het systeem is geschikt is naast het draaien ook geschikt voor volboren met een diameter van 3 mm tot 7 mm. De Supermini HP biedt de mogelijkheid om na het boren – zonder gereedschapswissel – direct de binnencontour uit te draaien. Met de eensnedige uitvoering kunnen ook verschillende boringdiameters met een gereedschap worden geproduceerd. HORN biedt de gereedschappen voor de optimale spancontrole met en zonder spangeleidingsniveau aan. Voor draaibewerkingen wordt de variant met spaantrap aanbevolen.

Hogere houdkracht snijplaat

Daarnaast ontwikkelde HORN een nieuw houdersysteem voor de Supermini Typ 105. Bij de nieuwe spanning wordt niet meer het mantelvlak, maar een spanwig aan de voorkant gebruikt. Dit leidt tot een hogere houdkracht van de snijplaat en dus een hoge stijfheid van het gehele systeem. De nieuwe spanning verhoogt bovendien de herhalingsprecisie bij het wisselen van de snijplaat en zorgt voor een betere benutting van de beschikbare bouwruimte door bediening aan de voorkant. Dit is een groot voordeel bij langdraaimachines, omdat de gebruiker het snij-inzetstuk kan wisselen, zonder de gereedschapshouder te moeten demonteren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.