NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Kubisch boornitride voor ‘harde’ gevallen
Horn breidt zijn gereedschapsportefeuille uit met CBN-gereedschappen voor de bewerking van harde materialen.

Kubisch boornitride voor ‘harde’ gevallen

Paul Horn GmbH breidt zijn gereedschapsassortiment uit voor de bewerking van harde materialen en andere staalsoorten. Met gereedschappen met een coating van kubisch boornitride (CBN) kunnen nikkel- en andere superlegeringen alsmede poedermetallurgische en geharde staalsoorten optimaal worden bewerkt. Het zeer harde snijmateriaal CBN toont zijn kracht bij hoge snijcapaciteiten bij gladde snedes en bij onderbroken snedes bij het harddraaien en -steken. Door de opname van de uitbreidingen in het standaardprogramma voor de systemen Supermini 105, Mini 11P, 229 en 315 biedt Horn gebruikers snelle levering vanuit het magazijn van de gewenste gereedschapssystemen.

Het systeem Supermini is in linker en rechter uitvoeringen met diverse hoekradii verkrijgbaar. De varianten met CBN-coating zijn geschikt voor binnenbewerkingen vanaf een diameter van 2 mm. Daarnaast zijn verschillende uitkragingslengtes van de volhardmetalen basiselementen beschikbaar. De gereedschappen in de Mini-serie worden toegepast bij een binnendiameter vanaf 6,8 mm en zijn eveneens in een linker en rechter uitvoering verkrijgbaar. Het eensnedige gereedschapstype 315 is geschikt voor externe steekbewerkingen vanaf een steekbreedte van 0,5 mm. Bij de snijplaat van het systeem 229 wordt het tot nu toe gebruikte CBN-substraat CB 50 vervangen door het krachtigere substraat CB 35. De snij-inzetstukken zijn met twee verschillende hoekradii en in de snijbreedtes 3 mm tot 6 mm uit voorraad leverbaar.

De CBN-tip varianten van het Supermini systeem zijn geschikt voor inwendige bewerkingen vanaf een diameter van 2 mm.

CBN is na diamant het op een na hardste bekende materiaal. Gereedschappen van CBN slijten bij goede toepassing aanzienlijk langzamer dan andere snijmaterialen. Enerzijds kan zo een hogere vorm- en maatnauwkeurigheid worden bereikt, terwijl anderzijds harde materialen (staal tot 70 HRC) procesveilig kunnen worden bewerkt. Er zijn geen verschillende CBN-soorten. Verschillen ontstaan door het CBN-volumeaandeel, de vulstoffen, de korrelgrootte en de keramische/metallische bindfase (kobalt/nikkel). Zo ontstaan verschillende CBN-substraten. De hardbewerking met CBN-snijmaterialen vindt meestal droog plaats. Dit is mogelijk omdat het snijmateriaal een hoge warmtebestendigheid heeft en de hoge temperatuur, binnen de spaanvormingszone, een positieve invloed heeft. Onvoldoende toevoer van het koelsmeermiddel of snijonderbrekingen veroorzaken hoge, thermisch geïnduceerde spanningen in de structuur van de wisselsnijplaat. Daardoor kunnen scheuren in de structuur ontstaan, waardoor de wisselsnijplaat soms onherstelbaar wordt beschadigd. Bij de hardbewerking wordt de ontstane warmte in de afschuifzone grotendeels via de spanen afgevoerd. Terwijl hardmetaal al bij ca. 800 °C enorm aan hardheid verliest, blijft de hardheid van CBN nog tot 1.200 °C bijna onveranderd. Een belangrijk ander voordeel is de chemische bestendigheid, vooral bij de aanwezige temperaturen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details