NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Kosteneffectief en volautomatisch paneelbuigen
De zeven Multifold modellen 1211, 1225, 2111, 2125, 2511, 2540 en 3211 kunnen panelen tot 3.200 x 1.700 mm vouwen en beschikken over een aantal unieke features die de doorlooptijd helpen terugbrengen.

Kosteneffectief en volautomatisch paneelbuigen

Paneelbuigen staat in de industrie synoniem met grote series. LVD, producent van plaatbewerkingsmachines en automatiseringen, werpt zich nu ook op deze markt met een paneelbuigmachine die over de juiste features beschikt om kosteneffectief kleine tot zeer grote series te plooien. Een gamechanger.

Tijdens de afgelopen Blechexpo stelde LVD een primeur vanjewelste voor. Met zijn vol­automatische paneelbuigmachine bewees de nieuwkomer in deze markt dat het wel degelijk anders en beter kan. Claas Van Assche, productmanager panel benders: “In het klassieke plooien kunnen we het breedste aanbod van de markt voorleggen, met plooibanken van 1,2 m tot zelfs 14 m. We vertrekken altijd vanuit de toepassingen van onze klanten om de juiste technologie in de juiste configuratie te ontwikkelen. Door te weten wat ze ermee willen doen, bieden we de machines aan die ze daarvoor nodig hebben. Dat verhaal brengen we nu ook naar het paneelbuigen.”

De machines zijn uitgerust met tot zes verschillende inputstations. Terwijl één product al aan het buigen is, kan je het volgende al voorbereiden.

Unieke features brengen doorlooptijden terug

Een missie waarin LVD ruimschoots slaagt, met zeven modellen: Multifold 1211, 1225, 2111, 2125, 2511, 2540 en 3211, die panelen tot 3.200 x 1.700 mm kunnen vouwen. Het geheim van de smid zit hem in een aantal unieke features die de doorlooptijd helpen ­terugbrengen. 

“Een volledig servo-gestuurd systeem bijvoorbeeld”, stipt Van Assche als eerste aan. “Dankzij automatische plaattoevoer, positionering, gereedschapsinstelling, servo-plooien, plaat­positionering en -rotatie kan er weinig fout lopen en verloopt het plooiproces snel en precies.” De machines beschikken verder over tot zes verschillende inputstations. Terwijl één product al aan het buigen is, kan je het volgende al voorbereiden. Van daaruit gaat het naar het referentiestation, waar de platen perfect gepositioneerd worden. “Door vier processen – laden, referentiëren, vouwen en uitvoeren – parallel te laten verlopen, is er geen oponthoud.” Voor het plooien zelf zet de gereedschapswisselaar de gereedschappen automatisch klaar, maar de meeste stukken en vouwtypes (positieve en negatieve plooien, open en gesloten toedrukken, verticaal toedrukken, offset plooien, radius plooien, gesloten plooien) kunnen met één set universele gereedschappen afgewerkt worden. “Het kost maar 25 seconden. Alles draait om het elimineren of toch gevoelig reduceren van de wisseltijden.”

De nieuwe paneelbuigmachines zijn een stuk betaalbaarder en productiever dan wat er vandaag op de markt is.

Twee- tot driemaal zo productief

Alles wordt door LVD in huis ontwikkeld: van de plooitechnologie tot de hele automatisatie errond. De nieuwe paneelbuigmachines zijn bovendien een stuk betaalbaarder en productiever dan wat er vandaag op de markt is. Bij bepaalde producten ligt de productiviteit twee tot drie keer hoger dan bij standaardplooibanken. “We zijn vertrokken vanuit de output: hoe kunnen we de kost per stuk voor klanten zo laag mogelijk houden. Dat doe je niet door alles te automatiseren, maar door slim te automatiseren. Enkel wat het meeste oplevert, zodat ook de complexiteit beperkt blijft en de betrouwbaarheid stijgt. We geloven dat we op die manier paneelbuigen interessant kunnen maken voor een groter speelveld.” Wie er de juiste producten voor heeft – denk aan branddeuren, liften, elektrische kasten, HVAC, clean room panelen, inrichting van kazernes, ziekenhuizen, scholen en kantoren, rekken, witgoed, zonnepanelen, batterijbehuizingen … – vindt in paneelbuigen immers een technologie om snel en efficiënt grote en complexe geometrieën te verwerken.

Kijk naar de toepassing

Door deze toevoeging kan LVD nu het volledige plooispectrum aan zijn klanten aanbieden. “Kijk niet naar de machine maar naar je toepassing en wat daarvoor de juiste technologie is. Soms zal plooien interessanter zijn, voor andere situaties zal paneelbuigen meer lonen. Dat is de sterkte van ons brede aanbod, we kunnen klanten altijd objectief adviseren over de beste oplossing die voor hen de meeste waarde genereert. Vorig jaar hebben we onze paneelbuigmachines voorgesteld. Dit jaar willen we gaan praten met klanten die baat kunnen hebben bij deze technologie. De volgende stap is de integratie van het paneelbuigen in onze CADMAN® software, waarmee we de hele materiaal- en procesflow in uw fabriek kunnen ­optimaliseren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.