02:11
12-07-2016

Samenwerken is dé toekomst

Terwijl firma’s in het verleden alleen op zoek gingen naar oplossingen voor vragen uit de markt, slaan ze vandaag vaker de handen in elkaar. Zo kunnen producenten en hun systeemintegratoren de eindklant gemakkelijker en sneller een geschikte oplossing voor elke toepassing aanbieden. KUKA bouwt een internationaal loyaliteitsprogramma uit met als doel de positieve en coöperatieve samenwerking met een reeks selectief gekozen systeemintegratoren te versterken: het KUKA System Partner Program.

De robotrange van KUKA is zeer uitgebreid, waardoor hun robots in bijna elke sector ingezet kunnen worden. Elke sector vereist echter andere competenties en behoeften. Daarom werkt de robot-bouwer samen met systeemintegratoren, die gespecialiseerd zijn in hun respectieve sector en perfect kunnen inspelen op de behoefte van hun eindklanten. Zo koppelt het bedrijf zijn eigen expertise in robots met de specifieke knowhow en ervaring van de integrator in zijn sector. Kwalitatieve relaties met systeemintegratoren op lange termijn zijn dan ook cruciaal en daarom bouwt KUKA een System Partner Program uit. “Elke KUKA onderneming beslist intern welke systeemintegratoren in aanmerking komen voor het System Partner Program. Die beslissing wordt pas genomen na overleg en een grondige analyse van de firma”, legt Stijn Janssen, sales manager voor KUKA Automatisering + Robots in België uit. “De gegevens worden uiteindelijk aan het hoofdkantoor doorgegeven, waar een procedure opgestart wordt om de systeemintegrator officieel als System Partner te benoemen.”

KUKA-System-Partner-Optidrive-1OptiDrive en KUKA combineren hun expertise voor de ontwikkeling van systemen voor het slijpen, polijsten en ontbramen met robots alsook het be- en ontladen van machines.

Eisen
Een systeemintegrator wordt niet zomaar een System Partner, want er worden bepaalde eisen aan de selectie gesteld. De grootte van de firma heeft geen invloed, maar de duidelijke voorkeur voor KUKA robots en het feit dat de integrator openstaat voor een langdurige en kwaliteitsvolle samenwerking zijn belangrijke criteria. Verder kiest de specialist in robots voor groeiende partners met een duidelijke visie op de toekomst en een drang naar innovatie. Er wordt ook verwacht dat de firma’s bepaalde KUKA opleidingen gevolgd hebben en dus over de nodige kennis en ervaring beschikken.

DSCN4674AVT is een trotse System Partner van KUKA.

Voordelen
Aan dit label hangen voor de integratoren uiteraard een aantal voordelen vast. “Om een kwalitatieve relatie op te bouwen, krijgen onze partners een vaste contactpersoon binnen KUKA”, geeft Janssen aan. “Die kent de firma en de behoeftes zeer goed en kan de partner dan ook perfect informeren en gemakkelijk gekwalificeerde leads doorgeven.”

Tekst: Johan Debaere |  Beeld: KUKA


Systems Partners aan het woord …

Metaalvak polste bij enkele geselecteerde partners naar hun bevindingen over het KUKA System Partner Program.

Optidrive (Leuven) ontwerpt innovatieve oplossingen voor het slijpen, polijsten en ontbramen met robots, én het be- en ontladen van machines. “Wij werkten al langer uitsluitend met KUKA robots, waardoor wij als één van de eersten in dit project mochten stappen”, zegt Raf Dequeker. “Zo krijgen wij gemakkelijker en sneller toegang tot informatie en opleidingsprogramma’s en verwijst de fabrikant ook gericht potentiële klanten door.”

AVT (Essen) ontwikkelt en levert geautomatiseerde oplossingen met KUKA systemen voor handling en logistieke toepassingen. “Als groeiende, innoverende kmo is het belangrijk te kunnen samenwerken met een partner met eenzelfde filosofie”, zegt Maarten Van Looveren. “Bovendien garandeert het bedrijf kwaliteit op het vlak van product en service en kunnen wij steeds bij hen terecht voor deskundige ondersteuning.”

Bij Demtec en Demaitere Engineering (Moor­slede), gespecialiseerd in machinebouw en automatisatie voor respectievelijk de serrebouw en de handling, vinden ze dit partnership vooral interessant omdat de robotleverancier meedenkt met zijn systeem-integratoren. “Wij kunnen steeds een beroep doen op de kennis van ervaren ingenieurs om volledige robotsystemen te concipiëren of voor het ontwerp en de bouw van het werktuig en de programmatie van de robots bij grotere projecten”, stelt Wouter Maenhoudt. “Soms verdelen wij de taken onder elkaar, waardoor wij de klanten een kortere doorlooptijd kunnen garanderen.”

Deze drie partners sluiten unaniem af: de titel ‘KUKA System Partner’ is een kwaliteitslabel, dat deuren opent voor systeemintegratoren.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

World Manufacturing Forum